24 / 04 / 2024

Bursa Nabi Ergin Özel Ormanı'na inşaat yapılamayacak!

Bursa Nabi Ergin Özel Ormanı'na inşaat yapılamayacak!

Bursa Nabi Ergin Özel Ormanı'nın 460 dönümlük kısmında inşaat yapılamayacak. Peki bu karar nasıl alındı? Özel Orman Mesul Müdürü Hüseyin Cihangir Dönmez, anlattı...



Özel Orman Mesul Müdürü Hüseyin Cihangir Dönmez, Bursa Nabi Ergin Özel Ormanı'nındaki inşaat yasağını kaleme aldı. 

İşte Özel Orman Mesul Müdürü Hüseyin Cihangir Dönmez'in o yazısı...

Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli, Ormana ve çevreye verdiği önem nedeniyle bir günde yurt genelinde olağanüstü bir kampanya düzenleyerek 11 milyon fidanı bir günde toprakla buluştururken, Bursa Orman İşletme Müdürü, Mahkeme tarafından atanan Özel Orman Mesul Müdürüne özel ormanın üzerinde tek bir ağaç bulunmayan 17 yıldır idarece göz yumulması sonucunda tarla olarak kullanılmakta olan bölümlerine ağaçlandırma projesine şerh/şart koyarak ağaç dikme yasağı koydu.

Bursa Orman İşletme Müdürünün ağaç dikme yasağına birinci gerekçesi ; Özel ormanın üzerinde tek bir ağaç bulunmayan tarla vasıflı toplam 460 dönümlük bölümlerinde fidan dikimi için saha hazırlığı yapılması esnasında odun ve odun dışı mamul çıkacakmış bu da faydalanmaya girermiş onun için mahkemece atanan mesul müdür özel ormanın tüm hissedarlarından onay veya vekâlet almak zorundaymış!

Bursa Nabi Ergin Özel Ormanı na inşaat yapılamayacak!

Bursa Orman İşletme Müdürünün ağaç dikme yasağına ikinci gerekçesi; Hissedarlar kızılçam fidanı dışında başka bir fidan dikmek isteyebilirmiş, onun için mahkemece atanan mesul müdür özel ormanın tüm hissedarlarından onay veya vekâlet almak zorundaymış!

Özel ormana kızılçam ağacından başka bir fidan dikilemeyeceğini hem amenajman planında hem ağaçlandırma projesinde tespit ve talimat eden bizzat orman idaresi, özel ormanın bütün hissedarları onay ve vekâlet verse dahi özel ormana kızılçam fidanı dışında tek bir başka fidan dikmek mümkün hukuken mümkün değil.

Bursa Nabi Ergin Özel Ormanı na inşaat yapılamayacak!

Bursa Orman İşletme Müdürünün ağaç dikme yasağına bulduğu hukuki gerekçe ; İlgili Yönetmeliğin 7/4 maddesinin ikinci cümlesi; Mahkeme kararı ile atanan mesul müdür ‘’Ancak KESİM, NAKİL, YAPILAŞMA ve benzeri gibi doğrudan faydalanmaya yönelik işleri ise hususi orman sahiplerinden vekalet veya onay aldığı BÖLÜMLERDE yürütebilir’’

Bursa Nabi Ergin Özel Ormanı na inşaat yapılamayacak!

Özel ormanın üzerinde tek bir ağaç bulunmayan tarla vasıflı toplam 460 dönümlük bölümlerinde fidan dikimi için ne ağaç kesimi yapılacak, ne kesilen ağaçların nakliyesi, yapılacak, ne de inşaat yapılacak. Ama Bursa Orman İşletme Müdürü Özel ormanın üzerinde tek bir ağaç bulunmayan tarla vasıflı toplam 460 dönümlük bölümlerinde ağaç dikme yasağı getirdi, Gidin bu tarlalara fidan dikmek için ya özel ormanın tüm hissedarlarından onay veya vekâletname getirin ya da mahkeme kararı getirin diyor.

Bursa Nabi Ergin Özel Ormanı na inşaat yapılamayacak!

Dava açtık artık sahaya gelen 5.000 çam fidanı ile toplam dikilecek 60.000 fidan davanın sonucunu bekleyecekler Bursa halkına birazoksijen verebilmek için. Herhalde bu işte bir yanlışlık var, Bursa Orman İşletme müdürünün özel ormanın 460 dönümlük bölümlerinin tarla olarak kalması için verdiği savaş takdire değer.

Beykoz’daki 111 bin metrekare ormanlık alan imara açılıyor mu?


Geri Dön