26 / 04 / 2024

Bursa'nın kentsel dönüşümünde düğüm çözüldü!

Bursa'nın kentsel dönüşümünde düğüm çözüldü!

Bursa kentsel dönüşüme hızlı başladı. Yerinde dönüşümün neredeyse zorunlu hale geldiği kentte yenilenmenin kentsel dönüşümle gerçekleşmesi benimsendi. Bursa'nın kentsel dönüşümünde düğüm çözüldü.



Dünya Gazetesi yazarlarından Ömer Faruk Çiftçi bugünkü köşesinde ''Kentsel dönüşümde düğüm kısmen de olsa çözüldü'' başlıklı yazısını kaleme aldı. İşte, o yazı..

Bursa kentsel dönüşüme hızlı başladı ama tabir yerinde ise bir o kadar da erken lastik patlattı. Kentin coğrafi yapısı, çarpık kentleşme buna bir de deprem riskini eklediğiniz zaman konut alanı açmak hayli zor. Yerinde dönüşümün neredeyse zorunlu hale geldiği kentte yenilenmenin kentsel dönüşümle gerçekleşmesi benimsendi. Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, belediye meclisinden 0.50 emsal artışını geçirerek kentsel dönüşümü teşvik etmek istedi. Ağırlıklı olarak kentin batıya açılan kapısı Nilüfer’de bir anda çürük raporu alınan siteler çoğunluk oyları ile yıkılmaya başlandı. Örneğin 5 katlı binalar 8-10 kat olarak yeniden dikilmeye başlandı. Mevzuat boşluğundan yararlanılarak yaşam alanları, yeşil alan, otopark, sosyal donatılar yasanın belirlediği kriterlerin altında kalınca, bu duruma tepki koyan Bursa Akademik Odalar dava açtı. Davalar yüklenici firmaların aleyhine sonuçlandı. Bir anda yapımı devam eden onlarca inşaat mühürlendi. Hak sahipleri mağdur duruma düştü. Hak sahipleri akademik odaların önünde eylemler yaptılarsa da soruna çözüm bulunamadı. Odalar davalarında ısrarcı oldu, davalarını geri çekmedi.

Devreye Büyükşehir Belediyesi girdi. Göreve başlar başlamaz sorunu kucağında bulan Başkan Alinur Aktaş, müteahhitler ve ilçe belediyeleri ile mekik diplomasisi yürüttü. Sonunda çözüm için formül bulundu. Mahkemenin iptal gerekçesi olan sosyal donatı alanı ihtiyacını ilgili belediye karşılayacak. Yarım kalan 47 proje ise ilçe belediyelerinden alınan ruhsata ilave metrekare artışı olmadan tamamlanacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş başkanlığında toplanan Belediye Meclisi ilgili maddeleri oyçokluğuyla karara bağladı. Böylece 0,50 emsal artış krizi tam olmasa da çözülmüş oldu. Düğümün çözümünde yaptığı istişarelerle Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve ilçede oluşan yeni yükü üstlenen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in çabalarını görmezden gelmek haksızlık olur. Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey, içine sinmese de sorunun çözüme kavuşmasının sevindirici olduğunu söyledi. Başkan Aktaş ise kenti gözden çıkarmadıklarına vurgu yaparak, bu kararla önyargılarının olmadığını gösterdiklerini, oluşan sorunun çözümü için parti ayrımı yapılmaksızın çaba harcandığını söyledi.

Bursa’ya verilmiş yetkinin kötüye kullanılması, çürük durumda bekleyen çok sayıdan binanın da dönüşümünü tıkamış oldu. Başvuru yapıp bekleyen sitelerin ümidi bitti. Oysa 0.50 emsal artışı suiistimal edilmeseydi dönüşüm bekleyen çok sayıda binanın da önü açılacaktı.

Bundan sonraki süreçte kentsel dönüşüm elbette ki devam edecek ancak dönüşüm yasalara harfiyen uyularak parsel değil, ada bazlı yapılacak.


Geri Dön