19 / 04 / 2024

Bursaspor Kulübü, borcu için gayrimenkul satışı yapmayacak!

Bursaspor Kulübü, borcu için gayrimenkul satışı yapmayacak!

Bursaspor Kulübünün olağan divan kurulu toplantısı yapıldı. Bursaspor Kulübü İkinci Başkanı Ali Ademoğlu yaptığı açıklamada, önceliklerinin ekonomik yapıyı düzeltmek olduğunu belirtti.



 Bursaspor Kulübünün olağan pan kurulu toplantısı yapıldı. 


Kulüpten yapılan açıklamaya göre, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki toplantı, çoğunluğa bakılmaksızın 55 pan kurulu üyesinin katılımıyla gerçekleştirildi.


Bursaspor Kulübü İkinci Başkanı Ali Ademoğlu yaptığı açıklamada, önceliklerinin ekonomik yapıyı düzeltmek olduğunu belirtti. 


Futbolda bütçelerine uygun bir takım kurduklarını aktaran Ademoğlu, ilk haftalarda takıma yönelik tepkilere değinerek, şu ifadeleri kullandı:


"Bu sezon bir geçiş yılı olacak, dedik. Sabır, destek istedik ama Bursa'dan beklediğimiz katkıyı maalesef göremedik. 300 milyon borçla, ödenemeyen futbolcu alacaklarıyla, piyasaya onca borcun varken, üstelik boynunda bankaların kredi ipiyle gezerken bizi Avrupa kupalarına alırlar mı sanıyorsunuz. Eğer biz gelirlerimizi artırıp ödemeleri gününde yapan bir kulüp olursak, hiç kimsenin kuşkusu olmasın, en kral takımı biz kurarız. Bunun için 10 yıl bekleyin, demedik. Bu telaş, sabırsızlık, öfke niye, anlamakta güçlük çekiyoruz. Daha ligin ikinci haftasında herkes, barut fıçısı. Takım sahaya çıkmadan maçı kaybetmiş bir psikolojiye sahibiz. Bazen mücadele hoşumuza gitmeyecek, bazen hata yapacağız ama 10 yıl değil, bir yıl sabır istedik. Eğer bu kaybetmişlik duygusuyla hareket edersek, oyuncuların, hocanın, başkanın kim olduğunun hiçbir kıymeti kalmaz."


"Canlıyı öldürmeye çalışır gibi bir hava var." diyen Ademoğlu, hocaya inanmayanlar, oyuncuyu beğenmeyenler olabileceğini, bu tartışmaları bir kenara bırakıp takımın etrafında kenetlenmek gerektiğini vurguladı. 


Beraberlik, inanmışlık ve dayanışmanın, başarının önemli anahtarları olduğunu dile getiren Ademoğlu, şunları kaydetti:


"Biz daha ikinci haftada, bu anahtarı denize atmaya kalkıştık. Forma bizim onurumuzdur. Bursaspor forması giyen de bizim evladımız. Bir baba, evladını ıslıklamaz, yuhalamaz, moralini bozmaz. Elbette eleştirir, kulağını çeker ama küsmez, sırtını dönmez, kucaklamasını bilir. Yıkılmış bir binanın altında kalan Bursaspor'u o enkazın içinden çıkarmaya çalışırken, bize 'transfer yap', 'hocayı gönder' diyenlere sesleniyoruz. Bunu tek başımıza değil, bu tehlikeyi fark edip bizimle enkazdan betonları kaldırmaya çalışan taraftarla, bizimle işbirliği yapan sponsorlarla, reklam verenlerle söylüyorum; sosyal medyayı manipüle eden, kendi oyuncusuna, hocasına, başkanına hakaret edenlerin yakasına birlikte yapışın. Onları söylediklerine pişman edin."




- Asbaşkan Pulat, mali durumu anlattı




Bursaspor Kulübünün finansal yapılanmadan sorumlu asbaşkanı Fatih Pulat ise açıklamasında, mali durumla ilgili bilgiler verdi.


Yönetimi devraldıklarında toplam 46 milyon 566 bin avro olan futbolcu alacaklarının, şu an 33 milyon 695 bin avroya düştüğünü aktaran Pulat, "Takım maliyetinde net hesaplama üzerinden 12 milyon 871 bin avro tasarruf gerçekleştirdik. Bu arada, oyuncuların maç başı alacaklarını hesaba katarsak, bu tasarruf 1,5 milyon avro daha artmış oluyor." ifadelerini kullandı. 


