25 / 04 / 2024

Bursa İnegöl'de kira sorunu çözülemiyor!

Bursa İnegöl'de kira sorunu çözülemiyor!

Bursa İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekai Akyürek, bölgedeki konut sektörünü değerlendirdi. Akyürek, kira sorunun çözülemediğini anlattı.



Bursa İnegöl'de yaşanan kiralık ev sorunu ve fiyatlarla ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekai Akyürek, yeni yapılar olmasına rağmen kira sorunun devam ettiğini ifade etti.

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Akyürek, "Kira ile ilgili İnegöl’de yıllardan beri olduğu gibi yine devam ediyor. 30 sene öncede aynı problemi yaşıyorduk şuanda da bu problemi yaşıyoruz. Yapıların çağlamasına rağmen kiralık sorunu halen devam etmekte. Daire var ama fiyat uygun değil, daire var ama şehre yakın değil, insanlar ilgilenmiyor. İnsanlar hep şehir içi istediği için kiralık sorunu ortaya çıkıyor. Nüfus sürekli artıyor ve problem katlanarak devam ediyor. İnegöl’de Suriyelilerin gelmesi ile kiraların pek bir bağlantısı olmadı. Bazı kişilerin sosyal medyada Suriyelileri veriliyor da İnegöllülere ev verilmiyor tarzında paylaşımları bizi üzüyor. İnegöllü vatandaşlarımız Suriyelilerin oturduğu yerlerde oturmuyor. 400 Liradan başlıyor kiralar 1500 liraya kadar gidiyor. Adamın 200 m2 dairesi var 700-800 lira istiyor, eski binalarda 500 liraya kiralar var. Bu fiyatlara normal demiyoruz asgari ücretin1400 lira olduğu bir ülkede. Bu sorun hep devam edecek bu bir çelişki. Yapılaşma olmasına rağmen sorun devam ediyor. Binalar çok ama kiraya vermiyorlar çünkü satışa hazır edilmiş" dedi.

 

Kira ücretlerinin şehir merkezinde yüksek olduğunu ifade eden Akyürek, "Çevreyolu olarak tabir ettiğimiz yapılaşmaların olduğu bölgede, Süleymaniye Mahallesi’nde İtfaiyeden başlayarak Mahmudiye Mahallesi’ne giden çevre yolu kısmında kiralar 700-800 bandında yüksek olarak gidiyor. Şehir içinde yeni daire ile eski daire farklı. Şehir içinde yeni binalar, adliyeye, okullar bölgesine yakın yerlerde fiyatlar biraz daha yüksek. Süleymaniye, Osmaniye mahallesinde biraz daha iniyor. Eski binalarda 400 liraya kadar kiralar bulunuyor. Alanyurt Mahallesi kiralamada çok uygun,  TOKİ  çok uygun. Yenice bölgesinde küçük konutlar 300 TL’ye kadar kiralar var. Her keseye uygun kira var ama mesele herkes iş yerine yakın yer arıyor" ifadelerini kullandı.

 

Referandum sonrası emlakçılık yasası ile ilgili çalışmaların olacağını ifade eden Akyürek, "Referandumdan sonra emlakçılık yasası ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Yeterlilik kursları adı altında bir kurs var bu kurs büyük ihtimal ile emlakçıların yasaya hazır hale getirilmesi için bir çalışma Ankara’da yapılıyor. Bu çalışma yasa öncesi altyapı çalışması gibi.Büyük ihtimal ile hali hazırda emlakçılık yapanları lisanslama şeklinde kapsıyor. Federasyon başkanımız Hacı Ali Taylan bey ile görüştük, yasadan önce bilgi verecek. Toplantının da bu hafta içinde yapılacağı söylendi. Gümrük ve Ticaret Bakanımız konuyu takip ediyor. Emlakçılara yeterlilik belgesi verilecek, ondan sonra yasayı yürürlüğe sokmayı düşünüyor. Ama yasamız büyük ihtimal ile referandum sonucu bizi etkilemiyor ama daha farklı şeyler olur,düşündüğümüz gibi olumlu bir sonuç ile çıkarız. Mayıs –Haziran ayı gibi bu düşünülüyor. Galericiler ile ilgili bir yasa meclisten geçti ve onaylandı. Emlakçılık yasası da bir an önce meclisten geçmiş olacak biz büyük bir beklenti içindeyiz. Bu mesleği yapan arkadaşlarımız bazı konuların hala ciddiyetinde değiller. Emlakçılar Odası kaydı olmayanlar ve vergi levha kaydı olmayanlar yasadan faydalanamayacak. Biz defalarca anlatmamıza rağmen hala arkadaşlarımızdan bunu anlamayanlar var. Sizi yasaya bağlayacak olan iki adet yasa var. Emlakçılar odası kaydı ile vergi levhasıdır. Aldığınız sertifikalar sizin işinizi görmeyecek" dedi.



Okur Gazetesi


Geri Dön