25 / 04 / 2024

Bursa'nın gündeminde kentsel dönüşüm var!

Bursa'nın gündeminde kentsel dönüşüm var!

3 milyon nüfusa sahip Bursa'da kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi.



Bursa'da kentsel dönüşüm çalışmaları hızlanıyor. Dünya'dan Esra Özfarat'ın haberine göre; kentsel dönüşümün öncelikli konularından bir tanesi olduğunun altını çizen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, risk altında olan 70 bin konutun dönüşmesi gerektiğini, emsal ve kat artışına gitmeden kısa vadede 20 bin konutun dönüşümü ile ilgili harekete geçtiklerini söyledi. Merinos altı denilen bölge ile Altıparmak'taki dönüşümün öncelikli olduğuna işaret eden Başkan Aktaş, ayrıca Yıldırım ilçesinde de ilgili mahallelerde hak sahipleriyle anlaşmaya başladıklarını aktardı. Başkan Aktaş, 1050 Konutlar, Sıcaksu ile Yiğitler-Esenevler-75. Yıl kentsel dönüşümlerinde önemli bir mesafe alındığını hatırlatarak, vatandaşın kentsel dönüşüme bakış açısının değişmesi gerektiğini söyledi. Kent gündeminde yer alan Yunuseli Havaalanı'nın bulunduğu alanla ilgili de açıklama yapan Alinur Aktaş, havaalanı arazisinin Milli Emlak'a ait olduğunu, yüzde 40'lık bir kısmının jandarma tarafından kullanıldığını söyledi. Başkan Aktaş, “Bir kısmında da Burulaş kirac olarak bulunuyor. Yunuseli ile ilgili alınmış bi karar yok. Ben oraya Bursa'nın en büyük mille bahçesini yapmayı da önerdim. Ortada kararlaştırılmış bir proje yok. Yunuseli şu anda bizim önceliğimiz değil. Bursa'nın hiçbir alanını kötü kullanma lüksümüz yok” dedi. Başkan Aktaş; Bey Sarayı'nın gün yüzüne çıkarılması çalışmaları kapsamında Orduevi'nin Yunuseli’ye taşınacağını söyledi.

 Bursa nın gündeminde kentsel dönüşüm var!

2021, Hanlar Bölgesi ve ipek Yılı

2021, Hanlar Bölgesi ve ipek Yılı Bursa'da turizmin teşvik edilmesi ve her yıl bir değerin daha da ön plana çıkarılması hedefiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan tema belirleme çalışmaları neticesidne 2021 yılının Hanlar Bölgesi ve İpek Yılı olmasına karar verildi. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer alan Hanlar Bölgesi, Bursa'nın önemli bir değeri kabul edilirken, Bursa İpeği de kentin geçmişten bugüne taşınan önemli bir zenginliği. Başkan Alinur Aktas, “Uzun soluklu bir yol haritası oluşturuluyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan alanın bütün insanlık tarafından bilinmesini istiyoruz. Bölgedeki güzel gelişmeler şehrin ekonomisine, turizm değerlerine, çekiciliğine yansıyacaktır. Devasa markaların yarıştığı günümüzde, Hanlar Bölgesi'nde ahilik kültürünün devam etmesini önemsiyoruz. Pandemi süreciyle aslında geriye dönüş de başladı. Insanlar artık kapalı alanlardan çarşılara kaçıyor, daha cazip hale geliyor. Bursa'da da bunun altyapısı var. Bu süreç fırsata dönüştürülebilir. Farklı akademik odalarla istişareler yapıyoruz. Bursalıların kazanacağı bir alanın ortaya çıkmasını istiyoruz” dedi.

Tarih aksi 2022 sonunda tamamlanacak 

Bu kapsamda hayat geçirilen Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi projesinde önemli bir mesafe alındı. Toplam 21 bin metrekarelik yıkım gerektiren alanın 5 bin 100 metrekaresinde yıkım işlemlerini tamamlayan Büyükşehir Belediyesi kalan yaklaşık 16 bin metrekarelik alan hızlanması için 'acele kamulaştırma başvurdu. Karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalandı. Proje kapsam yılı başında Emir Sultan-Yeşil hattıyla ilgili de çalışmalara başlayacaklarını duyurdu Aktaş, şehir merkezindeki kentsel faaliyetlerinin de önümüzdeki yıl hükemetin sağladığı hibe ve kredilerle birlikte hız kazanacağına değindi. Başkan Aktaş, tarihi aks Hanlar Bölgesi'nde gerçekleşme oranı v 30'a ulaşan çalışmaların 2022 yılı sonu tamamlanacağını  bildirdi.

Bursa nın gündeminde kentsel dönüşüm var!

Ulaşım yatırımları hız kesmeden sürüyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin gündeminin ilk sıralarında yer alan bir diğer konu da ulaşım. Bu kapsamda Nisan ayının ilk günlerinde Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehir Hastanesi'ne kesintisiz ulaşımın sağlanabilmesi amacıyla projelendirilen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca yaptırılacak Emek - Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı'nın temeli atıldı. İnşaatı devam eden 9 kilometrelik Kent Meydanı-Terminal Hattının eklenmesi ile birlikte toplam raylı sistem hattı 62 kilometreye çıkarken, diğer yandan mevcut hatlardaki kapasiteyi artırma çalışmaları da hızla devam ediyor. Son olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin raylı sistemde bekleme süresini 2 dakikaya indirecek ve kapasiteyi yüzde 60 oranında artıracak Bursaray Sinyalizasyon Sistemi Revizyonunda ikinci faz çalışmaları da tamamlandı. Üçüncü fazın ise Ağustos ayında devreye alınması planlanıyor.

Bursa Kavaklı'da binalar kamulaştırılıyor!


Geri Dön