25 / 04 / 2024

Bursa'daki kentsel dönüşüm örnek oldu!

Bursa'daki kentsel dönüşüm örnek oldu!

Türkiye’de master plan yapan ilk belediye olan Osmangazi Belediyesi yeni döneme hazır. Belediye Başkam Mustafa Dündar, ilçenin topyekün kentsel dönüşüme doğru yol aldığını ve birbirinden önemli örnek projeler geliştirdiklerini söyledi...



OSMANGAZİ Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümünde deprem gerçeğim bir kez daha gündeme getirerek depreme karşı aldıkları önlemleri tekrar masaya yatırdı. Osmangazi’nin beş farklı noktasına deprem istasyonu kurarak, Türkiye’de master plan yapan ilk belediye olarak planlı dönüşüm alanları oluşturduklarını belirten Dündar, ilçeyi topyekün kentsel dönüşüme hazırladıklarını söyledi.


Başkan Dündar, “Belediyemizin bünyesindeki mimarlar, uzmanlar, şehir plancıları ile birlikte, akademik odaların ve üniversitenin de desteğini alarak 2011’de Şehircilik Akademisini kurduk. Akademisi ile Master Plan hazırladık, ilçemizdeki yapı stoğunu, jeolojik durumu, afet bölgelerini, koruma bölgelerini, tescilli yapıların bulunduğu bölgeleri, yapıların durumunu, kat adetlerini, yol durumunu, deprem müdahale alanlarını ve şekillerini belirledik. Elde ettiğimiz verilerle çalışma şeklimizi, alanlarımızı ve müdahale türlerimizi belirleyerek kentsel dönüşüm çalışmalarımızı başlattık” diye konuştu.


"GÜVENLİKLİ YAŞAM BAŞLADI"

Soğanlı’da başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi veren Başkan Dündar, “Proje, 37 hektar rezerv alanı ve 6.5 hektar riskli alanı kapsıyor. Dört etap halinde gerçekleştirdiğimiz Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi uzun vadede Bursa için düşünülen kentsel dönüşümün en büyük örneği oldu.


BURSA'NIN GERÇEK MEYDANI

Başkan Dündar, “Bursa’nm çöküntü alanı haline gelmiş bölgesinin yeniden ihya edilmesi, bölgenin ve insanların her türlü ihtiyacını karşılayabileceği bir buluşma mekanı haline getirilmesi amacı ile Kent Meydanı Kentsel Tasarım Projesi planlandı. İçerisinde konaklama, açık ve kapak dinlenme meanlarının bulunacağı, yaya akslarının kesiştiği bir nokta olacak. 2017 sonunda da kamulaştırma işlemlerimizi tamamlayacağız. Daha sonra da Bursa’mn gerçek meydkanının inşasına başlayacağız” diye konuştu.

Dönüşümde güvenlikli yaşama vurgu yapan Başkan Dündar, “Yürüttüğümüz kentsel dönüşümün asıl amacı depreme dayanıklı ve günümüz yaşam koşullarına uygun yaşam alanları oluşturmak ve şehrimizin tarihi kimliğini koruyan, yatay ve planlı şehirleşmenin önünü açan projeleri ilçemize kazandırmaktır. Vatadaşlarımız hem afet riskine karşı korunsunlar hem de sosyal donatı alanları olan, yeşili bol yaşam alanları tercih etsinler, ‘biz bu dönüşüme hazırız’ desinler” dedi. Osmangazi Belediyesi’nin Türkiye’nin örnek kentsel dönüşüm projesini hayata geçirerek modern bir şehir inşa ettiği Soğanlı’da tapu dağıtımına geçtiğimiz haftalarda başlandı. 


Para 


Geri Dön