20 / 04 / 2024

Burj Dubai'nin kalıpçısı Gebze'yi `yeni üs' seçti

Burj Dubai'nin kalıpçısı Gebze'yi `yeni üs' seçti

İnşaat kalıbı üreticisi Avusturyalı Doka, Türkiye'yi yeni üretim üssü ilan etti.



Doka Türkiye Genel Müdürü Suavi Gürel, Doka tarafından üretilen inşaat kalıplarının, dünyanın en yüksek binası olan Burj Dubai'nin yanı sıra 2010 yılında Güney Afrika'da yapılacak Dünya Futbol Şampiyonası için inşa edilen Green Point stadyumu gibi birçok projede kullanıldığını açıkladı. Gürel, Marmaray'ın inşaat kalıplarının da Doka Kalıp tarafından hazırlandığını ifade etti. 

Türkiye'deki inşaat potansiyelinin yanı sıra Orta Asya ülkelerine açılmayı hedeflediklerini belirten Gürel, Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi'nde 17 bin metrekarelik alanda 5 milyon euro'luk yatırımla yeni bir üretim tesisi kurduklarını açıkladı. 2010'a kadar 5 milyon euro daha yatırım yapacaklarını kaydeden Gürel şöyle konuştu:

"Türkiye'deki yatırım için Avusturyalıları ikna etmek pek kolay olmadı. Çok zor güven duyan insanlar. Son üç yılda inşaattaki büyümeyi gördükten sonra ikna oldular. Bugünlerde inşaat sektörü biraz durgun ama işler açıldığında sektör bir yılda yüzde 20 büyüyor. 2005'teki büyümeye hazırlıksız yakalandık. Bu kez yeni büyüme trendine hazırlıklı olmak için yatırım kararı verildi."

Hedef Orta Asya  

Türkiye'de baraj, köprü, viyadük, yüksek binalar gibi özelliği olan projeler için kalıp tedarik etmeyi hedeflediklerini kaydeden Gürel, projeye özel kalıpların Gebze'de üretileceğini söyledi. Yurtdışında iş yapan Türk müteahhitleri sayesinde Orta Asya ülkelerine yöneleceklerini belirten Gürel şunları söyledi:

"Türk müteahhitlerine dünyanın her yerinde hizmet veriyoruz. Rusya, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Katar'da daha önce kurulmuş yerel Doka firmaları hizmet veriyor. Biz de Türkmenistan, Azerbaycan, Irak, Özbekistan ve Gürcistan'dan sorumlu olacağız."

850 milyon euro cirosu var

Doka'nın 1868 yılında Avusturya'da ahşap işleme atölyesi olarak kurulduğunu belirten Gürel, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan konut ihtiyacını gidermek amacıyla 1958 yılından itibaren inşaat kalıbı ve inşaat iskelesi üretmeye başladığını kaydetti.

Avusturya Amstetten'de 350 bin, St. Martin'de 250 bin metrekarelik alanda üretim yapan şirketin 64 ülkede 5 bin 500 çalışanıyla hizmet verdiğini kaydeden Gürel, 2007 cirosunun ise 850 milyon euro olduğunu ifade etti.

Barajlarda kullanılıyor

Doka'nın inşaatlarda betona şeklini veren kalıp ile bu kalıbı destekleyen iskele, payanda, dikme gibi kalıp ekipmanlarını ürettiğini ifade eden Gürel, bu ürünlerin bina, tünel, baraj, köprü, sanat yapıları ve altyapı inşaatlarında kullanıldığını söyledi. Gürel, Doka ürünlerinin Karkamış, Birecik, Borçka ve Muratlı barajlarının yanı sıra Ermenek Elektrik santralı, Marmaray, Gülburnu Viyadüğü gibi dev projelerde kullanıldığını kaydetti.
Gürel, kalıpları kiralayabildiklerini de sözlerine ekledi.


Geri Dön