28 / 03 / 2024

Budaklı Kaplıcası turizme kazandırılıyor!

Budaklı Kaplıcası turizme kazandırılıyor!

Budaklı kaplıcası turizme kazandırılıyor. Güroymak ilçesinde her yıl çok sayıda yerli ve de yabancının akınına uğrayan Budaklı Kaplıcası, turizmin yanı sıra değişik alanlarda da değerlendirilecek.



Güroymak ilçesinde her yıl çok sayıda yerli ve yabancının akınına uğrayan Budaklı Kaplıcası, turizmin yanı sıra değişik alanlarda da değerlendirilecek.


Güroymak Kaymakamlığınca hazırlanan proje kapsamında, birçok hastalığa iyi geldiği belirlenen kaplıcanın, termal turizm, ısıtmalı sera ve tulipa balığı yetiştiriciliğinde kullanılması hedefleniyor.


Kaymakamlık tarafından yapılan araştırmalara göre, 150 metre derinlikte 180 derecede sıcak su elde edilen kaplıca alanında ilk etapta termal otel kurularak kaplıcanın turizme kazandırılması planlanıyor.


Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, her yıl ulusal ve uluslararası basına konu olan Budaklı kaplıcasının, yıllardır atıl vaziyette olduğunu söyledi.


Budaklı kaplıcasından saniyede 35 ile 40 derece civarında sıcak su çıktığını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:


"Suyun yeryüzüne çıkış sıcaklığı 38 ile 40 derecedir. Bu su kaplıca olarak değerlendirilebilecek potansiyele sahip. Tabii yıllardır atıl vaziyette. Bölgede hayvancılık yaygın olduğu için insanlar hayvanlarıyla birlikte kaplıcaya giriyor. Bunlar her yıl kış aylarında ulusal ve uluslararası basına konu oluyor. Bu suyu değerlendirmek istedik. Öncelikle bu konuda uzmanları ilçemize getirerek kaplıca alanında fizibilite çalışması yaptık. 150 metre derinlikte suyun ısısının 180 derece olduğunu gördük. Bunu nasıl değerlendirebiliriz diye düşündük ve projelerimizi hazırladık. Öncelikle bu suyun atıl durumdan çıkarılması gerekiyor. Bölgede bir termal otel kurulması için görüşmeler yaptık. Bölgenin de buna çok ciddi ihtiyacı var. Sondaj yapıldığında hem yüksek ısıda sıcak su hem de debisinde artış olacak."


-"Termal otel kurmak en büyük hayalimiz"


Kaplıcanın değerlendirilerek ülke turizmine kazandırılmasının önem taşıdığını bildiren Kaya, Türkiye'nin değişik illerinden Güroymak'a gelenlerin kaplıca ihtiyacını gidereceklerini dile getirdi.


Kaya, ilk etapta kaplıca bölgesinde termal otel yapılması gerektiğine değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Bunun bölgede çok ciddi tutacağına inanıyoruz. Bunun için bir termal otel planımız var. Birkaç iş adamımızla görüştük ve fikirler aldık. Yap-işlet-devret modeliyle bu sıcak suyu ilçe merkezine kadar taşımayı planlıyoruz. Gölbaşı beldemizin yolunda hazineye ait arazide bir termal otel kurmak en büyük hayalimiz. Talep de çok olunca ciddi verim alacağımızı düşünüyoruz. Suyu 16 kilometre taşırsak, 180 derecedeki suyun ısı 179,5'e düşecek. Suyun potansiyeli bu kadar yüksek. Ayrıca Sağlık Bakanlığında suyun analizini yaptırdık. Analizden çıkan sonuçlar tamamen olumlu.


Kükürt oranı çok fazla olduğu için Sedef hastalığından tutun eklem ağrılarına ve romatizmaya kadar birçok hastalığa faydasının olduğu yönünde raporlarımızı aldık. Suyun debisi hakkında MTA'dan da rapor aldık. Olumlu sonuçlar çıktı. Bir yıla kadar ön hazırlıkları yapmayı planlıyoruz. İş adamlarımızla da görüşüp termal oteli ilçemize kazandırmayı amaçlıyoruz."


İlçede kışın hava sıcaklığının eksi 35 ile 40 derece olduğu günlerde dahi kaplıca suyundan oluşturacakları ısıtmalı seralarda yaz sebzeleri yetiştirebileceklerini vurgulayan Kaya, konuyu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini ifade etti.


Kaya, "Bakanlığa ısıtmalı sera projemizi sunduk. Kışın bile domates ve biber gibi yaz sebzelerini üretebileceğimiz bir sektör oluşturacağız. 180 derecedeki sıcak suyun olduğu yerde kışın eksi 35 ila 40 derecede domates yetiştirilebilir. Bölgemiz buna uygun. Kaplıcanın çıktığı yerde ısıtmalı sera sistemi kurmayı hedefliyoruz. Yazın yiyeceğimiz sebzeleri kışın üreterek insanlarımızın ihtiyacına sunacağız" dedi.


-"Sıcak suda tulipa balığı yetiştireceğiz"


Hazırladıkları projeyle Türkiye'de ilk defa Güroymak ilçesinde sıcak suda tulipa balığı yetiştiriciliği yapmayı planladıklarını anlatan Kaya, sıcak suda çiftlik kurarak tulipa balığı yetiştireceklerini aktardı.


Kaya, dünyada sıcak suda balık yetiştiriciliğinin sadece İzlanda'da yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:


"Türkiye'de de sadece Adana'da yapılıyor. Bunun bir örneği yok. Bu dünyanın en lezzetli balığı. Somun balığıyla eşdeğerdedir. Maliyeti yüksek, ekonomik olarak da ciddi getirisi olan bir balık türü. Bakanlık yetkilileri bu projemizi çok ilginç buldu. Bu proje yaklaşık 300 bin liralık bir destekle hayata geçirilebilir. Orada bir çiftlik kurarak havuz oluşturabiliriz. Bu tesiste sıcak suda balık yetiştirilebilir."


AA


Geri Dön