24 / 04 / 2024

Büyük Çamlıca Raylı Sistem Hattı'nın maliyeti 1.8 milyar TL!

Büyük Çamlıca Raylı Sistem Hattı'nın maliyeti 1.8 milyar TL!

Çamlıca Camisi’ne metro yapılabilmesi için saatte 32 bin yolcuya ihtiyaç olduğu halde 3 binde kalan, projeyi israf sebebiyle İBB’nin iptal ettiği ortaya çıktı. Proje yeni haliyle, 192 milyon Euro'ya yani yaklaşık 1.8 milyar TL'ye mal olacak.



Çamlıca Camisi’ne metro yapılabilmesi için saatte 32 bin yolcuya ihtiyaç olduğu halde 3 binde kalan, projeyi israf sebebiyle İBB’nin iptal ettiği ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınıp Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na devredilerek yapımına hız verilen Büyük Çamlıca Raylı Sistem hattının kamu kaynaklarında israfa neden olacağı ileri sürüldü. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; bir hatta metro yapılabilmesi için saatte en az 32 bin yolcuya ihtiyaç olduması gerekirken, Çamlıca hattındaki yolcu sayısının pik saatte de 3 bin olduğu, kamu kaynaklarının boşa harcanmaması için İBB'nin bu hattı rafa kaldırdığı belirlendi. 

Büyük Çamlıca Raylı Sistem Hattı nın maliyeti 1.8 milyar TL!

3 YERİNE 4 DURAK İSTENDİ

Toplam 3.6 kilometre uzunluğunda ve 4 duraktan oluşan raylı sistem hattının İBB'nin kaynak sorunu sebebiyle bakanlığa devredildiği belirtiliyor. 

OTOBÜS YETERLİ

Şehir içi ulaşım maliyetlerine göre, bir hatta raylı sistem yapılabilmesi için o hatta her bir saatte 12 bin 800 ila 32 bin yolcu olması gerekli. Metro yapmak içinse saatlik yolcu sayısının 32 binin üzerine çıkması gerekiyor.

 Otobüs hattı açmak için gereken saatlik yolcu talebi de 225 ila 6 bin 400 olarak belirtiliyor. Çamlıca hattında yapılan incelemelerde ise saatlik yolcu sayısının mesai başlangıç ve bitişi gibi saatlerde de 3 bin civarında olduğu, günlük yolcu akışının dahi 19 bin 500'ü geçmediği belirlendi. Bu yolcu talebiyle hatta otobüs seferlerinin işletilmesinin yeterli olduğu tespit edilince proje İBB tarafından rafa kaldırıldı.

250 MİLYON EURO'LUK HAT

Çamlıca Camisi'ne yolcu taşıyacak raylı sistem başlangıçta Altunizade-Ferah Tepesi-Çamlıca Camisi şeklinde 3 istasyondan meydana gelecek. 

İBB, raylı sistemin bu haliyle maliyetinin 192 milyon Euro'ya (yaklaşık 1.8 milyar TL) olacağını belirledi. Fakat Ulaştırma Bakanlığı İBB'den 3 duraklı hatta Çamlıca Kulesi'nin de eklenerek revize edilmesini talep etti. Böylece maliyet 250 milyon Euro'ya (yaklaşık 2 milyar 335 milyon TL) çıktı. Projede aç-kapa tekniğinin uygulanacak olması sebebiyle maliyetin yüksek olduğu ifade edildi. İBB, projenin fayda-maliyet hesabını yaptırdı. 

Büyük Çamlıca Raylı Sistem Hattı'nı bakanlık yapacak!


Geri Dön