26 / 04 / 2024

Büyük Çamlıca Camii açıldı!

Büyük Çamlıca Camii açıldı!

Temeli 6 yıl önce atılan, 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir kompleks olarak dizayn edilen Türkiye'nin en büyük camisi "Büyük Çamlıca Camii'' bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.



Temeli 6 yıl önce atılan, 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir kompleks olan "Büyük Çamlıca Camisi" açıldı. Türkiye'nin en büyük camisi olacak kompleksin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı.

Büyük Çamlıca Camii açıldı!

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; açılış töreni öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra resmi davetliler ve vatandaşlar cuma namazı için camiye geldi. 

Büyük Çamlıca Camii açıldı!

Açılış sebebiyle camiye çıkan alanlarda yoğun güvenlik önlemleri alındı. Açılışa katılan vatandaşlar, görevlilerin yönlendirmesi ve arama noktalarının ardından camiye girdi. Yoğun katılımın olduğu açılış töreni dolayısıyla çok sayıda sağlık ekibi de camide hazır bekletildi.

Büyük Çamlıca Camii açıldı!

Türk bayraklarıyla donatılan caminin açılış töreni öncesi, sabah saatlerinden itibaren İstanbul Müftülüğü tarafından görevlendirilen hocalar ile Filistin ve Mısır'dan gelen hafızlar, Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okudu.     

Büyük Çamlıca Camii açıldı!

Diyanet İşleri Bakanı Prof. Dr. Ali Erbaş, camiler ve ramazan ayıyla ilgili okuduğu hutbenin ardından cuma namazını kıldırdı.    

Büyük Çamlıca Camii açıldı!

Büyük Çamlıca Camii açıldı!

Büyük Çamlıca Camii açıldı!

Büyük Çamlıca Camisinin Açılış Töreni'nde konuşan Erdoğan, şunları söyledi: "Rabb'im bizlere Marmaray'ı, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Havalimanı gibi birbirinden büyük eserlerle bu şehre damgamızı vurmayı, İstanbul'da silinmez izler bırakmayı nasip etti. Hamdolsun çeyrek asırdır İstanbul'a hizmet yolunda geçirdiğimiz her anın, her günün özellikle mutluluğunu yüreğimizde hissettik, hissediyoruz. Emir hak baki olana kadar da inşallah hizmetlerimize devam edeceğiz. Gecemizi gündüzümüze katarak 'Aşkınan çalışan yorulmaz' diyerek İstanbul için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Gönlünü bu şehre kaptıran aşıklar için bulundukları yer önemli değildir. İstanbul sevdalıları için koltukların, makamların hiçbir kıymeti yoktur. Biz de hangi görevde olursak olalım, eserimizle, yatırımlarımızla birbirinden önemli projelerimizle İstanbul'u ilmek ilmek dokuyacağız. Tıpkı atamız Fatih gibi, Sinan gibi bu şehre hizmet etmiş nice isimsiz kahramanlar gibi İstanbul'un güzelliğine güzellik katmaya devam edeceğiz."

"Şehrin sembollerinden olacağına inanıyorum"

Tövbe suresinde Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazı dost doğru kılan, zekatı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar buyurduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ilahi emri yerine getirdiklerini kaydetti. 

Türkiye'nin en büyük camisi olan Büyük Çamlıca Camisi'ni, bir camii kebir olarak İstanbul'a kazandırmanın huzuru içerisinde olduklarını belirten Erdoğan, "Burası aynı zamanda bir külliye. Sadece bir cami değil. Sergi salonlarıyla konferans salonlarıyla Türk İslam Eserleri Müzesi ile burası aynı zamanda büyük bir külliye. Büyük Çamlıca Camisi gerek mimarisi, gerek konumu, gerekse müştemilatıyla gerçekten gurur verici bir eserdir. Bizim Sinan'ımız var. Mimar Sinan adına da ilk işimiz Anadolu Yakası'nda bir Mimar Sinan Camisi'ni inşa etmek oldu. Bunu da yaptık. Çünkü o bizim mimaride idolümüzdür. Onun yolunda giden, yürüyen mimarlarımız var. Bu eser de onun en güzel bir örneği." dedi.

