19 / 04 / 2024

Burhanettin Kocamaz'dan Akkuyu Nükleer Santrali açıklaması!

Burhanettin Kocamaz'dan Akkuyu Nükleer Santrali açıklaması!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 Yılı Eylül Ayı Toplantısı’nın birinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı.





Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 Yılı Eylül Ayı Toplantısı’nın birinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı.


Eylül ayında yoğun gündem
 


Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, idare tekliflerine ait 19, komisyon raporlarına ait 18 ve gündem dışı 9 madde görüşüldü.


İdare teklif ve komisyon raporlarına ait maddelerin görüşülmesi ve ilgili birim komisyonlarına oy birliği ile havale edilmesinin ardından, Meclis Toplantısı’nda gündem dışı maddeler konuşuldu.


Toplantıda Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın Mersin’de faaliyet gösteren 78 amatör spor kulübüne 200 bin TL nakdi yardım yapılması, Mersin Arkeoloji Günleri Etkinliği için sağlanacak 34 bin 180 TL maddi desteğin Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bütçesinden karşılanması teklifi, ilgili komisyonlara gönderildi.


Meclis toplantısında Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı’nın Karaduvar Mahallesi’nde bulunan Yatılı, Engelli Bakım Merkezi veya Yatılı Yaşlı Bakım Merkezi adı altında kiraya verilmesi ya da belediye tarafından işletilmesi ile ilgili teklif, Plan, Bütçe ve Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na gönderilmesi oy birliğiyle kabul edildi.


Ayrıca Estonya’nın Tallin Belediyesi ve Türkmenistan’ın Türkmenbaşı şehri ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında kardeş kent ilişkisi kurulması ile ilgili teklifin ilgili komisyonlara gönderilmesi oy birliği ile kabul edildi.


Öte yandan Yenişehir İlçesi, Bahçe Mahallesi’nde bulunan bazı parsellerde Tulumba Kavşağı Projesi’nde sehven yapılan maddi hataların düzeltilmesi ile ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.


Gündem dışı maddeler arasında yer alan 50 milyon TL ek borçlanma ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a yetki verilmesi ile ilgili teklif komisyona havale edilirken, son yapılan kanun değişikliklerine göre MESKİ tarafından beldelerde kullanılan içme suyu tarifesinin ilçe fiyatlarının yarısına düşürülmesi kararı ile ilgili teklif oy birliği ile kabul edildi.


Gündemin son maddesinde Mersin Şehirlerarası Otobüs Terminali (MEŞOT) ile ilgili teklifle, Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsil edilen otogar giriş ve çıkış ücretlerinin kayıt altına alınması için araç takip otomasyonu ve elektronik ücret toplama sistemi kurulması oy birliği ile kabul edildi.


 


Başkan Kocamaz’dan net mesaj: “Kimse kimseyi kandırmasın”

 


Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, dilek ve temenniler bölümünde bazı meclis üyelerinin Akkuyu Nükleer Santral ile ilgili karar alınması gerektiği yönündeki açıklamaları ile ilgili şunları söyledi:


“Haziran ayından bu yana 1/100 binlik planlar bekliyor. Bekleme nedeni maalesef bu işin politik malzeme yapılmaya çalışılması. Herkesin şunu kafasına yazması lazım; Uluslararası anlaşmalar, Anayasa’nın bile üzerinde hükme sahip. Bu orada yapılacak diye anlaşmalarla tescil edilmiş. Kişisel fikrim, radyasyondan evladını kaybetmiş birisi olarak bu işe kökünden karşıyım. Ama bir tek ben ve birkaç kişinin karşı olması yetmiyor. Bu tesisin yapılması kanunla belirlenmiş. Meclis karar alsa ve bu karar kanuna aykırı olsa geçerli olur mu? Belediye meclisinin kanun üstünde yetkisi var mı? Yok. Spekülasyonlara çevrilmeye çalışıldı. Bu iş ya rafa kalkacak 1/100 binlik planlar bekleyip, yapılması gereken işler buzdolabında bekletilecek. Ya da mevcut 1/ 100 binlik planla devam edilecek. Zaten nükleer santral bu planlara işlenmiş. Biz bunu meclisten geçirsek de geçirmesek de bizim bu planı değiştirme şansımız yok. Kimse kimseyi kandırmasın. Ya Mersin’in önünü açarak bu planı geçireceğiz, ya da Mersin’in önünü kapatarak o tesis oraya yapılacak. Hükümet tazminatları göz önüne alır ve sorumluluğu kabul ederse ancak değişebilir. Herkes terazinin kefesine artıyı da eksiyi de koymalı. Sayın Bakan Lütfü Elvan ile bu konuyu ayak üstü görüştüm. Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanı’nı da aradım ve biz o bölgeyle ilgili bir karar almayalım ama diğer bölgelerle ilgili kararlarımızı alalım diye önerdim. Bakan bey de değerlendirme yapması gerektiğini ifade etti. Pazartesiye kadar dönerlerse meclis toplantısında karar alırız dedim ama halen dönen olmadı. Herkes içinde bulunduğumuz açmazı göz önüne alarak değerlendirmesini yapacak. Bütün arkadaşlara Cuma’ya kadar bu konuda kafa yormalarını rica ediyorum. Biz de görüşmelerimizi yapıp bu konuyu politik malzeme olmaktan çıkaralım ve kentimizin geleceğine yönelik kararı hep birlikte verelim”


Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı birinci birleşimi, dilek ve temennilerin ardından sona erdi.



Mersin Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön