19 / 04 / 2024

Büyük Çamlıca Raylı Sistem Hattı'nın maliyeti ne kadar olacak?

Büyük Çamlıca Raylı Sistem Hattı'nın maliyeti ne kadar olacak?

İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, Büyük Çamlıca Raylı Sistem Hattı'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Balyalı, "“Proje bedeli 192 milyon Avro olarak belirlenmiş ama şu anda güncellemeyle birlikte 250 milyon Avro'yu aşacağı tahmin ediliyor" dedi.



Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Çamlıca Camisi'ne giden raylı sistem hattının yapımı önceki gün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildi. Karara göre İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan ‘Büyük Çamlıca Raylı Sistem Hattı’nı bakanlık yapacak. Maliyeti 425 milyon TL olan 3.48 kilometre uzunluğundaki “Altunizade – Çamlıca Metro” hattında Altunizade, Çamlıca Tepesi, Ferah Mahallesi ve Çamlıca Camisi olmak üzere 4 adet istasyon bulunacak. Altunizade istasyonu aç-kapa tekniği ile yapılacak ve Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı ile entegre noktası bulunacak.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre; metronun yapının Bakanlığa devredilmesine ilişkin açıklamalarda bulunan İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, söz konusu metro güzergâhının fizibilite ve tasarım çalışmalarının 2017'de bitirildiğini dile getirdi ve şunları kaydetti: 

“Proje bedeli 192 milyon Avro olarak belirlenmiş ama şu anda güncellemeyle birlikte 250 milyon Avro'yu aşacağı tahmin ediliyor. Burası aslında çok da ihtiyaç gerektiren bir metro hattı değil. Buranın tek özelliği Çamlıca Camisi’ne gidiyor olması. İstanbul’da son derece işlek olan belli bölgelerde metroya ya da farklı toplu taşıma sistemlerine çok ciddi ihtiyaç duyuluyor. Bakanlığın elindeki bütçesini daha çok ihtiyaç olan bölgelere harcaması gerekir ancak bunun yerine aslında bir ihtiyaçtan kaynaklanmayan sadece özel bir durum gerekçesiyle Çamlıca Camisi’ne giden bir metro projesinin yapılmasını doğru bulmuyorum. Özellikle bu metro projesiyle kaynakların israf edildiğini düşünüyorum.” 

2014 YILINDA TÜNEL YAPILDI

Cami inşaatı devam ederken Kasım 2014'te İBB Meclisi’ne gelen teklifle “camiye rahat ulaşım sağlanması için özel tünel” projesi oyçokluğuyla onaylanmıştı. CHP’liler projeye tepki göstermişti. Tünel projesinden sonra camiye özel metro projesi de 2017'de açıklanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca sunulan proje tanıtım dosyasında metronun amacını, “turizm ve ibadet amaçlı ulaşımın sağlanması” diyerek duyurmuştu.

Büyük Çamlıca Raylı Sistem Hattı'nı bakanlık yapacak!


Geri Dön