26 / 04 / 2024

Bursa'da gelişen sanayi, nüfusu artıracak!

Bursa'da gelişen sanayi, nüfusu artıracak!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Bursa Şube Sorumlusu Yasemin Öztürk'ün, Emlakkulisi.com için hazırladığı rapora göre; Bursa'da gelişen sanayinin, il nüfusunun artmasını büyük oranda etkileyeceği öngörülüyor



 

Bursa; sahip olduğu nüfus ve sosyo-ekonomik altyapılar bakımından Türkiye’nin 4. büyük kenti olarak ön plana çıkmaktadır. Çevresindeki ve kendisi ile benzer özellikteki kentlerden; kültürel ve finansal alanda yaşadığı gelişmelerle daha hızlı gelişen Bursa; Marmara Bölgesi’nin önemli metropollerinden biri olma yolunda hızla ilerlemektedir. Kültürel ve finansal anlamda yaşadığı gelişmelerle birlikte, ekonomik anlamda da Doğu Marmara’nın önemli bir sanayi şehri olan ve istihdamın neredeyse yarısının sanayide olduğu Bursa; hızla göç almaktadır.

Bursa’da gelişen sanayinin, il nüfusunun artmasını büyük oranda etkileyeceği düşünülmektedir. Kentte faaliyet gösteren 8 adet OSB bulunmakta olup, yakın zamanda 4 yeni sanayi bölgesi daha eklenecek olması, konut sektörünün Bursa için sürekli canlı kalacağını açıkça göstermektedir. Büyük oranda bir sanayi kenti olan Bursa, özellikle OSB’lerin yoğun olarak bulunduğu kentin batısına doğru gelişme göstermektedir. Sanayinin konut sektörünü, konut sektörünün ise sanayiyi desteklediği ve etkilediği ve kentin hızla göç almasını sunduğu alt yapılarla desteleyen Bursa’da konut sektörü; 1990’lı yıllardan itibaren hızlı bir gelişme göstermeye başlamıştır.

Batı yönünde hızla gelişen kentte (1+1) tarzda konut projeleri en fazla, Organize Sanayi Bölgesi'nin de bulunduğu Nilüfer ilçesinde artış göstermekte, şehrin büyümesine karşı bölgedeki konut yaşam alanlarının küçüldüğü görülmektedir. Hem fiyatları hem de kullanım alanları bakımından farklı tipte konut seçeneklerinin sunulduğu bölgede son dönemlerde; özellikle sanayi ve ticaret alanlarında çalışanların yatırım amaçlı (1+1) daireleri tercih ettiği bilinmektedir. Ticaret ve sanayinin, yanı sıra Görükle’de yer alan Uludağ Üniversitesi bölge genelinde öğrenci evi tarzında 1+1 apart dairelerin yoğun ilgi gördüğü semtlerdendir.

Tarihsel geçmişi uzun yıllara dayanan Bursa’nın,  eski ve ilk yerleşim alanları olan Yıldırım ve Osmangazi ilçeleri, kent genelinde yaşanan ve özellikle kentin batı ve kuzey bölgelerinde kendini daha yoğun hissettiren prestijli konut alanı uygulamalarının etkisinde kalmaktadır.

Bu bölgeler son dönemde yaşanan kentsel dönüşüm projeleri etkisinde geleneksel (organik) kent dokusundan sıyrılmakta; şehrin batısında planlı bir şekilde gelişen merkezler gibi, çarpık kentleşmenin önlendiği, kentsel altyapı hizmetlerinden yeterli düzeyde yararlanan yaşam alanlarına dönüşmektedir.

Bursa da yaşayan nüfusun son zamanlarda ikamet için, siteler şeklinde gelişme gösteren, batıda Nilüfer, İhsaniye, Ataevler, Ertuğrulkent, Altınşehir, Özlüce, kuzeyde Demirtaş gibi bölgeleri tercih etmesinin nedenleri arasında; konutların deprem yönetmeliğine uygun inşa ediliyor olması, kentsel hizmetlere erişim mesafeleri, otopark ihtiyacını kendi içlerinde çözüyor olması, ulaşım imkanları, sunduğu sosyal imkanlar karşısındaki konut fiyatlarının alıcılar tarafından makul olarak değerlendirilmesi, vb. nedenler sıralanabilmektedir.

Konut sektöründe ülke ve dünya genelinde yaşanan gelişmeler; sektörün imaj ve prestij çalışmalarına yönelmesine ve özellikle 1990 sonlarından itibaren Bursa’da gayrimenkul sektöründeki yatırımcıların kentin hızla gelişmekte olan batısında yer alan; Nilüfer, İhsaniye Ataevler, Ertuğrulkent ve Altınşehir’e yöneldiğini göstermektedir.

Bursa’nın Konut Konsepti

Son dönemlerde İstanbul başta olmak üzere gelişim gösteren lüks konut projeleri, Bursa’da da hızla gelişmektedir. Öyle ki, bu gelişim konutların kalitesi ve piyasa değerleri itibariyle İstanbul ile yarışır durumdadır. Mimarisi, inşaat tarzı, vb. özellikleri ile Bursalıların beğenisine sunulan bu konutların yapımında önemli inşaat firmaları da ön plana çıkmaktadır. 

* TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından Emlakkulisi.com için hazırlanmıştır.


Geri Dön