19 / 04 / 2024

Büyükdere Caddesi'nin 5 milyar dolarlık yeni gökdelenleri

Büyükdere Caddesi'nin 5 milyar dolarlık yeni gökdelenleri

İstanbul'da iş dünyasının kalbi konumundaki iş ve alışveriş merkezlerinin sıralandığı Şişli'den Maslak'a kadar uzayan Büyükdere Caddesi üzerinde, yeni bir yatırım hamlesi başlıyor



İş, finans, alışveriş ve yaşam merkezi olarak kentin en gelişen bölgesi Büyükdere Caddesi'nde yeni proje için artık arsa bulunamazken, 2004 yılında bu bölgeden gayrimenkul edinmiş olanlar bugün servetlerini dolar bazında İle katladı. Kuzey Batı Gayrimenkul un hazırladığı 'İstanbul Levent Arsa Birim Fiyatı' çalışmasına göre, 2004 yılında ortalama metrekare satış fiyatı bin dolar olan bölgede, 2011 yılında fiyatlar 11 bin 500 dolara çıktı.

Büyükdere Caddesi'nde değerlenen gayrimenkul sadece arsa değil elbet. Özellikle Levent-Maslak hattında yer alan ofislerin metrekare bazındaki kira oranları 2004 yılına göre bugün yüzde 116 oranında artış gösterdi. Aynı araştırmaya göre Levent-Maslak hattında 2004 yılında metrekaresi ortalama 13.74 dolardan kiralanan ofislerin 2011 yılındaki kira değeri 29.79 dolara yükseldi.

Öte yandan Levent bölgesindeki ivmeyi en iyi anlatan örnekler ise büyük arsa satışları; 2004'te Roche, 27 bin metrekarelik arsasını Bursalı Özdilek'e 27.5 milyon dolara sattı. 2006'da Torunlar 14 bin 991 metrekarelik arsayı 45 milyon 900 bin liraya aldı. Bir yıl sonra Deva benzer bir arsayı 80.5 milyon dolara Zorluya sattı. 2009'da Albayrak Holding 2 bin 400 metrekarelik arsasını Çalık'a 25 milyon dolardan sattı. Zorlu Holding'in 850 milyon dolara aldığı karayolları arsasını unutmayalım.

Yeri projeler geliyor

İstanbul'un en değerli arazileri arasında bulunan eski Renault Mais, Roche İlaç, Deva İlaç, Fako İlaç ve Çiftçiler Holding'e ait arazileri üzerinde yeni otel, ofis ve alışveriş merkezi projelerine başlanıyor. Bu projelerin bir kısmı start alırken, diğer bir kısmının da eli kulağında. Bu projelerin yatırım değeri 5 milyar doları aşıyor. Yatırım bedeli öğrenilemeyen projelerde katıldığında rakamın 6 milyar doları bulabileceği tahmin ediliyor.

Büyükdere Caddesi'nde yeni başlayan projelerden ikisi Metro City ve Kanyon arasında kalan birbirine komşu eski Renault Mais ve Roche İlaç arazileri üzerinde yükselecek. Eria Partners-Pramerica ortaklığı ile eski Renault Mais arazisi üzerine yaklaşık 540 milyon dolarlık yatırımla rezidans, Özdilek Grubu eski Roche İlaç arazisi üzerine yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırımla iki kuleden oluşan otel, ofis ve alışveriş merkezi inşa edecek.

Zorlu Gayrimenkul de eski Deva İlaç arazisi üzerine 280 milyon dolarlık yatırımla ofis projesi inşaatına başladı. Ayrıca, Fako İlaç Fabrikası'nın 20 dönümlük arazi üzerine ofis projesi yapmak üzere geçtiğimiz aylarda Turgut İlaç ile Metal Yapı Konut ve Yeşil İnşaat kat karşılığı anlaşarak imzaları atmıştı. 110 bin metrekare inşaat alanına sahip ve 300 milyon dolara mal olması öngörülen ofis projesinin inşaatına Ocak 2012'de başlanması ve Ocak 2015'te tamamlanması planlanıyor.

