26 / 04 / 2024

'Burdur'da zemin sağlam değil'

'Burdur'da zemin sağlam değil'

Burdur Kışla Caddesi'nde hizmet veren İnsuyu Yapı Denetim Şirketi'nin Sahibi Hasan Şahin, kentte yapılan binalarda zeminin kaygan olmamasının önemine işaret etti. İşte Şahin'in önemli açıklamaları...



Burdur Kışla Caddesi'nde hizmet veren İnsuyu Yapı Denetim Şirketi'nin Sahibi Hasan Şahin, kentte yapılan binalarda zeminin kaygan olmamasının önemine işaret etti. 2011 yılından sonra yapılan uygulamayla, ülke genelinde, tüm binaların Yapı Denetim firmaları tarafından denetlendiğini ve deprem uygun yapıldığını söyleyen Şahin, Burdur'un 1. Derece deprem bölgesinde olduğunu hatırlatarak, depreme dayanıklı binaların yapılmasından daha çok 'zeminin sağlam olmasının önemli olduğunun' altını çizdi. 


2000 yılı öncesinde binalarda yapı denetim olmadığını, proje mühendislerinin kendi binalarını kendilerinin kontrol ettiklerini belirten Hasan Şahin; "1999 yılındaki depremden sonra, 18 pilot il'de yapı denetimi uygulanmaya başlandı. Yapı denetim firmaları, binaların denetimi başından beri, inşaatın proje aşamasından alımına kadar kontrolüne başladılar. 2011 yılından bu yana da bu uygulama tüm Türkiye'ye yayıldı" hatırlatması yaptı. 


'FAY HATLARI ÜZERİNE BİNA YAPILMAMALI'


2011 yılından sonra, Yapı Denetim firmalarının, inşaatın başından sonuna kadar denetimleri yaptıklarını anlatan Şahin, daha önce gazetemize bazı yapı denetimcilerin yaptığı 'Burdur'da deprem fay hatları üzerine de bina yapmak istiyoruz'şeklindeki açıklamalarını da değerlendirdi. 


Fay hatları üzerine bina yapmanın taraftarı olmadığını söyleyen Şahin; "Şahsı mca, fay hatları üzerine bina yapmamak en güzeli ama yapılamaz diye bir şey de yok. Japonya'da mesela var. Her yere bina yapılabiliyor. Ama biz henüz o teknolojik imkana sahip değiliz. Oradaki binaların temellerinde raylı sistemler, izoloterler kullanıyorlar. Deprem anında yer sarsıntısı ile birlikte raylar serbest kalıp, bina hareket halinde oluyor. Deprem yüklerini izole edecek, izoloterler kullanıyorlar. O deprem etkisin azaltıyor." diyerek, Türkiye'de, gelişmiş ülkelere bakınca inşaat teknolojilerinin geriden geldiğinin altını çizdi.

 

'İŞ GÜVENLİĞİ UYARISI'


Yapı Denetim firmalarının sahada yaşadıkları sorunları da dile getiren Hasan Şahin, "Dışarıdan gelen firmalar çok beton dökme işi alıyor. Kış aylarındayız, hava soğuk. Biz belli bir süre geçtikten sonra beton döktürmek istemiyoruz. Programı yetiştirmek için, dışarıdan gelen firmalar iş alıyor. Bizi müteahhitlerle yüzgöz ediyorlar. Ya da hafta sonu, Pazar günü beton döktürmek istiyorlar. Bu iş güvenliği açısından çok sakıncalı. Gündüz bile oluyor iş kazaları, akşam karanlıkta ikiye katlanıyor." sözleriyle, dışarıdan gelip Burdur'da iş alan firmaların daha az denetlendiğinden yakındı. 


'DIŞARIDAN GELEN FİRMALAR HAKSIZ REKABET ORTAMI YARATIYOR'


Burdur'daki binaların, artık daha sık denetlendiğini söyleyen 2000 yılı öncesine göre denetimlerde farklılık olduğunu dile getirerek; 'Burdur'da, binalardan çok 'sağlam zemininin' önemli olduğunun altını çizen Hasan Şahin: "Dışarıdan gelen ustalar oluyor. Orada yaptıkları binalarla burayı kıyaslıyorlar. Burada sıkıntı yaşayıp dönüyorlar. Anlaşamıyorlar. Onlar işçilikten biraz kısıyorlar. Bu da beraberinde haksız rekabet yaratıyor" diye konuştu. 


DEPREMLER İÇİN TÜRKİYE'NİN TEKNOLOJİK İMKANLARI ZAYIF'


Burdur'da en fazla 5 katlı bina yapılabileceğini belirten Şahin şöyle konuştu:" 5 katın üstündeki binalar devlet kurumları. Burdur'da birçok yer zaten deprem fay hattında. Biz de 2011 yılında Yapı Denetimin çıkmasıyla binaların yapımına dikkat ediyoruz ama burada zemin daha önemli ki Burdur'un zemini, zaten 1. Derece deprem bölgesinde olduğu için sağlam değil. Bizim Japonya'daki gibi bir teknolojimiz yok. Biz yapı denetimle sadece riski azaltmış oluyoruz." şeklinde görüş belirtti. 


Burdur Yenigün Gazetesi




Geri Dön