Büyük Çamlıca Camisi'nin 57 bin 500 metrekarelik bir alana kurulduğunu, toplam inşaat alanının da 350 bin metrekare olduğunu sözlerine ekleyen Erdoğan, ibadet bölümü yanında konferans salonu, kütüphane, sanat galerisi, müze, atölyeler ve otopark gibi birimlere sahip bir külliye olduğunu kaydetti.

6 minareye sahip olan caminin ana kubbesinin çapının 34, yüksekliğinin de 72 metre olduğunu belirten Erdoğan, "Cami ve iç avlu toplam ibadethane alanı 18 bin metrekareyi buluyor. Bu kısımda 37 bin 500 kişi, dış avluda ise 37 bin 500 kişi ibadet edebiliyor. Böylece aynı anda camimizde 65 bin mümin ibadetini gerçekleştirebiliyor. Her ne kadar birileri 'nasıl dolduracaksınız' deseler de elhamdülillah doluyor." şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin en büyük camisi vasfını taşıyan bu eser, İstanbul'un her noktasından da rahatça görülebiliyor." diye konuşan Erdoğan, "Büyük Çamlıca Camii medeniyet mirasımızı daha ileriye taşıyacak mimarların, yeni ustaların yetişmesine de vesile olacaktır." dedi.

Caminin imanın şartını temsilen 6 minaresinin bulunduğunu, bunlardan üç şerefeli 4 minaresinin Malazgirt Zaferi'ne ithafen 107,1 metre yüksekliğinde yapıldığını sözlerine ekleyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi, İstanbul'da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesiyse İstanbul'un plaka numarasını ifade ediyor. Kubbenin iç yüzeyine 16 Türk devletini temsilen Allah'ın isimlerinden 16'sı, Haşr Suresi'nin son iki ayetinden istifade edilerek yazılmıştır. Ana kubbenin üzerine 3 metre 12 santimetre genişliğinde ve 7 metre 77 santimetre yüksekliğinde ağırlığı 4,5 tonu bulan bir alem yerleştirildi. Nanoteknolojiyle renklendirilen ve 3 parçadan oluşan alem, kendi alanında dünyanın en büyüğüdür. Bunların yanında camimizin kubbesine, kapısına, minberine, mihrabına işlenmiş daha pek çok özelliği vardır. İnşallah tüm bu vasıflarıyla Büyük Çamlıca Camisi, medeniyet mirasımızı daha ileriye taşıyacak mimarların, yeni ustaların yetişmesine de vesile olacaktır."

"Nerede bir kubbe, bir minare varsa orası bir Müslüman yurdudur"

Camilerin Müslümanların cem olduğu, yani birleştiği, bütünleştiği, aynı safta kalplerini birbirine kenetlediği mekanlar olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Erdoğan, şunları ifade etti: "Adına ümmet dediğimiz sınıf, sınır, mesafe, renk, dil ve ırk tanımayan evrensel kardeşliğimiz evvela camilerimizde vücut bulur. Müminler tüm renkleriyle, bütün farklılıklarıyla ümmet olduklarının, kardeş olduklarının bilincine öncelikle camilerde varır. Bundan dolayı camiler sadece bir ibadethane değil, aynı zamanda günde 5 defa uhuvvetimizin, muhabbetimizin mayalandığı yerlerdir. Camiler ebedi ve ezeli kardeşliğimizin remzi, birlik ve beraberliğimizin çimentosudur. Aynı zamanda camiler İslam'ın tevhit çağrısının tüm insanlığa verdiği barış mesajlarının yankılandığı mübarek mekanlardır. Bizim ibadet mekanlarımız yükseldikleri beldelere kattıkları mana sebebiyle büyük ve ihtişamlı olarak inşa edilmiştir. Nerede bir kubbe, bir minare varsa, nerede ezanlarımız gökyüzüne karışıyorsa hiç şüphesiz orası bir Müslüman yurdudur."


Geri Dön