25 / 04 / 2024

Bursa Demirtaşpaşa Konakları restore ediliyor!

Bursa Demirtaşpaşa Konakları restore ediliyor!

Bursa’yı bir açık hava müzesine dönüştürmeyi hedefleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, Demirtaşpaşa Konakları'nı ilk günkü ihtişamına kavuşturmak için çalışmalarına devam ediyor.



Osmanlı döneminden Cumhuriyet'e kadar tüm mimari eserlerde restorasyonlarla tarihi gün yüzüne çıkaran Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehir trafiğinin en yoğun olduğu İnönü Caddesi üzerindeki 3 sivil mimarlık örneği olan konağı ayağa kaldırıyor. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde yer alan habere göre; Demirtaşpaşa Mahallesi’nde tarihi Demirtaşpaşa Hamamı’nın hemen karşısında bulunan ve bakımsızlık yüzünden kullanılamaz duruma gelen 3 sivil mimarlık örneği konakta devam eden restorasyon çalışmalarında sona gelindi.  Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanan projeler doğrultusunda yapılan restorasyonla bodrum, zemin ve 1 kattan oluşan yapılar ilk günkü görünümüne kavuştu.

Çalışma kapsamında her üç binanın bahçelerinde bulunan mutfak, tuvalet ve tesisat odaları olarak kullanılacak eklenti kısımlarının duvar, sıva, çatı ve tesisat alt yapısı tamamlandı. Ahşap tavan, merpen, kapı ve seramik imalatları ile elektrik – mekanik tesisat işlemlerinin tamamlanmasının ardından binalar kullanıma açılacak.

Bursa Demirtaşpaşa Konakları restore ediliyor!

Tarihi konaklarda çalışmaların son aşamaya geldiğini söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, konakların bölgeye büyük değer kattığının altını çizdi. Bursa’nın yeni rotasını turizm olarak belirlediklerini dile getiren Başkan Aktaş, “Her ne kadar Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Tophane, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri ile Hisar Bölgesi’ni de içine alan ‘tarih adası’ projesine yoğunlaşmış gibi görünsek de Bursa’mızın tamamını ilgilendiren tarihi miras projelerimizi hızla sürdürüyoruz. Demirtaşpaşa Konakları da bu projelerimizden biri.  Tarihi Demirtaşpaşa Hamamı’nın karşısında bulunan, biri Somuncu Baba Vakfı’na, diğer ikisi ise bize ait olan bu sivil mimarlık örneği binalar, harabeyi andıran görüntüleriyle Bursa’mıza yakışmıyordu. Çalışmalarda artık son aşamaya geldik. Şimdiden Bursa’mıza hayırlı olsun” dedi.
 

Bursa'da 700 yıllık Alaeddin Bey Cami’nin restorasyonu tartışma yarattı! 


Geri Dön