19 / 04 / 2024

Bursa'da emlak piyasası hareketleniyor!

Bursa'da emlak piyasası hareketleniyor!

Olay Bursa Gazetesi köşe yazarı olan Feridun Eyüpoğlu Bursa'daki emlak piyasasını değerlendirdi. Eyüpoğlu, Bursa'da satılan konutların 2015'in şubatına oranla yüzde 21 artış yaşadığını kaydetti.



Bursa'da emlak piyasası hareketleniyor. Şubat ayı verileri umut verdi. Konut satışlarında Türkiye genelinde yüzde 7'lik artış kaydedilirken... Bursa'da satılan konut adeti 2015'in şubatına oranla yüzde 21 artış gösterdi. Türkiye ortalamasının 3 katı bir artış hızı söz konusu! Bursa'da geçen yılın şubat ayında 3 bin 431 konut satılırken... Bu yılın aynı ayında satış adeti 4 bin 154'e yükselmiş vaziyette. Satılan konutların bin 297'si ipotekli... 2 bin 857 ise diğer satış yöntemleriyle geçen ay el değiştirmiş. TUİK'in verilerine detaylı biçimde bakıldığında... 2016'ya yavaş bir başlangıç yapan sektörün... Bursa'da kendine gelmeye başladığını söylemek mümkün! Bu toparlanmada ilk bakışta yüzde 33 artan yabancılara satılan konutların rolü var gibi gözükse de. Yabancıların Bursa'da aldığı 141 konut... Şubattaki toplam satışın sadece yüzde 3,4'ünü oluşturuyor! Yani kentimizde geçen ay satılan her 100 konuttan sadece 3,4'üne yabancılar para yatırmış. Neticede yüzde 96,6 gibi ezici bir ağırlıkla... Yerli alıcılar konut piyasasına hız katmış durumda. Üstelik yabancı alımlarındaki artış hızı... Bursa'da yerli konut alımlarına göre hâlâ düşük. Sözün özü konut sektörü hâlâ istediği yabancı ilgisine kavuşabilmiş değil! Bu anlamda özellikle BTSO'nun öncülüğünde... Geçen yıl TÜYAP'taki geleneksel inşaat fuarı bünyesinde hayat bulan gayrimenkul özel bölümü ciddi bir milat niteliği taşıyor! Çünkü bu yeni konsept özellikle Körfez sermayesini Bursa'yla buluşturarak konut satışlarına doping yaptırmıştı. 


Burkay gayrimenkul zirvesine dikkat çekti 


Bu yıl ise bağımsız bir fuar olarak sahaya çıkmaya hazırlanıyor gayrimenkul sektörü! Yine BTSO öncülüğünde ama bu kez IRES Bursa Gayrimenkul Fuarı olarak... Ayrı bir konseptte yerli ve yabancı yatırımcıya kucak açacak sektör temsilcileri. "Bu yıl da sektör temsilcilerimizden gelen talep üzerine gayrimenkul sektörümüze yönelik ayrı bir fuar organizasyonu düzenliyoruz." 6 Nisan daki Bursa gayrimenkul zirvesine sadece 10 gün kaldığını vurgulayan BTSO Başkanı İbrahim Burkay... İnşaat fuarıyla birlikte milyonlarca dolarlık gayrimenkul projelerinin, yatırımların gözde şehri Bursa'dan dünyaya pazarlanacağına dikkat çekti. "inşaat Fuarı'na 203 firma. Gayrimenkul Fuarı'na ise 80'i aşkın firma stant açacak. Milyon dolarlık projelerin satışa çıkacağı bu zirve için... Gayrimenkul sektörünün patronları Bursa'ya geliyor! Örneğin Azerbaycan, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Dubai'den önemli yatırımcılar Bursa'yı mercek altına alacak." 


30 bin markalı konut 


TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü'nün paylaştığı rakamlarsa... Hayli çarpıcı bir tabloyu gözler önüne serdi. "Birçok ilden 285 firma 6 ayrı salondaki 35 bin metrekare alanda fuarlara hazırlanıyor. Bu yıl 60 bine yakın ziyaretçi hedefliyoruz. Ev almak isteyenler; IRES Fuarı'nı gezmeden karar vermesin. Fuarın sunacağı 30 bin markalı konut, 5 bin işyeri ve yüzlerce arsa... Bursa'nın ve Türkiye'nin yatırımdaki değerini gözler önüne serecektir." 




Feridun EYÜPOĞLU/Olay Bursa


Geri Dön