20 / 04 / 2024

Bursa'daki yapılar depreme hazırlanmalı!

Bursa'daki yapılar depreme hazırlanmalı!

Olay Gazetesi köşe yazarı Mustafa Özdal bugünkü köşesinde Bursa'daki yapıların depreme dayanıklılığını kaleme aldı. İşte Mustafa Özdal'ın 'Vatandaş gönül rahatlığıyla yeni konutta bile oturamayacak mı?' başlıklı yazısı...



Olay Gazetesi köşe yazarı Mustafa Özdal bugünkü köşesinde Bursa'daki yapıların depreme dayanıklılığını kaleme aldı. İşte Mustafa Özdal'ın 'Vatandaş gönül rahatlığıyla yeni konutta bile oturamayacak mı?' başlıklı yazısı...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce bugüne kadar 20 bin 822 büro, 60 bin 949 şantiye denetimi yapıldı. Kurallara uymayan yapı denetim kuruluşlarına 3 bin 224, denetim elemanlarına ise 4 bin 936 adet idari para cezası kesildi. 2 bin 244 yapı denetim kuruluşu ise yeni iş almaktan men edildi. 

Dikkat edildiğinde urallara uymayan inşaat şirketlerine değil, kurallara uyması için onları denetleyen yapı denetim şirketlerine cezalar uygulandığı görülüyor. 

Bursa daki yapılar depreme hazırlanmalı!

Yapı denetim kuruluşları neyi denetliyor?

İnşaatlar, mühendislik kurullarına uygun şekilde hayata geçiriliyor mu? Kullanılan malzemeler yönetmeliklere uygun mu, zemin etüdü gerçekleştirilmiş mi, depremde yıkılabilir mi gibi kriterle değerlendiriliyor.

Oysa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre inşaatlarda denetleme yapacak olan denetim şirketlerinin de iyi şekilde denetlenmesi gerektiği ortaya çıktı. 

Bu haber, yeni yapıların bazılarının bile depreme dayanıklı olamayabileceğini gösteriyor.

Çünkü 1999 depreminden sonra zorunlu hale gelen yapı denetimin bile güvensiz olduğu bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın denetimiyle ortaya çıktı.

Şimdi bu bigliyi gören bir kişi, 2002 tarihli deprem yönetmeliğinin ardından inşa edilen yeni konutları bile gönül rahatlığıyla satın alabilir mi? Veya satın alanlar, gönül rahatlığıyla evlerinde yaşayabilir mi? Özetle, vatandaş yeni eve güvenmeyecek de hangi konuta güvenecek?

Bursa daki yapılar depreme hazırlanmalı!

Geliyorum diyen deprem, kamu binalarının durumu ve Çarşamba Mahallesi

1999 depreminin üstünden tam 22 sene geçti, yani neredeyse çeyrek asır geçti. 

Evet, ekonomik ömrünü bitirmiş ve depreme dayanıklı olmayan 10 binlerce konut dönüştürüldü fakat bütün uzmanlar Marmara’da (İstanbul veya Bursa merkezli) beklenen en az 7 şiddetindeki depremin büyük bir felaketi getireceğine dikkat çekiyor.

Bursa İl Afet Acil Durum Müdürlüğü tarafından Bursa’daki okulların ve kamu kurumlarının depremselliğinin araştırıldığı bir rapor bulunuyor. Rapordaki verilere göre, Bursa’daki kamu kurumlarının ve okulların yüzde 70’i depreme dayanıksız.

Bursa’daki kamu kurumları ve okullarının depreme dayanıksız olduğunu ortaya koyan  haberin üzerinden 9 sene geçti.

Fakat riskli yapıların tamamı henüz yenilenmedi. 

Yani, eyalnızca evler değil; her gün binlerce, 10 binlerce insanın girip, çıktığı kamu binaları ile  üniversite binaları da dahil olacak şekilde her gün 10 binlerce öğreninin öğrenim gördüğü okullarımız güvenli değil.

Jeoloji Mühendisleri Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er de senelerde aynı  uyarılarda bulunuyor. Aynı zamanlarda sık sık dile getirdiği bir uyarısı daha bulunuyor. 

Çarşamba Mahallesi’nde vakit kaybedilmeden kentsel dönüşüme start verilmeli. Çünkü bu mahallede bulunan binalar hem fazla eski hem de birbirine çok yakın inşa edilmiş.

Yani büyük bir depremde tahliyenin gerçekleştirilmesi, enkaz kurtarma çalışmalarının yapılması oldukça güç.

Alinur Aktaş: Bursa'da 70 bin konut riskli!


Geri Dön