Özdilek yatırıma başladı

Tekstil kökenli otel ve alışveriş merkezi yatırımcısı Özdilek Grubu, Kanyon ve Metro City arasında kalan eski Roche İlaç arsası üzerindeki otel, rezidans ve alışveriş merkezi projesine start verdi. Eria Partners'm Skymafk Tower projesini yapacağı arsaya komşu 36 bin metrekarelik arazide yükselecek Özdilek Plaza, 37 ve 38 katlı iki kuleden oluşuyor. İki blok arasında kalan kısımda ise alışveriş merkezi bulunacak. Grubun yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirmeyi planladığı Özdilek Plaza'mn konsept projesi Kanadalı mimarlık ofisi B+H Architecture tarafından hazırlanırken, detay ve uygulama projeleri ise Pramit Mimarlık'ın sahibi Yüksek Mimar Turgut Toydemir tarafından hazırlandı.

Projenin 38 katlı kule kısmı otel olarak planlanırken, 37 katlı kule ise ofis olarak inşa edilecek. Özdilek Grubu 36 bin metrekare büyüklüğündeki Roche arazisini 2004 yılında 27.5 milyon dolar karşılığında satın almıştı.

Dünya mimarları Levent'te

Levent'teki Renault Mais arazisini Kazak Landmark'tan devralan Eria-Partners-Pramerica ortaklığı, araziye 540 milyon dolarlık yatırımla rezidens yapmak için start verdi. Dünyanın en önemli mimarlarından Lord Norman Foster'ın mimarlık ofisi Foster+Partners tarafından tasarlanan projenin adının 'Skymark Tower' olacağı öğrenildi.

Arsada hafriyat çalışmalarına başlayan Eria Partners, satış ofisini de hazırladı. Skymark Tower'da toplam 217 residence daire yer alacak. En üstte yer alan üç katında ise bar, SPA, fıtness ve havuzların yer alacağı lounge alanları bulunacak. Eria Partners, 10 bin 630 metrekarelik araziyi, Şubat 2007'de 73.1 milyon dolara satın alan Kazakistanlı Landmark'ın kriz nedeniyle projeden vazgeçmesi üzerine 2008'in ilk çeyreğinde satın almıştı.

Zorlu-Levent Ofis'te

Zorlu Gayrimenkul, Zincirlikuyu'da eski Karayolları arazisi üzerinde 2,5 milyar doları aşan yatırımla inşaatına devam ettiği Zorlu Center'dan sonra, bu ay itibariyle Levent Ofis projesinin inşaatına başladı. Zorlu Gayrimenkulun 2006'da Deva İlaç'tan 80.5 milyon dolara satın aldığı 13.5 dönüm büyüklüğündeki arazide inşa edilecek Zorlu Levent Ofis projesi, 40 katlı ve 161 metre uzunluğunda olacak.

Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından projelendirilen ve Koray Yapı'nın müteahhitliğini üstleneceği A Plus ofis projesi Zorlu Levent Ofis'in 2013 yılında tamamlanması hedefleniyor. Tüm standartlarıyla bulunduğu bölgeye uyumlu ve beklentilerin üzerinde nitelikte olacak Zorlu Levent Ofis pro¬jesinin yatırım bedeli 280 milyon dolar olarak öngörülüyor.

46 katlı iki kule geliyor

Çiftçiler Holding, Zincirlikuyu'daki Garanti Bankasının merkez binasının hemen yanında yer alan toplam 44 dönüm büyüklüğündeki arazisi üzerine Ankaralı Türkerler Holding ile ortaklaşa apart otel, ofis ve ticari birimlerden oluşacak yeni bir projeye başlıyor.

400 milyon dolara mal olması beklenen projenin hafriyat çalışmalarına başlarınken, inşaatın 40 ayda bitirilmesi planlanıyor. Projenin önümüzdeki eylül ayında satışa çıkarılması bekleniyor. 350 ile 360 üniteden oluşması planlanan projede, hafriyat süresince ortaya çıkacak ihtiyaca göre değişiklik yapılabileceği belirtildi.

Proje 46'şar katlı ve 170 metre uzunluğunda iki ayrı kuleden oluşacak. 292 bin metrekare inşaat alanına sahip projenin 150 ile 160 bin metrekare satılabilir alanı bulunuyor. Projenin mimari konseptine ise Arup Associates of London ve John McAslan+Partners imza atacak.

