29 / 03 / 2024

Büyük kentlerin en büyük sorunu çarpık kentleşme!

Büyük kentlerin en büyük sorunu çarpık kentleşme!

Türk Mühendis ve Mimar Odalan Birliği'ne bağlı Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası izmir Şubesinin ortaklaşa düzenlediği 'Harita Mühendisliğinde Modern Eğilimler ve Sektörel Yansımaları" çalıştayı tamamlandı.



İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü ile Türk Mühendis ve Mimar Odalan Birliği'ne bağlı Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası izmir Şubesinin ortaklaşa düzenlediği 'Harita Mühendisliğinde Modern Eğilimler ve Sektörel Yansımalan" çalıştayı tamamlandı. Çalıştayın açış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, adını 17. yüzyıl Türk ilim dünyasının en önemli simalarından, batıda özellikle Haritacılık alanındaki çalışmalanyla tanınan Kâtip Çelebi'den alan İKÇÜ olarak çalıştaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. 


Harita Mühendisliği yoktu Harita Mühendisliğinin geleceğin en gözde mühendisliklerinden biri olduğunu, ancak  İzmir  ve civar illerde Harita Mühendisliği Bölümünün bulunmadığım dikkate alarak İKÇÜ bünyesinde bu bölümü açtıklarını ifade eden Rektör Prof.Dr Akhan, "Bu sebeple, gerek bölgemizin gerekse ülkemizin ihtiyaçtan doğrultusunda üniversitemizde Harita Mühendisliği Bölümünü kurmaya karar verdik. Bu süreçte Harita Mühendisliğinin uydu ve bilişim sistemleri gibi ileri teknolojileri en üst seviyede kullanan mühendislik dallarından biri olduğunu gördük" dedi. 


Kent planlamasında rolü büyük Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan kendisinin inşaat mühendisi olduğunu hatırlatarak harita mühendisliğinin oldukça önemli bir misyona sahip olduğunu belirtti. Başkan Arslan," Harita mühendisliği, ülkemizin kalkınmasındaki tüm yatırımların ve kent planlama çalışmalarının ilk mertebesinde boy göstermektedir. Mühendislik alanlarının hepsi oldukça önemli bir misyonu yerine getirmektedir. Değerli fikirlerin paylaşılacağı bu çalıştayın başarılar getirmesini diliyorum" diye konuştu. 

İzmir'in en az yüzde kırkı... 


Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Türkiye'nin üçüncü büyük kentinde en temel mühendisliklerden birisi olan Harita Mühendisliği'nin olmayışının büyük eksiklik olduğunu vurgulayarak bu eksikliğin İKÇÜ'nün kuruluşuyla giderildiğini kaydetti. Harita ve Kadastro Mühendisi olan Karabağlar Belediye Başkanı Selvitopu şöyle devam etti: "Ülkemizdeki büyük kentlerindeki en büyük sorun çarpık kentleşmenin yarattığı dokunun ortadan kaldırılması. Tartışılan bir diğer konu da kentsel dönüşüm. İzmir kentinin aı az yüzde kırkının dönüşmesi gerekiyor. Bu kadar büyük bir oranda yapılacak çalışmaların sağlıklı bir şekilde oluşturulabilmesi üniversitelerimizde yapılacak bilimsel çalışmalar ile mümkün olacak"


Yenigün İzmir


Geri Dön