29 / 03 / 2024

Bursa'nın geleceğini tasarlıyoruz!

Bursa'nın geleceğini tasarlıyoruz!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, günü kurtarmak için değil geleceği tasarlamak için çalıştıklarını söylüyor. Aktaş, “Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda Bursa’yı geleceğe taşıyacak adımları bir bir atıyoruz” diyor.



Bursa, aralarında Fiat, Bosch, Renault, Coca Cola, Nestle gibi dünya devlerinin de bulunduğu 1.000’e yakın uluslararası yatırımcıya ev sahipliği yapıyor. Toplam 21 sanayi bölgesi ve 1 adet serbest bölge ile yaklaşık 4 bin ihracatçı şirketin olduğu Bursa’da 2017 yılında 14 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. Capital'de yer alan habere göre; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, günü kurtarmak için değil geleceği tasarlamak için çalıştıklarını söylüyor. Turizmden, kültür mirasını gün yüzüne çıkarmaya, trafikten çevreye pek çok önemli projelerinin sürdüğünü aktaran Aktaş, “Yeşili ve görseli daha zenginleşmiş, estetik kaygıların öne çıktığı, kenti temsil eden yapıların ortaya çıktığı ve en önemlisi de trafiği rahatlamış bir Bursa hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda Bursa’yı geleceğe taşıyacak adımları bir bir atıyoruz” diyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın açıklamalarından derlediğimiz önemli başlıklar şöyle:

2023 VİZYONU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel yönetimlerden gelmesinin Türkiye için büyük bir avantaj olduğunu söyleyen Başkan Alinur Aktaş, 2023 vizyonu doğrultusunda yerel yönetimlerinin yetkilerinin gün geçtikçe arttığını hatırlattı. Ülkelerin değil, adeta şehirlerin bir yarış içinde olduğu günümüzde Bursa’yı bir adım taşımak için ulaşımdan çevreye, kırsal kalkınmadan tarihi ve kültürel mirasa kadar her alanda yoğun bir çalışma içinde olduklarının altını çizdi. AK Parti iktidarında insan ve hizmet odaklı yönetim anlayışı ile Türkiye’de gerçek yerel kalkınmanın başladığını dile getiren Aktaş, “Ülkemizde bütün yerleşim birimlerini yaşanabilir bir çevre haline getirmek ve şehirlerimizin hepsini bir veya bir kaç özelliğiyle öne çıkan marka şehirler haline getirmek hükümetimizin önceliği. Ülkemizin tamamını, kent ve kırsal alan farkı gözetmeksizin kadastrosu bitmiş, imar ve yerleşim planları hazırlanmış, altyapısı tamamlanmış mekanlar olarak tasarlıyoruz. Bu hedefler doğrultunda biz de Bursa’da günü kurtarmanın değil, geleceği tasarlamanın derdindeyiz. ‘Yeşili ve görseli daha zenginleşmiş, estetik kaygıların öne çıktığı, kenti temsil eden yapıların ortaya çıktığı ve en önemlisi de trafiği rahatlamış bir Bursa’ hedefiyle çalışıyoruz” diye konuştu.

ROTA TURİZME ÇEVRİLDİ

Bursa’nın Türkiye’nin 2’nci büyük ihracatçı kenti ve yüzde 8’in altındaki işsizlik oranıyla istihdamda Türkiye ve AB ortalamasından daha iyi performans sergilediğini hatırlatan Aktaş, Bursa’nın aralarında Fiat, Bosch, Renault, Coca Cola, Nestle gibi dünya devlerinin de bulunduğu 1.000’e yakın uluslararası yatırımcıya ev sahipliği yaptığını söyledi. Toplam 21 sanayi bölgesi ve 1 adet serbest bölge ile yaklaşık 4 bin ihracatçının olduğu Bursa’da 2017 yılında 14 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. Aktaş, “Bursa bu güçlü sanayinin yanında sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal değerleriyle aslında turizm için de çok cazip bir kent. Ancak bugüne kadar turizm ayağı hep geri planda kalmış. Bursa’nın 2023 vizyonunda turizm büyük önem taşıyor. Biz de Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak hem bu değerlerimizi öne çıkaracak çalışmalar yapıyoruz hem de bu değerlerimizin tanıtımı için uluslararası fuarlara katılıyoruz” dedi.

