25 / 04 / 2024

Bütün dengeleri değiştirecek! Dolar değil altın…

Bütün dengeleri değiştirecek! Dolar değil altın…

Batı Afrika ülkesi Gana, ödemeler dengesini kökünden değiştirecek bir karara imza attı. Buna göre ülke, döviz artışının yol açtığı enflasyonun frenlemek için petrol ürünlerini dolar yerine altınla satın alacak.



Sahraaltı Afrika'da bağımsızlığını ilan eden ilk ülke olan Gana, Güney Afrika'dan kıtanın en büyük ikinci altın rezervine sahip ülkesi.

Gana’da son bilgilere göre enflasyon %27,6 oranında. Ülkede Gıda enflasyonu %30 olarak açıklanmıştı. Gana halkı bu derecede yüksek enflasyon yüzünden kitlesel protestolar yapıyor ve hükümete istifa çağrıları yapıyordu.

Döviz rezervleri azalan ve bu nedenle altına yönelen ülke yönetiminin bu yöntemle enflasyonu durdurup durduramayacağı merak ediliyor.

Gana, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “az gelişmiş ülke” kategorisinde tanımlanan bir Afrika ülkesi konumunda.

DÜNYA YÜKSEK ENFLASYON İLE MÜCADELE EDİYOR

Yüksek enflasyon sadece Gana değil, Türkiye başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ve ABD’nin de sorunu. ABD Merkez Bankası (Fed) enflasyonla mücadele ederken faizleri artırma yoluna gitmiş ve son açıklanan verilerden anlaşıldığı üzere kısmen de olsa başarılı olmuştu. ABD’de enflasyon verileri beklentilerin altında gelmişti.

Türkiye’de ise yüzde 85’i bulan bir enflasyon söz konusu. Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı ile Türkiye tek haneli faize geçmiş oldu.

Binlerce kişiye karşılıksız 5.250 lira verilecek: Ödemeler her ay hesaplara yatacak!

SON DAKİKA... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı: 59 bin atama yapılacak!

Merkez Bankası faiz düşürdü ama bankalardan uyarı var: Krediye erişim zorlaştı!


Geri Dön