27 / 04 / 2024

Bursa kentsel dönüşümünde emsal artışına durdurma kararı!

Bursa kentsel dönüşümünde emsal artışına durdurma kararı!

Bursa 3. İdare Mahkemesi, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 50'den fazla imar planına ilave ettiği, "Kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir" plan notu hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.



Bursa 3. İdare Mahkemesi, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 17 ilçeye ilişkin 50'den fazla imar planına ilave ettiği, "Riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir" plan notu hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.


Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, 29 Mayıs 2015 tarihinde aldığı bir kararla 17 ilçede yürürlükte olan 1/5 bin ölçekli nazım planları notlarına, “riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0,50’ya kadar emsal artışı yapılabilir” notunu ekledi. 50'den fazla imar planına eklenen plan notuna göre, kentsel dönüşüm projelerindeki bina kat sayısı ikiye çıkartıldı.


Belediye Meclisi’nin aldığı emsal artış kararının üst ölçekli planlara ve hukuka aykırı olduğunu, kararın Bursa’da kontrolsüz yapılaşmaya neden olacağını savunan Bursa Şehir Plancıları Odası, yürütmeyi durdurma ve kararın iptali istemiyle Bursa 3. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.


MAHKEME EMSAL ARTIŞINI DURDURDU

Dava dilekçesini inceleyen mahkeme, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 17 ilçeyi kapsayan emsal artışı kararı alırken emsal artışı yapılan bölgelerde araştırma inceleme yapmadığını, dolayısıyla kararın hukuka aykırı olduğunu tespit ederek Bursa Büyükşehir Belediye’sinin emsal artış kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararını verdi.


Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı gerekçesini ise şöyle ifade etti: “Davalı idare tarafından, he ne kadar, dava konusu plan notu değişikliğinin kamu yararı uyarınca yapıldığı ileri sürülmekte ise de; Bursa il genelinde 17 ilçeye yönelik her ilçenin/yörenin kendine özgü nüfus ve coğrafi yapısı, yapıların alanla ilişkileri, birey başına düşen sosyal yapı donatı alanı hesaplamaları gibi hususlarda her hangi bir araştırma inceleme yapılmadan 1/5000 ölçekli planlarda ‘riskli bina tespit edilerek Kentsel Dönüşüm yapılması halinde 0,50’ye kadar yoğunluk artışı yapılabileceğini öngören dava konusu plan notu değişikliğinde hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”


Radikal



Haber Bursa Kent Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


BURSA Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 'riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50’ye kadar emsal artışı yapılabilir' kararı hakkında, Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Değişikliği hukuka uyarlı bulmayan mahkeme, durdurma gerekçesinde, dava konusu işlemin uygulanması halinde, telafisi güç zararlar doğabileceğini gösterdi.  


KAMUOYUNA DUYURULMUŞTU

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, 29 Mayıs’taki toplantısında, Bursa ve 17 ilçenin onaylı ve yürürlükteki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına 'Riskli Bina tespit edilerek Kentsel Dönüşüm yapılması halinde 0.50’ye kadar emsal artışı yapılabilir' plan notu ilavesi kararı aldı. 

Bursa’daki riskli binaların dönüşümünde büyük önem taşıdığı Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti’li Recep Altepe tarafından açıklanan karar, kentin çeşitli yerlerine asılan billboardlar da kamuoyuna duyuruldu. 


NİLÜFER SİTESİ'NDE UYGULANACAKTI

Kararın alınmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, değişliğin uygulanacağı Nilüfer Sitesi’ni ziyaretinde eleştirilere yanıt vererek ve Bursa’nın 0.50 emsal artışı yöntemiyle yenileneceğini söyledi. 

Benzer uygulamayı turizm sektöründe denediklerini ve başarılı olduklarını kaydeden Başkan Altepe, “Kentsel dönüşümde de başarıyı yakalayacağımıza inanıyorum. Bazılarının iddia ettiği gibi ortada rant yok, vatandaşın rantı var. İnsanların evlerinde rahatça uyuyabilmelerinin, muhtemel depremde düne nazaran daha güvende olmalarının rantı var” diye açıklama yaptı.   


ŞEHİR PLANCILARI DAVA AÇTI

Bursa Şehir Plancıları Odası Şubesi, onaylanan plan notu değişikliğinin Bursa’da sosyal, toplumsal, ekonomik ve mekânsal ayrışmalara ve kontrolsüz yapılaşmaya yol açarak önemli sorunları beraberinde getireceğini bildirerek, itirazda bulundu. 

