16 / 04 / 2024

Bursa'da her yıl binlerce konut stoğu oluşuyor!

Bursa'da her yıl binlerce konut stoğu oluşuyor!

CAPİTAL ve Ekonomist dergileri tarafından inşaat sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek maksadıyla başlatılan "İnşaat 2023" buluşması Bursa'da yapıldı. Bursa'daki inşaat sektörünün bugünkü durumu, gelecek vizyonu ve hedefleri ele alındı...



CAPİTAL ve Ekonomist dergileri tarafından inşaat sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek maksadıyla başlatılan "İnşaat 2023" buluşması Bursa'da yapıldı. Bursa'daki inşaat sektörünün bugünkü durumu, gelecek vizyonu ve hedeflerinin ele alındığı panele, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Necati Şahin de panelist olarak katıldı. 


İnşaat sektörünün meselelerinin masaya yatırılıp çözüm yollarının arandığı panelde konuşan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Necati Şahin, inşaat sektörünün ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu kaydederek, istihdam sağlamada da tarım sektörünün ardından ikinci sırada olduğunu söyledi. Türkiye'de inşaat sektörünün son yıllarda hızlı bir büyüme gösterdiğini belirten Şahin, "Sektörümüz son yıllarda ülke ekonomisiyle paralel olarak ciddi bir büyüme gösteriyor. Ancak bu büyümenin planlı olduğunu söylemek çok zor.Türkiye'de olduğu gibi Bursa'da da her yıl binlerce konut stoku oluşmaktadır. Sektörümüzdeki arz talep dengesizliği, önümüzdeki yıllarda bizleri ciddi şekilde sıkıntıya sokabilir" diye konuştu. 


Konut üretiminde İstanbul'da 70 bin adet, Bursa'da ise 10 bin adet fazlalık oluştuğuna dikkat çeken Şahin, "Bursa'da yılda üretilen 20 bin konutun yüzde ıo'nu, yani 2 bin adet konut stoklanmaktadır. Üreticilerin buna göre planlama yapmaları, muhtemel krizlere karşı B ve C planları olmalıdır" dedi. 

Şahin, artık sat-yap devrinin bittiğini, muhtemel ekonomik krizin ilk etkileyeceği sektörün de, krizden en son çıkan sektörün de inşaat sektörü olduğunun hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. 


"ARA ELEMAN SIKINTISINI ÇÖZMEK ZORUNDAYIZ"

 Sektördeki ara eleman sıkıntısından da bahseden Şahin, inşaat sektörünün temellerinin olmadığını ifade ederek, gerek taahhüt firmaları, gerekse ara eleman konusunda ciddi yasal sıkıntılar olduğunu belirtti. Şahin "Sektörümüzde özel ihtisas sahibi olması gereken taahhüt firmaları; ticaret ve sanayi odasına kayıt yaptırmaları müteahhit olmalarına yetmektedir. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne müracaat eden herkes ise geçici ustalık belgesi alarak usta olmaktadır" diye konuştu. 


Bursa Hayat Gazetesi


Geri Dön