“İZNİK DÜNYA KENTİ OLABİLİR”

Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Medeniyeti izlerini taşıyan, 1’inci ve 7’nci Ekümenik konsüllerin toplanması nedeniyle Hıristiyanlar için de önemli bir yer olan İznik için farkındalık oluşturacak projeler başlatıldı. Tarihi ve kültürel miras anlamında İznik’e büyük önem verdiklerini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “İznik bir dünya kenti olabilir. Ama dünya kenti olabilmek için farkındalık oluşturabilecek projeleri hayata geçirmek gerekir. Bana göre göl içindeki batık bazilika bunlardan bir tanesi. Özellikle bazilika ile alakalı süreci hızlandıracağız. Ona yönelik hemen bir çalışma başlatıp, bir taraftan da reklamasyonu yapmalıyız.

Yani gelip biri gözlemlemeli ki bazilika gerçek anlamda amacına ulaşsın. Yoksa bunun sadece sohbetini yapmak yeterli değil. Sahil düzenlemesi, Abdulvahap Tepesi, Roma Tiyatrosu, beraberinde içeride bazı lokal çalışmalar var, tarihi değerlerle alakalı restorasyonlar var. İnanıyorum ki kısa zamanda İznik ile ilgili ciddi bir farkındalık oluşturmaya başlayacağız” dedi.

TERMAL TURİZMDE BÜYÜK AVANTAJ

Bursa’nın sahip olduğu termal kaynaklar nedeniyle sağlık turizmi açısından da avantajlı bir kent olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, İnegöl ilçesindeki Oylat Kaplıcalarının, temiz çevresi, güzel havası, kafeteryası, geniş park alanı ve eşsiz tabii güzellikleriyle bugün 4 tesiste 1.500 yatak kapasitesi ile hizmet verdiğini vurguladı. Günlük 7 bin kişi kapasiteli kaplıca suyunun bulunduğu Oylat’ta, yılın 4 mevsimi yerli ve yabancı turist akını yaşandığına dikkat çeken Aktaş, “Bunun yanında kent merkezimizdeki termal kaynaklan da en verimli şekilde değerlendiriyoruz. 2012 yılı itibarıyla sadece şehir merkezimizde 300 lt/sn jeotermal potansiyele ulaşılırken, ilimiz toplam potansiyelinin 600 lt/sn civarında olduğu ortaya çıkarıldı. Şehir merkezimizdeki bu potansiyel 30 bin termal yatak ve 4 bin konut eş değeri ısı üretimini destekleyecek güçte. Şehir merkezinde jeotermal öz kaynağımızın değerlendirilmesine yönelik turizm atağı başlatılırken, otel, kaplıca ve sağlık merkezlerinden oluşan 45 tesisli ve 20 bin metre uzunluğa sahip alt yapı hattı inşa edilip termal suyumuzun şehir içindeki dağıtımı sağlandı. Gerçekleştirilen turizm alt yapı sistemi ile ilimizin 1.500 olan termal yatak kapasitesi 7 bin seviyesine yükseltildi.

Bursa genelinde turizm belgeleri tesislerimizin toplam yatak kapasitesi 33 bine yakın. 2010 yılında 462 bin olan turistik konaklama 2016’da 738 bine çıktı. Bunun ancak 3’te Ti yabancı turist. Bursa, Türkiye Turizm Stratejisinde, tarih, sağlık, termal, kültür, kongre ve fuar turizminin öncelikli olarak geliştirilmesinin hedeflendiği iller arasında. Bu yüzden bizim çok daha fazla uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmamız gerek. Bu yüzden uluslararası fuarlar, kongreler ve spor etkinlikleri gibi fırsatları doğru değerlendirmemiz gerek. En önemlisi de sağlık turizmi ve termal potansiyeli daha da harekete geçirmemiz gerek” şeklinde konuştu.

