26 / 04 / 2024

Bursa kentsel dönüşümle marka şehir olacak!

Bursa kentsel dönüşümle marka şehir olacak!

Bursa'nın marka şehir olma vizyonuyla çalışmalarına yön verdiklerini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, daha yaşanabilir ve sağlıklı bir hale gelmesi hedefiyle sürdürülen çalışmalarda kentsel dönüşümün önemli rol oynadığını dile getirdi.



Bursa'nın marka şehir olma vizyonuyla çalışmalarına yön verdiklerini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, daha yaşanabilir ve sağlıklı bir hale gelmesi hedefiyle sürdürülen çalışmalarda kentsel dönüşümün önemli rol oynadığını dile getirdi. Bin 70 mahallenin bulunduğu Bursa'da kentsel dönüşüm faaliyetleriyle şehrin kalitesinin ve değerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Altepe, "Kentin merkezindeki yıpranmış bölgelerin dönüşerek, kaliteli konut bölgeleri olması gerekiyor. Modern bir Bursa'yı oluşturmak bize düşüyor. Önemli olan, özellikle bu şehrin yenilenmesi konusunda doğru adımları atabilmek. Bu konuda çalışmalar sürüyor" dedi. 


İnşaat sektöründe sıkıntılara yol açacağı düşünülen ve 2016 yıl sonunda yürürlüğe girecek olan 'Yeni Tip İmar Yönetmeliği' uygulamasının 2017 yılı Haziran ayı sonuna kadar uzatıldığını dile getiren Recep Altepe, "İmar yönetmeliğinin net olarak anlaşılabilir olması, yoruma ve istismara açık olmaması, her belediyede uygulanması, emsal denince aynı kat ve büyüklükte olması, uygulamanın her belediyede eşit olması hedefleniyordu. Bu nedenle tek tip yönetmelik hazırlanıyor. Ancak bu hazırlık sürecinde mağduriyet yaşanmaması, inşaat sektörünün zarar görmemesi için bizim yaptığımız başvuru ve tekliflerle süre iki kez uzatıldı. Bu şekliyle artık inşaat sektöründe yaşanan bu sıkıntı da ortadan kalkacak. Bu altı aylık sürede yeni yönetmeliğin onaylanması öngörülüyor" değerlendirmesini yaptı. 


"Beş kat ve üzeri tüm binalar risk altında" 


Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Bursa'da binlerce binanın yıkılarak yenilendiğini hatırlatan Recep Altepe, konutları depremde ağır hasar gören ve riskli statüde bulunan vatandaşların 'Devlet gelsin, evimi yapsın' anlayışıyla hareket ettiğini ve bu düşüncenin sonuçsuz kaldığını vurguladı. Evleri riskli statüde bulunan vatandaşlara depreme karşı harekete geçmeleri çağrısında bulunan Altepe, "Eğer dönüşüm kararı alıp bu konuda proje oluşturduysanız ve projelerde yeşil alan miktarını artırıp otopark sorununu parsel içinde çözdüyseniz biz 0.50 emsal artışı vermeye hazırız. Bu konuda tek yetkili ve karar mercii Büyükşehir Belediyesi" dedi. Altepe, Bursa'daki riskli statüdeki konutları 0.50 emsal artışıyla yenilemeyi ve şehri daha sağlıklı bir görünüme kavuşturmayı planladıklarını söyledi. Emsal artışı için başvuran 30 siteden 20'den fazlasının Büyükşehir'den onay aldığını da açıklayan Altepe, "Birinci derece deprem kuşağında olan Bursa'da 1999 depremi öncesi yapılan binlerce bina halen büyük risk taşıyor. Özellikle beş kat ve üzeri tüm binalar risk altında. Bu binaların değişen güvenlik katsayıları ve yenilenen inşaat tekniklerine göre yeniden inşa edilmesi gerekiyor" diye konuştu. 


"Cephe sağlıklaştırma ile caddeler daha estetik görünecek" 


Cephe sağlıklaştırma çalışmalarına kent merkezinden sonra kent girişlerindeki ana arterlerde de devam ettiklerini kaydeden Recep Altepe, 'kalite kenti' hedefi doğrultusunda özellikle ana arterlerdeki tüm kötü görüntüleri kaldırıp, kente daha estetik bir imaj kazandırmayı amaçladıklarını vurguladı. Cephe sağlıklaştırma çalışmalarına Atatürk Caddesi ile başlayıp, Cumhuriyet Caddesi, Altıparmak Caddesi ve eski sebze hah yanında  Ankara  yoluna cepheli binalarda, Mehmet Akif Mahallesinde çevre yoluna cepheli binalarda ve İstanbul Caddesi'nde Ovaakça Mahallesi'nde sürdürdüklerini belirten Altepe, "İstanbul Caddesi'ndeki ikinci etap çalışmalarını Kent Meydam'ndan girişte yola cepheli binalarda başlattık. İnşaatı devam eden Kent Meydanı-Terminal Hattı projesi kapsamında yapılacak dokuz üst geçit ile farklı bir görüntü kazanacak İstanbul Caddesi, cephe sağlıklaştırma çalışmasıyla daha estetik bir görüntüye bürünecek" dedi. 


Bursa'da son 10 yılda okul ve hastane sayısının ikiye katlandığını ifade eden Recep Altepe, "Çevre yolu yapıldı, harabe haldeki tarihi eserler, tüm çarşılar restore edildi. Bunun yanında Kongre merkezi Bursa'ya kazandırıldı. Bugün itibarıyla her semtte kültür merkezleri bulunuyor. 140 yü sonra Büyükşehir Belediyesi hizmet binası inşa edildi. Stadyumumuz inşa edildi. 55 sosyal tesis yapıldı, Bilim ve Teknoloji Merkezi yapıldı. Tüm sahiller düzenlendi" açıklamasını yaptı. Ayrıca 63 kavşak ve köprünün yapıldığı bilgisini veren Altepe, şunları kaydetti: "Tramvay hatlarının üçüncüsü yapılıyor. Teleferik hatları yenilendi. Yerli tramvaylar, vagonlar, metrobüsler, elektrikli araçlar, uçaklar hepsinin imalatı Bursa'da gerçekleştiriliyor. Tüm bu çalışmalarla Bursa artık yaşam kalitesinde Türkiye'de birinci, globalde 28'inci sıraya yükseldi. Bu şehri ve bu ülkeyi geleceğe taşımak istiyoruz."


Dünya Bölge 


Geri Dön