Oda, değişikliği, hukuka ve üst ölçekli plan kararlarına aykırı, 1. derece deprem bölgesinde olan Bursa’da nüfus yoğunluğunu arttırıcı nitelikte ve öngörülemeyen artan nüfus yoğunluğu ile sosyal altyapı dengesini bozucu, dolayısıyla şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu ve söz konusu işlemde kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle idari yargıya taşıdı.  

Başvuruyu değerlendiren Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi, plan değişikliğini hukuka uyarlı bulmayarak, 'plan notu değişikliğine dayanılarak emsal artırılmak suretiyle inşai faaliyetlerin başlatılması halinde telafisi güç zararların oluşabileceği' sonucuna vardı.  

Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını basın açıklamasıyla duyuran Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu, emsal artışından yararlanılarak, inşaatına başlanan Nilüfer Sitesi ile ilgili de dava açıldığını ve bu kararın Nilüfer Sitesi ve diğer emsal artışı alan yerleri de etkileyeceğini kaydettiler.


Bursa Kent


Bu haber Şehir Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin, “Ben yaptım, oldu” diyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının izni olmadan ilan ettiği “kentsel dönüşümde 0,50 emsal artışı” yargıya takıldı.

Bursa’da kentsel dönüşüm için başlatılan ve riskli binaların yenilenmesine ilişkin 0,50 emsal artış kararı, yerel mahkemece durduruldu. Bursa’da bir çok bina bu konuyla ilgili meclis kararını beklerken, bazı binalar meclisten çıkan kararla yıkım ve yenileme işlemlerine başlamıştı. Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Bursa İli genelinde 17 ilçenin onaylı ve yürürlükteki ‘Riskli Bina tespit edilerek Kentsel Dönüşüm yapılması halinde 0.50’ye kadar emsal artışı yapılabilir’ uygulamasına Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından durdurma kararı çıkarıldı.


“HUKUKA UYGUN DEĞİLDİR”

Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 29.05.2015 tarihinde riskli binalar için “Kentsel Dönüşüm” yapılması halinde 0,50 emsal artışı kararını yargıya taşıdı. Bursa 3. İdare Mahkemesi talebi değerlendirip ‘yürütmenin durdurulmasına’ karar verdi. Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi tarafından yapılan açıklamada: “0.50 emsal artışı konusunda mahkeme, hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varmıştır. Diğer yandan plan notu değişikliğine dayanılarak emsal artırılmak suretiyle inşaat faaliyetlerin başlatılması halinde telafisi güç zararların oluşabileceği sonucuna varılmıştır. Dava konusu işlemin uygulanması halinde, telafisi güç zararlar doğabileceği öngörülerek Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından 16.11.2015 gün itibariyle ‘yürütmenin durdurulmasına’ karar verilmiştir.” denildi.


İMO: “0,50 ADALETSİZ BİR UYGULAMADIR”

0,50 emsal artışı, 180 dairelik Nilüfer Sitesinde uygulamaya konuldu. Artışa karşı çıkan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız, Bursa Akademik Odalar Plan İnceleme Komisyonu’nun, Kentsel Dönüşüme tabi alanlar için plan notunda değişikliğe gidilen 0,50 emsal artışına ilişkin itirazının nedenlerini şu sözlerle anlatmıştı: “İnşaat Mühendisleri Odası olarak birinci önceliğimiz can güvenliği. Nilüfer Sitesi için özel bir durum söz konusu. Bir an önce yapılması gerekli. Fakat genele baktığımızda bu artış tüm projelere sağlanıyor. Belediye 0,50’ye kadar emsal artışını nasıl tespit edecek? Kime ve neye göre bu artış verilecek? Kanun, ‘Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde yapılacak yenilemelerde mevcut imar planının dışına çıkılamaz’ diyor. Büyükşehir Belediyesi de, bunu plan notu ile arttırmaya çalışıyor. Kentsel Dönüşüme tabi alana emsal 2 verilirken, yan parselde yeni yapılacak bir bina için 1,5 emsal verilirse bu adaletli olmayacaktır. Projeye göre emsal artışı sağlanmamalı. Akademik odalar olarak düzenlemenin geneline bakacağız.”


Şehir Gazetesi


Haber Bursa Hayat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Milletin hayrına yapılan bütün işlere engel olmayı kendine Büyükşehir Belediyesi'nin dünyaya örnek olan vazife edinen Mimarlar Odası son kazığını Bursa'ya attı. kentsel dönüşüm hamlesini yaptığı itirazla durdurdu. 


