28 / 03 / 2024

Bursa'daki dönüşümde en büyük engel hak sahipleri!

Bursa'daki dönüşümde en büyük engel hak sahipleri!

Bursa’da Kentsel Dönüşüm Rüzgârı panelinde, katılımcılar kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin hak sahipleri olduğu noktasında birleşti. Sürecin vatandaşa doğru anlatılmasının önemine dikkat çekildi.



Bursa’da Kentsel Dönüşüm Rüzgârı panelinde, katılımcılar kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin hak sahipleri olduğu noktasında birleşti. Sürecin vatandaşa doğru anlatılmasının önemine dikkat çekildi.


Bursa'da düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nın ilk panelinde inşaat sektörünün aktörleri ile yerel yöneticiler ve bakanlık yetkilileri dönüşümde tıkanan noktaları tartıştı. Moderatörlüğünü SABAH Gazetesi  Ankara  Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'nun yaptığı "Bursa'da Kentsel Dönüşüm Rüzgârı" panelinde katılımcılar kentsel döşümün önündeki en büyük engelin hak sahipleri olduğu noktasında birleşti. Vatandaşlara sağlıklı yaşam mı servet mi noktasında kentsel dönüşümün doğru anlatılması gerektiği fikri öne çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, lodosuyla ünlü Bursa'nın kentsel dönüşümde bir türlü rüzgar gibi esmediğini belirterek, "Kentsel dönüşüm burada yavaş ilerliyor ancak yerel yönetimler canla başla çalışıyor, dönüşüm hızlanacak gibi görünüyor" dedi.


İKNA ETMEKTE ZORLANIYORUZ

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, öncelikli sorunun hak sahipleri olduğunu belirterek, "Onları ikna edemiyoruz burada tıkanıp kalıyoruz. Yerel ve merkezi yönetim devreye girmeli" diye konuştu. Bak Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör de aynı sıkıntıya dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Yer sahibi kavramını çözemedik. Sokağa araba dahi giremiyor ancak ısrarla o evde yaşamak istiyorlar. Yapılan dönüşümlere özen gösterilmeli ve örnek olarak vatadaşlara gösterilmeli, ikna aracı olarak kullanılmalı." Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar da dönüşüm için ayağına gidilen vatadaşın 2+1 ev yerine 3 oda istediğine vurgu yaparak, vatandaşın bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal kaynak maliyetlerinin ucuzlaması durumunda kredi faizlerinin daha da aşağıya ineceğine vurgu yaparken, "Geçen yıl sektör adet bazında konutta yüzde 17 biz yüzde 173 büyüdük. Banka olarak sözümüzü tuttuk" dedi. Konut kredilerinde geri dönmeyen kredi oranının binde 5 olduğunu söyleyen Ünal, "Bu da bankaların bu alanda iştahının devam edeceğini gösteriyor" dedi.  TOKİ  Daire Başkanı Uğur İnan, idarenin 13 yılda 750 bin konut ürettiğini bunların sadece yüzde 16'sının dönüşüm amaçlı olduğunu ifade ederek, 2017'de dönüşüm amaçlı konut üretimininin toplamın yüzde 40'ını oluşturmasını hedeflediklerini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, büyükşehirlerin GYO kurmalarının önünün açılması gerektiğinin altını çizdi.


Sabah


Geri Dön