16 / 04 / 2024

Bursa'da hedef sağlıklı kent!

Bursa'da hedef sağlıklı kent!

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Uludağ Üniversitesi(UÜ) arasında, çevrenin korunması, çevre bilincinin geliştirilmesi ve sorunların çözümüne katkı sağlanması konusunda işbirliği protokolü imzalandı.



Protokole Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay'la birlikte imza koyan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, temiz hava, su ve toprağın gelecek kuşaklara miras olarak bırakılmasının en önemli görevleri olduğunu söyledi. Protokolle birlikte Büyükşehir sınırları içerisinde çevre konusunda ortaya çıkan sorunlara karşı etkin çözüm üretmenin hedeflendiğini kaydeden Başkan Altepe, oluşturulacak çalışma gruplarıyla yeni stratejiler geliştirileceğini ve etkin mücadele kapsamında sempozyum, seminer, çalıştay, sergi ve tartışma gibi etkinlikler düzenleneceğini ifade etti. Protokolün 1 yıl geçerli olacağını ve mutabık kalınması halinde aynı şartlarda uzatılacağını kaydeden Recep Altepe, "Büyükşehir Belediyesi olarak Uludağ Üniversitesi'yle bu protokolü imzalamaktan dolayı mutluyuz. Çünkü yönetim kadroları olarak en çok değer verdiğimiz olguların başında çevre geliyor. Çevre bizim için kutsal. Temiz toprak, su ve havanın gelecek kuşaklara miras olarak bırakılması bizim en önemli görevlerimizden" dedi. 


Hedef sağlıklı kent 


Başkan Altepe, protokolün Bütünşehir uygulamasıyla birlikte Büyükşehir'e nazaran sınırları 45 kat artan ve 11 bin 600 kilometrekareye ulaşan çevre sathında sorunlarla daha etkin mücadele imkanını sağlayacağını ifade etti. Yeni yasayla birlikte artık Bursa'nın her bir köşesindeki kirliliğin kendilerini ilgilendirdiğini, kent merkezinde sürdürülen çalışmaların ilçelerde de gerçekleştirilmesini zorunlu kıldığını belirten Başkan Altepe, "Çalışma alanımız geniş. Bu iş için güçlü kadrolar lazım. Akademisyenlerle birlikte güzel çalışmalara imza atacağız. Gerçek anlamda sağlıklı kent olmak, en büyük hedefimiz. Bu konuda engel tanımıyoruz. Tüm yatırımlarımızı sorgulamadan gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki bir yıl içinde tüm arıtma tesisi ve kolektörlerle birlikte sadece derelerin ve Gemlik Körfezi'nin temizliği için 410 milyon lirayı aşan bir yatırım yapılıyor. Bursa olarak çevre konusunda örnek olmaya  devam ediyoruz. Bu konuda hiçbir yatırımdan kaçınmıyoruz. Bursa Sağlıklı Kentler Birliği'ni kuran ve ikinci dönem başkanlığını yürüten kent. Ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesi, Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'deki ana partneri konumunda. Şimdiden sonra yapılacak faaliyetlerle hedefimize daha çabuk ulaşmış olacağız. Yeni dönemde üniversitemizle birlikte Bursamıza daha çok sahip çıkmış olacağız" diye konuştu. 


Üniversite akademik birikimini çevre için paylaşacak


Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi olarak daha yeşil, daha temiz ve daha yaşanabilir bir Bursa için harekete geçtiklerini ifade etti. İmzalanan protokolün Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ortak paydasında uygulanacağını kaydeden Prof. Dr. Ulcay, üniversite olarak sahip oldukları bilgi ve akademik birikimi Bursa için daha fazla kullanmak istediklerini ifade etti. Artık bundan sonra Türkiye ve Bursa'ya değer katacak her çalışmada aktör rolüyle görev üstlendiklerini anlatan Prof. Dr. Ulcay, "Kentiyle iç içe bir üniversite kimliği ile yapacağımız ortak çalışmalarda en önemli partnerlerimizin başında Büyükşehir Belediyemiz geliyor. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlığı'nı da başarıyla sürdüren belediyemiz, sağlıklı kentleşme adına önemli çalışmalar yürütüyor. 


Uludağ Üniversitesi olarak, bizler de bu stratejik çalışmalara katkı sağlamayı, Bursa'ya karşı taşıdığımız sorumlulukla en önemli vazifelerimizden biri olarak görüyoruz" şeklinde konuştu. U.Ü. Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seval Kutlu Akal Solmaz da, temiz çevre için çok önemli bulduğu protokole bölüm olarak müdahil olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 



Dünya


Geri Dön