SİCİLİ KALABALIK

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul'a Tüp Geçit projesi, 3. Hava Limanı, nükleer santraller.  İzmir  otoyolu. Galata Port ve kentsel dönüşüm projeleri başta olmak üzere Türkiye'ye çağ atlatacak yaklaşık 200 milyar dolarlık yatırımları engellemek için dava üstüne dava açıyor. 


HİÇ ŞAŞIRMADIK

TMMOB'NIN son kurbanı Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin bütün dünyaya örnek gösterilen Kentsel Dönüşüm Projesi oldu. Şehir Planlamacıları Odası Bursa Şubesi. 'Riskli bina tespit edilerek Kentsel Dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir' kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemi ile açtığı davada karar çıktı. 


İTİRAZ EDECEK

BURSA 3. İdare Mahkemesi 2015/1114 E. Sayılı ve 16/11/2015 tarihli kararı ile Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin. 1/5000 Nazım İmar Planlarının plan notlarına eklediği '0.50've kadar emsal artışı yapılabilir" kararını iptal etti ve yürütmesini durdurdu. Büyükşehir Belediyesi mahkemenin bu kararına itiraz edecek. 


BURSA RİSK ALTINDA

HER yüz yılda büyük depremle yerle bir olan tarihi Bursa şehri büyük tehlike yaşıyor. Şehirdeki riskli yapılar 5.5 şiddetindeki depremle yıkılma riski taşıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin. 

Kentsel Dönüşümün vatandaşa yük olmaması için aldığı kararın iptali, milyonlarca insanın canını tehdit ediyor. 


Bursa Hayat



Haber Yeni Dönem Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı; 


Nilüfer Belediye Medisi'nin aralık ayı olağan toplantısında Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan 'riskli binaların kentsel dönüşümü halinde 0.50 emsal artışı' kararı bir kez daha gündeme geldi. Nilüfer "Barış Meclisinde yapılan toplantıda gündemdeki maddeler görüşülerek karara bağlandı. Gündem maddeleri arasında bulunan İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun 1/1000 ölçekli Beşevler Revizyonu Uygulama İmar Planı dâhilinde kalan parsele ilişkin "6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı tespiti yapılması durumunda imar parsel alanının 0.50'si kadar emsal artışı yapılır" şeklinde plan notu eklenmesi yönünde hazırlanan plan değişikliği talebi de vardı. Nilüfer Belediye Meclisi, talebin, kamusal yarar içermediği gerekçesiyle Bursa Büyükşehir Belediye Medisi'nce değerlendirilmesine karar verdi. Nilüfer Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Turgay Erdem, "Büyükşehir Meclisi 29.05.2015 tarihinde aldığı karara biz başından beri temkinli yaklaştık. Bu karar parsel bazında yoğunluğu artırıcı niteliğe sahiptir. Ayrıca bu karar kamusal yarar içermemektedir" dedi.


Yeni Dönem





Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ‘riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir' kararı, Bursa 3. İdare Mahkemesi'nden döndü.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, 29 Mayıs'taki toplantısında, Bursa ve 17 ilçenin onaylı ve yürürlükteki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları'na ‘Riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0,50'ye kadar emsal artışı yapılabilir' plan notu ilavesi kararı aldı.

Bursa Şehir Plancıları Odası Şubesi, onaylanan plan notu değişikliğinin Bursa'da sosyal, toplumsal, ekonomik ve mekânsal ayrışmalara ve kontrolsüz yapılaşmaya yol açarak önemli sorunları beraberinde getireceğini bildirerek, itirazda bulundu. Bursa 3. İdare Mahkemesi, plan değişikliğini hukuka uygun bulmayarak, ‘telafisi güç zararların oluşabileceği' sonucuna vardı ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi.


PLANDA HUKUKA UYARLIK BULUNMUYOR


Aynı mahkeme, yürütmeyi durdurmanın ardından hafta içinde davayı karara bağladı. Mahkeme, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ‘riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir' kararını iptal etti. Her ilçenin kendine özgü nüfus ve coğrafi yapısı olduğuna dikkat çekilen kararda, “Birey başına düşen sosyal donatı alan hesaplamaları gibi hususlarda herhangi bir araştırma inceleme yapılmamış. 1/50 bin ölçekli planlarda riskli bina tespit ederek kentsel dönüşüm yapılması halinde yüzde 50'ye kadar yoğunluk artışı yapılabileceğini öngören dava konusu plan notu değişikliğinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” ifadeleri yer aldı.


Zaman

Geri Dön