Borçları önemli ölçüde azalttıklarını anlatan Pulat, şunları söyledi:


"Bizim dönemimizde yaptığımız transferlerin toplam bonservis ve kiralama bedeli 350 bin avrodur. Devraldığımızda ise kulüplere kiralama ve bonservis bedeli olarak 4 milyon 350 bin avro ödememiz gereken borç vardı. Bizim ilave ettiğimiz 350 bin avro ile ortaya çıkan toplam 4 milyon 700 bin avro borcun, 3 milyon 50 bin avrosunu ödemiş olduk. Geçmişten kalan menajer borcu, 3 milyon 25 bin avroydu. Bizim yaptığımız transferlerin toplam sözleşme bedelleri 17 milyon 475 bin avro iken bu transferlere ilişkin yapılan menajerlik anlaşmalarının bedeli de 942 bin 312 avrodur ve bu bedel üç sezon içinde ödenecektir. Ve halihazırda menajerlere kalan toplam borcumuz, 2 milyon 700 bin avrodur."


Göreve geldiklerinde karşılaştıkları yaklaşık 69 milyon liralık kredi borcunun bir kısmının ipotekli olduğunu aktaran Pulat, "Şu anda bankalara hiçbir ipotek olmadan, yaklaşık 78 milyon lira borcumuz var. Reklam ve sponsorluklarla ilgili sözleşmelerle birlikte, futbolcu satışından elde ettiğimiz bonservis gelirleri de dahil olmak üzere, kullandığımız kredilerin yaklaşık 10 milyon liralık kısmı çek ve senet karşılığı olup, tahsil edildiğinde toplam borcumuzun 10 milyon liralık kısmı kapanacak. Bu arada 8 ayda ödediğimiz toplam 13 milyon 500 bin liralık faizin de bu artışta önemli bir rolü olduğunu belirtmek isteriz. Ancak artışın asıl sebebi, 8 ayda ödediğimiz yaklaşık 115 milyon liranın bir kısmının ne yazık ki kredi enstrümanıyla karşılanmış olmasıdır." şeklinde değerlendirme yaptı. 


Sponsorluk sözleşmeleri ve futbolcu satışından doğan gelirlerin yaklaşık 10 milyon liralık kısmını da henüz kullanmadıklarına dikkati çeken Pulat, "Neticede göreve geldiğimizde devraldığımız 291 milyon liralık borcu, yaklaşık 40 milyon lira düşürdük. Hedeflerimiz doğrultusunda, size söz verdiğimiz gibi borcumuzda bir azalma sağladık ve Bursaspor'u, borcunu aksatmadan ödeyebilen ve hatta ödemeler noktasında neredeyse günü yakalamış bir kulüp haline getirdik." şeklinde görüş belirtti. 


Borcu azaltırken gayrimenkul satışının söz konusu olmadığını, ikinci bir benzinlik arsası daha alındığını anlatan Pulat, 6 aylık süre içinde yaklaşık 25 milyon liralık değere sahip yeni bir mülke sahip olacaklarının müjdesini vererek, şunları kaydetti:


"122 milyon liralık vergi borcu için görüşmelerimiz sonucunda borcumuz, 7 milyon 380 bin lira olarak revize edildi. Vergi yapılandırılmasıyla ilgili kanun çıkmadan önce işlemi gerçekleştirdik. Bu işlem neticesinde 10 milyon liralık yükten kurtulduk. Bursaspor'un 18 locası satıldı. Yaklaşık 6,5 milyon dolarlık bir rezerv var. Başkanımız, 'Bu yıl geçiş yılı' derken herhangi bir küçülme anlaşılmasın. Aksine, biraz eğilerek zıplayacağız. Şirketleşme hususunda ilk adımımızı attık. Öz sermayesi yaklaşık 350 milyon lira olan bir şirket olacağız. Mevcut stadyumumuzun kiralama süresini uzatacağız. Bu, bize ciddi bir büyüklük sağlayacak. Ciddi bir çalışmayla halka arzı başarıyla yönetirsek, kulübe 200-250 milyon lira akış yapabiliriz." 


AA


Geri Dön