29 / 03 / 2024

İstanbul'daki yapıların yarısı kaçak!

İstanbul'daki yapıların yarısı kaçak!

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'daki kaçak yapılaşma sorununa dikkat çekti. Aşa, İstanbul'daki yapıların yarısının kaçak olduğunu belirtti.



İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'daki yapılaşma sorununa ve imar barışına değindi. İstanbul'daki yapıların yarısının kaçak olduğunu söyleyen Aşa,bu yapıların imar barışıyla kayıt altına alınabileceğini belirtti.

 

 İstanbul daki yapıların yarısı kaçak!

 

Kaçak yapılar kayıt altına alınacak

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Aşa, İstanbul'da kaçak yapılaşmanın hala önemli bir sorun olduğunu belirtti. İmar Barışı'nın vatandaşa çok faydası olduğunu söyleyen Aşa, kaçak ve ruhsatsız evlerin bu barışla kayıt altına alınacağını kaydetti.

Türkiye'deki 13 milyonunu ilgilendiren imar barışı için başvuruların e-devlet üzerinden yapıldığını söyleyen Aşa, ruhsatsız, ruhsatlı olup ruhsata aykırı imalatlar, iskan alamamış ya da iskanlı fakat daha sonradan değişiklik ve ilaveler yapılmış yapıları kapsayan imar barışı için başvuruların 31 Ekim'de sona ereceğini hatırlattı.

İmar barışının birçok vatandaşa katkısı olduğunu vurgulayan Aşa, "Bu yasadan faydalananlar, bugüne kadar herhangi bir abonelik alamamışlarsa, her türlü alt yapıdan yararlanmaya başlıyorlar. Haklarında devam eden bir mahkeme süreci varsa, bu ortadan kalkıyor. Bir yıkım kararı varsa, iptal oluyor" açıklamasında bulundu.

Barışa 4 buçuk milyon kişi başvurdu

2017 tarihinden önce önce yapılmış olan kaçak veya imar dışı yapılmış olan binalar için imar barışının başlatıldığını belirten Aşa, "Şimdiye kadar 4 buçuk milyon kişi başvurdu, 2 milyar lira gelir elde edildi" diye konuştu. 

Binaların yüzde 50'si kaçak

İstanbul'da binaların yüzde 50'sinin kaçak olduğunu söyleyen Aşa,"3 milyona yakın binanın mülkiyet hakları, bağımsız bölümleri belli değil veya kayıtları hiç yok. İstanbul'un hemen hemen her ilçesinde kaçak yapı var. Ama bu yapıların en yoğun olduğu ilçeler Şişli Gülbağ, Fulya'nın bir kısmı, Kağıthane'nin birçok mahallesi, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Esenler, Güngören gibi hangi ilçeye gitsek önümüze bu yapılar çıkıyor" ifadelerini kullandı. 

Komisyon önerisi

Kaçak sorunun komisyonla çözüleceğini açıklayan Aşa, "Emlakçısı, şehir plancısı, hukukçusu yani gayrimenkul ile ilgili kim varsa uzmanların oluşturduğu bir komisyon olmalı. Bu süreç iyi yönetilirse vatandaşa faydası var, kayıt dışı binası kayıt altına alınacak, cezalar affediliyor, hakkında açılan dava varsa mahkemesi devam ediyorsa düşüyor, hakkında kesilen ve ödenmeyen ceza varsa bu affediliyor" dedi.

İmar barışıyla ekonomi canlanacak

Ruhsatsız evler nedeniyle kentsel dönüşümünde doğru uygulanmadığını vurgulayan Aşa, "İmar Barışı'yla ekonomi canlanacak. Eski evlere bankalar kredi vermiyordu; kayıt altına alındıktan sonra alabilecekler. Gayrimenkul sektöründe 200'den fazla alt ve yan sanayiye iş sağlayan sektör var, bunların başında bankacılık sektörü geliyor ki bu yasal süreç ilgili sektörlerin canlanıp iş yapması anlamına geliyor" diye konuştu.

Başvurular e-devletten

Başvuruların sadece sadece e-devlet üzerinden yapıldığının altını çizen Aşa, "Faydalanmak isteyen vatandaşlar e-devlet üzerinden İmar Barışı kısmına girip soruları cevaplıyor. Bu barış kapsamında istediğiniz gayrimenkulün, ada, parsel, adresi, imar bilgilerini giriyorsunuz. Daha sonra yapmak istediğiniz işlemi seçiyorsunuz. Kayıt dışı olan neyiniz varsa, talebinizi de yazıyorsunuz. Sonra sistem sizi yönlendiriyor" açıklamasında bulundu. 

Süreç nasıl işliyor?

İmar barışının nasıl hesaplandığını anlatan Aşa, şu ifadeleri kullandı: "Binanın bulunduğu bölgenin Emlak Vergisi'ne esas bedelini öğreniyorsunuz, örneğin 2 bin lira, binanız veya bağımsız bölümünüz 100 metrekare, sistemden binanın cinsine bakıyorsunuz, betonarme mi? yığma mı? ahşap mı? Bina betonarme ise, sistemde birim fiyatları var. 100 metrekarelik binanın maliyet bedeli de sistemde var onu hesaplıyorsunuz, metrekare birim fiyatı bin 500 lira diyelim. 100 ile bin 500'ü çarpıyoruz 150 bin lira ediyor. Ardından 2 bin lirayı da 100 metrekare olduğu için 100 ile çarpıyoruz 200 bin lira da arsa değeri yapıyor. Arsa değeri ile bina değerini topluyoruz 350 bin lira ediyor. Bunun yüzde 3'ünü yani 10 bin 500 lirayı İmar Barışı kapsamında devlete ödüyorsunuz."

Dolandırıcılara dikkat

Konuya hakim olmayan vatandaşların destek alması gerektiğini söyleyen Aşa, "Dolandırıcılık yapılabilir, vatandaşlar araya çok fazla aracı almadan, kurumsal büyük bir firmaysa danışmanlık alabilir yetkili Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır. Bakanlığın ilgili birimleri destek oluyor. Kendilerinin yapmasında fayda var. Başvurular 31 Ekim'de sona erecek, ödemeler ise 31 Aralık'ta bitiyor" dedi.


Geri Dön