27 / 04 / 2024

Bursa'da kentsel dönüşüm gerekli!

Bursa'da kentsel dönüşüm gerekli!

Bursa, hem coğrafi konumu itibarıyla hem de sosyo-ekonomik yapısıyla önemli bir cazibe merkezi konumunda bulunuyor. Artan nüfusun konut ihtiyaçlarıyla birlikte kentsel dönüşümün gereklilikleri noktasında kentte inşaat sektörü de giderek önem kazanıyor.




İMSİAD olarak, tüm kurum ve kuruluşlarla iyi ilişkiler kurma noktasında gayretimiz var. Bu kapsamda hem Uludağ Üniversitesi hem de Bursa Teknik Üniversitesi ile işbirliklerimiz devam ediyor, inşaat sektörünün önde gelen isimlerini öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Öğrencilerimizi şantiyelere ve iş sahalarına götürerek, kendilerini pratikte de geliştirmelerine yardımcı oluyoruz. Kurulan komisyonlar neticesinde sektöre ve üyelerimize daha çok fayda sağlamak adına sanayici müteahhit buluşmaları organize ediyoruz. 


Dikey yapılaşma kentte gündeme gelebilir 

Bursa'nın her anlamdaki çekiciliği kente karşı ilgiyi arttırırken göçler ve yoğunlaşan nüfus, Bursa'da Türkiye ortalamasının üzerindeki bir konut satışını da beraberinde getiriyor. Türkiye istatistik Kurumu verilerine göre; bu yılın ilk çeyreğinde Bursa'da toplamda 13 bin 201 adet konut satıldı. Söz konusu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 4.2'lik artışı ifade ediyor. Ayrıca ilk cçeyrekte satıyan konut verileri bize Türkiye'de en çok konut satışı yapılan iller arasında Bursa'nın beşinci sırada yer aldığını gösteriyor. 


2017 yılına konut satışları açısından hızlı başlayan Bursa'da özellikle yılın ikinci yarısında satışlarda artış trendinin devam edeceğini bekliyoruz. Bunda, İMSİAD'ın İstanbul'dan sonra ilk kez Bursa'da uygulanmak üzere 20 yıla kadar vadeli konut kredisinden Bursalılar'ın da faydalanabilmesi için altı banka ile imzaladığı protokolün de etkili olacağı inancındayız. 


Bursa'nın artan nüfusu, bir taraftan konut talebini ivmelendirirken diğer taraftan da Bursa'nın fiziki konumu, yani güneyde Uludağ, kuzeyde ova ve doğudaki coğrafi olumsuzluklar nedeniyle gelişme bölgenin batıya doğru kaymasını sağlıyor. Batıya doğru bu gelişme konut alanı sıkıntısını ortaya çıkartıyor elbette. Belki de buna çözüm olarak Bursa'nın yeni projelerinde çok katlı, bir başka ifadeyle yüksek binaların yapılması ve dikey büyüme gündeme getirilmeli. Kentsel dönüşüm çalışmaları da Bursa'nın artan konut ihtiyacının karşılanmasında olumlu etki yaratıyor.


Dünya Bursa



Geri Dön