20 / 04 / 2024

Bursa'da türbeler restore edilirken depremlere karşıda güçlendirilecek!

 Bursa'da türbeler restore edilirken depremlere karşıda güçlendirilecek!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa Osmanlı'nın en önemli saraylılarına ait 12 türbeyi restore ederek geçmişi geleceğe taşıyacak




Bursa'da yer alan Muradiye türbeleri, Cem Sultan Türbesi, Gülruh Hatun Türbesi, Hüma Hatun Türbesi ve Gülbahar (Ebe) Hatun Türbesi bugüne kadar küçük çaplı yenilenmelerine rağmen büyük bir restore çalışması içerisine girecek. Ziyaretçi akınına uğradıkları için taşları ve yapıları aşınan türbeler doğal afetlerden zarar görmemesi için sağlamlaştırılırken hem de yenilenecek.


Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu türbelerin restore edilmesi teklifini onaylarken 11 Temmuz'da yapılacak ihaleyi alan firma, onaylanan restorasyon projesine uygun bir şekilde 12 türbenin restorasyonu ile müze, park ve çevre düzenlemelerini yapacak. 


Gülşah Hatun Türbesi, Mükrime Hatun Türbesi, Şirin Hatun Türbesi, Şehzade Ahmet Türbesi, Şehzade Mahmut Türbesi, Şehzade Mustafa Türbesi, II. Murad Türbesi ve Saraylılar (Cariyeler) Türbesi yenilenecek olan diğer yapılar. Restorasyon kapsamında Muradiye Mezar Taşları Açık Hava Müzesi ile park ve çevre düzenlemeleri de yapılacak. Türbeler, restorasyon boyunca ziyaretlere kapalı olacak. Restorasyonların bitimi ise yaklaşık 1,5 yıl içinde gerçekleştirilmiş olacak.


Zaman


Geri Dön