19 / 04 / 2024

Bursa'nın kentsel dönüşüm krizi çözülüyor!

Bursa'nın kentsel dönüşüm krizi çözülüyor!

Bursa'da kentsel dönüşüm krizinin çözülmesi için harekete geçildi. Büyükşehir Beledi Meclisi tarafından bölge hakkında önemli kararlar alındı. 



Bursa’da uzunca zamandır devam eden kentsel dönüşüm krizi Büyükşehir Beledi Meclisi'nde alınan kararla çözülecek. Bursa Olay Gazetesi köşe yazarı İhsan Aydın, yeni alınan kararları değerlendirdi. İşte o yazı...

Bursa’nın uzunca zamandır tartıştığı kentsel dönüşüm krizini çözmek için çabalar yoğunlaşırken, Büyükşehir Beledi Meclisi geçtiğimiz hafta önemli bir karara imza attı.

MHP Grup Başkanvekili İhsan Bilgili, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararla A ve B Grubu kentsel dönüşüme girmiş fakat DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) alanı yetersiz olan siteler için Nilüfer Başköy’den 135 dönümlük alan satılacağını duyurdu.

Bilgili, Büyükşehir Belediyesi’nin bu amaçla ayırdığı alandan kentsel dönüşüm mağduru sitelerin sosyal donatı alanı için yer satın alarak ihtiyaçlarını giderebileceklerini açıkladı.

Bilindiği gibi Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da bir süre önce sorunu aşma amaçlı daha evvel sitelere verilmiş 0,50 emsal artışına yüzde 15’lik daha ilave yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetki talep ettiğini açıklamıştı.

Başkan Aktaş, emsal artışının yüzde 65’e yükseltilmesi için Bakan Murat Kurum’a Bursa’daki dönüşüm krizinin geldiği noktayı ve çözüm çabalarını da aktarmıştı.

Şimdi hem o yetki hem de DOP için Büyükşehir Belediyesi’ne ait arsalardan ihtiyaç kadar yer satın alma hakkı tanınmış oldu.

Bu sayede sitelerin duran, sekteye uğrayan kentsel dönüşüm projeleri büyük ölçüde yeniden hayat bulabilir. MHP Grup Başkanvekili Bilgili, oturumda ayrıca daha evvel tarım alanlarından çiftçilerin alet edevatlarının koyabilmeleri için 21 metrekareye kadar ahşap ya da konteyner koyabilmelerini izin veren Büyükşehir Belediye Meclis kararının da iptal edildiğini duyurdu.

Bilgili, mecliste yargı kararı doğrultusunda uygulamadan vazgeçildiğini ve alınan kararın kaldırıldığını kaydetti.Karar belli ki istismar edilmiş. Bu konuda ova mahallelerinden bir yakınma söz konusuydu.

Konteynerkondulardan muzdarip olan kimi muhtarlar olayı Bursa Valiliği’ne kadar taşımışlardı. Kısa adı OVADER olan Ova Köyleri Yardımlaşma Derneği Başkanı ve aynı zamanda Karabalçık Mahalle Muhtarı da olan Kasım Çiçek, verimli tarım topraklarının betonlaşmaması için Vali İzzettin Küçük’ten olaya el atmasını istemişti.Akademik odalar da meclis kararını yargıya götürmüştü.

Şimdi görülüyor ki, iyi niyetle sadece çiftçiler düşünülerek Büyükşehir Belediye Meclisi’nden alınmış karar, kimi uyanıklar tarafından suistimal edilince mahkemenin verdiği karara da aynen uyulmuş oldu.  


Geri Dön