19 / 04 / 2024

Bulgaristan'da 479 yıllık cami yıkılmak üzere!

Bulgaristan'da 479 yıllık cami yıkılmak üzere!

Pek çok Osmanlı mimarisinin bulunduğu Balkan ülkelerinden biri olan Bulgaristan'da bulunan 479 yıllık Fatih Sultan Mehmet Camii'si yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bulgaristan'ın Köstendil kentinde bulunan tarihi cami, bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor. 



Bulgaristan'ın tarihi bölgelerinden biri olan ve bazı Osmanlı eserlerini barındıran Makedonya sınırındaki Köstendil kentinde 479 yıl önce inşa edilen Fatih Sultan Mehmet Camii'si bakımsızlık ve gerekli tadilatların yapılmaması sebebi ile yıkılmak üzere. Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; İilk kez 1540 yılından açılan cami, Balkanlardaki önemli camilerinden biri olarak biliniyor. Ancak herhangi bir iyileştirme çalışması yapımayan cami yıkılmaya yüz tuttu. 

Makedonya ve Sırbistan'dan gelen müslümaların ibadet ettikleri cami, 50 yıl önce ülkedeki komünizm döneminde ibadete kapatıldı. Daha sonra kaderine terkedilen cami, zamanla bir harabeye dönüştü. Bulgaristan'da yaşayan Türkler, caminin restore edilmesi için bazı adımlar atsalarda başarılı olamadılar. Fatih Sultan Mehmet Camii'nin son imamı Ahmet Hoca'nın oğlu İzzettin Ali, caminin halini görünce büyük üzüntü yaşadıklarını anlatarak babasının Sofya'dan 1949 yılında Köstendil'e atandığını ve caminin son imamı olduğunu açıkladı.

İzzettin Ali "Babam öldükten sonra cami kapatıldı. Müslümanlar bu camide toplanıyordu, sadece biz değil Makedonya ve Sırbistan'dan da Müslümanlar gelirdi. Yaklaşık 50 yıl öncesine kadar caminin kapısı hep açıktı. Ancak yıllardır kapalı ve harabe haline döndü. Hala üzerindeki tuğlaları, taşlar dökülüyor. Daha önce zaten caminin üstündeki kurşunlar indirildi ve yaklaşık 20 tonluk kurşun satıldı. Üstüne sadece bir beton yaptılar o kadar" ifadelerini kullandı. 


Geri Dön