27 / 04 / 2024

Bursa'da kaçak yapıya geçit yok!

Bursa'da kaçak yapıya geçit yok!

Kaçak yapıyla mücadeleye hız kesmeden devam eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya Belediyesi tarafından kaçak olarak yaptırılan binayı mühürledi.



Bursa'da kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için kent yönetimi karalı bir duruş sergilerken, bu konuda ilk ciddi adım Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın başkanlığında ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda gerçekleştirilen Kaçak Yapı ile Mücadele Toplantısıyla atıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre,Temmuz ayında gerçekleştirilen ve belediye başkanları, ilgili kurum müdürleri, akademik odalar ve bazı beton firmalarının temsilcilerinin de katılım gösterdiği toplantıda, kaçak yapılaşmaya kesinlikle taviz verilmeyeceği bizzat Vali Canbolat tarafından kamuoyuna açıklanmıştı. Bu toplantıdan sonra konu Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Temmuz ayı meclis toplantısında gündeme gelmiş ve kaçak yapılaşma ile mücadele için hazırlanan 18 maddelik yol haritası da tüm meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi.

Belediyeden kaçak inşaat

Tüm meclis üyelerinin oybirliğiyle aldığı kaçak yapılaşmayla mücadele kararı ortada dururken, Mudanya Belediyesi kaçak yapılarla mücadele etmek bir yana  bizzat kendisi kaçak inşaat yaptırdı. Mudanya İlçesi, Güzelyalı Eğitim Mahallesi'nde, 1959 Ada, 2 parseldeki park alanına Mudanya Belediye Başkanlığı tarafından yaptırılan yaklaşık 200 metrekare taban alanlı inşaatın ruhsatsız olduğu ve kamunun istifade etmesi gereken park alanlarındaki yapılaşma koşullarını belirleyen, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 19. Maddesinin 1. Fıkrasının c) bendi ve alt bentlerinde tarif edilen yapı sınırlarının fazlasıyla aşılarak mevzuata aykırı şekilde yapıldığı bildirildi. Vatandaşlar tarafından gelen şikayet üzerine konuyu masaya yatıran Bursa Büyükşehir Belediyesi, inşaatın ruhsatsız olduğunu ve alanın 1/1000 Ölçekli İmar Uygulama planında kamuya ait park alanında yani kamusal alanda olduğunu belirleyerek, 775 sayılı Kanunun 18. Maddesi uyarınca 5216 sayılı kanunun Büyükşehir Belediyelerine tanımış olduğu denetim yetkileri kapsamında kaçak inşaatı mühürledi.

Algı oluşturuluyor

Mudanya Belediyesi'nin sosyal medya hesaplarından bir açıklama yapan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, yapının kaçak olmasına değinmeden, hizmetin engellendiğini dile getirdi. Mudanya Belediyesi'nin sosyal medya hesabı tarafından yapılan açıklamada, Büyükşehir Belediyesi'nin, Mudanya Belediyesi mülkiyetinde yer alan Güzelyalı Atatürk Parkı’nın 2’inci Etabı sosyal tesis inşaatını usule ve hukuka aykırı hareket ederek, 775 Sayılı Kanuna muhalefet gerekçesiyle mühürlediği ve Mudanyalıların yıllardır beklediği hizmetin Büyükşehir tarafından engellendiği belirtildi.

Kaçağa geçit yok

Mudanya Belediyesi tarafından hizmetin engellendiği şeklinde bir algı yaratılmaya çalışılırken, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, kim tarafından yapılırsa yapılsın kaçak inşaatlara kesinlikle göz yumulmayacağı belirtildi. Bursa  Büyükşehir Belediyesi'nin açıklamasında, "İmar Kanunu'nun 21. maddesine istinaden bütün yapıların yapı ruhsatı alma zorunluluğu bulunmakla birlikte, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 56. maddesinin 2. Fıkrasında da belirtildiği üzere kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak veya yaptırılacak yapılar yapı ruhsatı alınarak inşa edilebilmektedir.  Bu şartları taşımadığı için Mudanya Belediyesi mevzuata aykırı bir şekilde kaçak olarak inşa ettirdiği bu yapıya ruhsat da düzenleyememiştir" ifadeleri yer aldı.


Geri Dön