Soyak, ofis yatırımına başladı

İstanbul'un merkezi iş alanlarının başında yer alan Levent'te yılbaşından bu yana yeniden başlayan proje yarışı¬na Soyak Holding de katıldı. 2005 yılında aldığı Tekfen Kule ile İETT arazisi arasında kalan Büyükdere Caddesi No 215'teki arsayı nasıl değerlendireceği merak edilen Soyak, sonunda kendi projesini yapmaya karar verdi. Soyak Holding şirketlerinden Koru Gayrimenkul, Şişli Belediyesi'nden Nisan 2009'da aldığı ruhsatla kısa süre önce inşaata başladı.

Müteahhitliğini de Koru Gayrimenkulun yaptığı ofis kulesinin uygulama projesinde Türkiye'den Has Mimarlık ve ABD'den Pei CoopFreed & Partners'ın imzası bulunuyor. Soyak Ofis projesinin 160 metre ve 35 kat olarak inşa edilmesinin planlandığı öğrenildi. Yaklaşık 150 milyon dolara mal olması beklenen projenin 2012'de tamamlanması öngörülüyor.

Soho, Esentepe'de

Soyak İnşaat yine, Londra ve New York'ta şehirlerin kozmopolitliğinin sembolü durumundaki ünlü Soho Caddesi konseptini Esentepe'ye taşıyor. Adını Soyak Holding'in ilk hecelerinden alacak Soyak Soho projesi, merkezde olması nedeniyle içinde lüks rezidansların yanı sıra ofislerin de bulunacağı proje butik konseptte inşa edilecek. 5 bin metrekare üzerine toplam 77 lüks rezidansın bulunacağı projede 3 bin metrekarelik lüks bir ofis alanına da yer verilecek. Projenin 150 milyon dolara mal olması bekleniyor. İnşaatına yeni başlanacak olan projedeki metrekare fiyatları ise belli olmadı.

42'inci kattan baktıracak

Bugüne kadar Beyza Konakları Tarabya, Bay İstinye Konakları, Hilpark İstinye ve Hilpark Suites İstinye gibi birçok prestijli projelere imza atan Bay İnşaat, Maslak'ta İstanbul Çorap Sanayi fabrikasının bulunduğu 39 dönümlük arsaya rezidans, otel ve alışveriş merkezini içeren yeni projeye başladı. 42 katlı iki kuleden oluşan ve ismi de bu nedenle '42Maslak' olarak belirle¬nen projede büyüklükleri 400 metre ile 750 metrekare arasında değişen 14 penthouse dairenin fiyatları ise 5 mil¬yon dolardan başlayarak 7.5 milyon dolara kadar çıkıyor.

42Maslak'ta 430 rezidans dairesi, 14 penthouse daire, 5 yıldızlı otel, 57 bin metrekare A Plus ofis ve 32 bin metrekare büyüklüğünde alışveriş ve yaşam alanları yer alacak. Arsa bedeli hariç 200 milyon dolarlık yatım bedeli ile 2014 yılında tamamlanacak olan 42Maslak'da yer alan kulelerden bir tanesinde konumlandırılacak olan 5 yıldızlı otel, kulenin ilk 10 katında yer alacak. Proje Bay İnşaat yüzde 60, İstanbul Çorap ise yüzde 40 paya sahip olacak...

Soma Grubu'nun ilk projesi

Enerji ve madencilikte 40 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Soma Grubu'nun gayrimenkul proje geliştirme şirketi Tilaga A.Ş, Maslak'ta Spine Tower adında yeni bir ofis ve rezidans projesine başladı. Spine Tower, 9'u yer altında, 47'si yer üstünde olmak üzere toplam 56 kattan oluşacak. Spine Tower'ın 2013 yılında tamamlanması hedefleniyor. Yüksekliği 191 metreye ulaşan Spine Tower, 9 bin metrekarelik taban üzerinde, 140 bin metrekarelik kapalı, 12 dönümlük yeşil alana sahip. Farklı özellik ve boyudarda 80 dairenin yer aldığı Spine Tower'da ilk 29 katta ofisler yer alırken, rezidans daireler ise 30'uncu kattan sonra başlıyor.

Projede, 133 ila 1200 metrekare aralığında değişen 2 oda 1 salon, 3 oda 1 salon, 4 oda 1 salon, 5 oda 1 salon, 7 oda 1 salon ve 8 oda 1 salon şeklinde daire seçenekleri bulunuyor. Projede metrekare birim fiyatı 8 bin dolar ile 12 bin dolar arasında değişiyor.
Ekonomist/Okhan Şentürk


Geri Dön