29 / 03 / 2024

Bursa Gürsu'da kentsel dönüşüm nasıl olacak?

Bursa Gürsu'da kentsel dönüşüm nasıl olacak?

MHP Gürsu ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ayhan Onal, Büyükşehir Belediyesinin 0,50 emsal artışı ile aldığı kararın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanması sonrasında sordu.



MHP Gürsu ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ayhan Onal, Büyükşehir Belediyesinin 0,50 emsal artışı ile aldığı kararın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanması sonrasında sordu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yaptığı açıklamalardan sonra vatandaşların kafasının iyice karıştığını iddia eden, Önal" 0,50 emsal artışı, ilçe belediyeleri içinde oluşturulacak olan içersinde siyasi partilerin ve konuyla ilgili olan STK'larm temsilcileri de bulunan birimler tarafından planlanmalıdır" dedi. 


KAÇAK BİNALAR HALA SORUN


 Kaçak Yapı stokunun Bursa'da 100 bin adetin üzerine çıktığını söyleyen Önal " Kaçak Binalara elektrik- su-doğalgaz aboneliklerinin ancak Kentsel Dönüşüm Saha Bölgeleri'ne girme şartı ile, TBMM'de çıkan bir yasa ile yürürlüğe girmişti. Yasa çıktıktan sonra Bursa'da oldukça fazla sayıda olan bu bina sahipleri, belediyelerin kendi meclislerinde yapacakları düzenlemeleri dahi beklemeden abonelik yaptıracağı kurumlara müracaatlarda bulundu. Yıldırım ilçe belediye meclisi vatandaşların bu konudaki taleplerine, ilçenin tamamını kentsel dönüşüm alanına alarak çözüm buldu. Sınırdaş olan İsabey Mahallesi su alırken, bitişindeki Yenidoğan, Gürsu Belediyesi bir düzenleme yapmadığı için mahrum kalıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin son emsal artışı sonrasında Bursa'nın toplam 1070 mahallesinde kendi içinde bir kentsel dönüşüm yapma isteğini Recep Altepe'nin ifadelerinden anlıyoruz" dedi.


MAHALLE BAZINDA KENTSEL DÖNÜŞÜM 


Büyükşehir Belediye Başkanı'nın mahalle bazında değil, ada-parsel bazında müteahhit bir firma ile anlaşıp, 0,50 emsalden faydalanarak bu fırsatı değerlendirmelerini vatandaştan istediğini söyleyen Önal; "Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin emsal artışında devreden çıkmaları, Bursa'yı kaçak yapılaşmadan daha büyük bir tehlike ile baş başa bırakır. Ev sahipleri fark ödemeden yeni bir meskene sahip olmak isterken, inşaatı yüklenecek olan firma da daha fazla para kazanmak isteyecektir. Çözüm istiyorsak dönüşüm mahalle bazında yapılmalıdır. Hatta mesela sınırdaş olan Yenidoğan ve İsabey farklı olan ilçelere bağlı da olsa 2 mahalleye aynı anda, aynı çalışma yapılarak kentsel dönüşüm planlanmalıdır. Kentsel dönüşümde amaç rant değil, sağlıklı çevre ile barışık mahalleler oluşumu amaç edinilmelidir. 

Kaybetmiş olduğumuz yeşil Bursa değerini, kentin her yerine dikeceğimiz, gökdelenlerle tekrar kazanamayız" dedi. 


Bursa Takip


Geri Dön