FUARCILIKTA ÇITA YÜKSELİYOR

Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nin hizmete başlamasıyla Bursa da kongre kentleri arasına katılırken, burada yapılan yüzlerce ulusal ve uluslararası etkinlik kent ekonomisine önemli katkılar sağlanmaya başladı. Türkiye’de,

Bursa ile birlikte, 3’ü İstanbul, 2’si İzmir, biri de  Ankara  olmak üzere toplam 7 kongre merkezi bulunduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Uluslararası kongrelerin Bursa’ya getirilebilmesi konusu, sadece kongre merkezinin meselesi değil, tüm Bursa’nın sorunudur. Kongre sektörünün profesyonellerinin de bildiği gibi kongreler kongre merkezlerine değil “kente” gelmektedir. Bursa’ya uluslararası kongre getirilebilmesi için, kentin kongre turizmine yönelik yapılanmasının tüm yönleriyle tamamlanmış olması gerekiyor. Açılışından bu yana geçen 7,5 yılda 4 milyon kişinin kongre merkezinde ağırlanması önemli. Biz aynı zamanda kongre merkezimizde fuar turizminden de pay almayı amaçlıyoruz. Türkiye’de yılda 400’den fazla fuar yapılıyor. 2017 yılında İstanbul’da 218, İzmir’de 42, Ankara’da 34 ve Antalya’da 27 fuar düzenlenirken,

Bursa’da bu sayı 13’te kaldı. Türkiye’nin ikinci büyük sanayi ve ticaret şehri, nüfus olarak dördüncü büyük şehri olan Bursa için bu rakamı daha üst seviyelere çıkarmak istiyoruz. Bu hedeflerle TOBB tarafından da onaylanan 11 fuarı bu yıl içinde Bursa’mızda gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

“ULUDAĞ ESKİ CAZİBESİNE KAVUŞACAK”

BAŞKANIN GÜNDEMİNDE Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Uludağ, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın önemli gündem maddelerinden biri. Aktaş, Uludağ'ın eski cazibesine kavuşturulması ve yılın 12 ayı kent ekonomisine katkı sağlaması için çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Aktaş, şöyle anlattı:

12 AY TURİZM "Eskiden kayak merkezi veya kış turizmi dendiğinde akla ilk önce Uludağ gelirdi. Futbol takımları kamp için Uludağ'ı tercih eder, Yeşilçam filmleri Uludağ'da çekilirdi. Ancak son zamanlarda Uludağ bu cazibesini yitirdi. Bursa'nın en önemli değeri olan Uludağ'ın yeniden kış turizminin merkezi olması, bunun yanında sahip olduğu krater gölleri, manastırları ve endemik bitki türleri ile yılın 12 ayı turizme hizmet vermesi için çalışıyoruz. Hem biz hem Orman ve Su işleri Bakanlığı'mız yoğun bir çalışma temposu içinde."

ULAŞIMDA ATILIM Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen ve oteller bölgesine kadar uzatılan teleferikle merkezden 25 dakikalık bir yolculukla eşsiz manzara eşliğinde zirveye ulaşmak mümkün hale geldi. Yine en önemli sorun olan park sorununun ortadan kaldırılması amacıyla belediye, 3 ayrı noktada yaklaşık 3 bin araçlık açık otopark alanı oluşturdu.

LİDERLER ZİRVEDE Aktaş, "Geçtiğimiz ay Bakanlığımız tarafından düzenlenen 'Dört Mevsim Uludağ' çalıştayım da Uludağ'da izlenecek yol haritasının belirlenmesi açısından önemsiyorum. Bakanlığımız yaptığı bungalov evlerden oluşan konaklama alanları, ticaret ve sanayi odamız tarafından sanatoryum binasının bulunduğu alana yapılacak Yaşam Boyu Eğitim Merkezi gibi projeler Uludağ'ı yeniden cazibe merkezi haline getirecek. Yine önümüzdeki yıl Ocak ayında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla yapılması planlan Dünya Liderler Zirvesi'nin de tanıtıma büyük katkı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.


Geri Dön