26 / 04 / 2024

Buharkent sınırlarındaki tarım arazileriyle ilgili Bakanlık görüşü mecliste!

Buharkent sınırlarındaki tarım arazileriyle ilgili Bakanlık görüşü mecliste!

Aydın-Denizli otoyolunun Buharkent sınırlarındaki tarım arazileriyle ilgili Bakanlık görüşü meclis gündemine taşındı. CHP'li Bülbül, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın-Denizli otoyolunun Buharkent sınırlarındaki tarım arazileriyle ilgili Bakanlık görüşüne ilişkin soru önergesi verdi. Bülbül, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Bülbül, ''Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ve talep ederim'' diye konuştu.

Bülbül, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Aydın-Denizli otoyolu projesi geçmiş dönemde pek çok konuda gündeme gelmiş olup otoyolun tarım arazilerinden geçmesi nedeniyle projede güzergah değişikliği son dönemde gündemdedir. Bu kapsamda, Aydın ili Buharkent ilçesinin giriş ve çıkış güzergahının 3. kez revize edildiği, bu revize sonucunda projenin Buharkent ve çevresinin sebze ihtiyacını temin eden tarım arazilerinden geçtiği ifade edilmiştir. Ancak, proje için verilen 08.02.2017 tarihli ÇED Olumlu kararına konu olan ÇED Raporu, ilgili revizeleri kapsamamaktadır. Aynı şekilde, proje kapsamında yapıldığı iddia edilen revizeleri kapsayan imar planı değişiklikleri askıya çıkarılmamıştır. Bir diğer yandan, proje için 24 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2973 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla Aydın-Denizli Otoyolu kapsamında ilgili alanların acele kamulaştırılması kararlaştırılmıştır. Ancak, söz konusu acele kamulaştırma kararının hangi koordinatları ya da ada ve parselleri kapsadığı belli olmadığı gibi, acele kamulaştırmanın sürecine ilişkin idare tarafından el atma davası dahi açılmadan bölgede çalışmalar başlatılmış, Buharkent'te zeytin ağaçları sökülmüştür. Hiçbir yargı süreci işletilmeden ve bedel tespiti yapılmadan arazide zemin etüdü yapılmaya başlandığı yurttaşlar tarafından ifade edilmiştir.''

Buharkent sınırlarındaki tarım arazileriyle ilgili Bakanlık görüşü mecliste!

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül'ün soruları:
1. Aydın-Denizli otoyolu güzergahının Buharkent sınırlarındaki kısmında, söz konusu otoyol güzergahının geçeceği tarım alanlarıyla ilgili tarım dışı amaçla kullanıma ilişkin Toprak Koruma Kurulu kararı alınmış mıdır? 

2. Aydın-Denizli otoyolu güzergahının Buharkent sınırlarındaki kısmında, söz konusu otoyol güzergahının tarım alanlarından geçmesi nedeniyle, kurumunuzdan görüş ya da olur istenilmiş midir? 

3. Aydın-Denizli otoyolu güzergahının Buharkent sınırlarındaki kısmında, söz konusu otoyol güzergahının tarım alanlarından geçmesiyle ilgili kurumunuzca verilmiş olumlu ya da olumsuz görüşler nelerdir? 

4. Aydın-Denizli otoyolu güzergahının Buharkent sınırlarındaki kısmında yaptığınız iddia edilen revize sonrasında bağlantı yollarının bulunacağı alanla ilgili ÇED kararı, kesinleşmiş imar planı, kamulaştırma işlemleri olmadan sebze tarımı yapılan alanlarda çalışma yapılmasına, zeytin ağaçlarının kesilmesine karşı hukuki bir girişimde bulunacak mısınız? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön