18 / 04 / 2024

Cadde mağazaları ve AVM kiraları düşecek!

Cadde mağazaları ve AVM kiraları düşecek!

Cushman & Wakefield Türkiye Ofis ve Perakende Pazarına Bakış 2018 Üçüncü Çeyrek raporunu yayınladı. Açıklanan rapora göre kiralar kısa ve uzun vadede düşüş gösterecek. 



Cushman & Wakefield Türkiye Ofis ve Perakende Pazarına Bakış 2018 Üçüncü Çeyrek raporunu açıkladı. Açıklanan rapora bakıldığında kiraların kısa ve uzun vadede düşürüleceği gözlemleniyor.

AVM ve cadde mağazaları kiralarında dolardan TL'ye geçiş yapıldı. Yeni düzenleme ile tüm kira kontratları 2 Ocak 2018 tarihindeki kur üstünden TL'ye dönüştürülecek olup, kontratlar söz konusu tarihten önce yapılmışsa geçerli tarih için enflasyon düzenlemesi yapılacak.  

Bu durum, çok daha yüksek kur oranı nedeniyle mülk sahiplerine ve yüksek enflasyon endekslemesinden dolayı kiracılar üstünde baskı oluşturacak ve pazarın yeni gerçeklerine adapte olunmasını gerektirecek. Varlık değerinin dolar bazında önemli ölçüde azalacağı beklentisi ile fırsat kollayan yabancı alıcıların ilgisinde
artış öngürülüyor.

AYD/Akademetre verilerine göre, 2018 Ağustos ayında ciro endeksi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30,2 ve bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 17 artmış olup aynı dönemde enflasyon ise yüzde 17,9 yükselmiştir. En büyük artış bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla sırasıyla yüzde 42 ve yüzde 31,7 olarak teknoloji ve hipermarket satışlarında kaydedilmiştir. Bununla birlikte, bir önceki çeyreğe kıyasla yaya trafiğinde yüzde 4 artış görülmüş fakat bir önceki yıla göre yüzde 1,9 azalma kaydedilmiştir.

Kullanıcı Odağı
3. çeyrekte, özellikle Ağustos ayındaki kur artışından dolayı perakendeci aktivitesi oldukça düşük kalmıştır. Türk Lirasının uzun bir süredir değer kaybetmesinden dolayı ayakkabı markaları Hotiç, Beta ve Yeşil Kundura ile Gilan Mücevherat gibi birçok perakendeci konkordato ilan etmiştir. 3. çeyrekte Decathlon yeni mağazalar açarak pazar payını arttırmaya devam ederken, Mediamarkt büyüme planında herhangi bir değişiklik yapmamıştır. Bu sırada H&M ilk global konsept mağazasını Palladium AVM’de açmış olup dünyanın en lüks markalarından Hermès ve Alain Ducasse’nin de Taksim 360 projesine gireceği bildirilmiştir. CarrefourSA yeni restoran konseptini İstanbul,  İzmir  ve Adana’daki hipermarketlerinde hayata geçirmiş olup hızlı moda perakendecisi Miniso da Anadolu şehirlerinde daha da büyümeyi planlamaktadır. Ayrıca Xiaomi de Vadistanbul’daki ilk mağazası ile pazara girmiştir. Bunun yanında kozmetik markaları ve dev perakende markası DeFacto büyüme planlarını durdurmuştur. 3. çeyrekte ilave arz girişi olmamıştır. Buna ek olarak, yeni AVM inşa faaliyetleri büyük ölçüde durma noktasına gelmiştir.

Yatırım Odağı
3. çeyrekte sadece bir yatırım işlemi gerçekleşmiştir: Doğan Holding’in yine kendi alt kuruluşu olan Ortadoğu Otomotiv’den Trump Towers’ı satın alması. AVM’nin yaklaşık değeri ₺396 milyon'dır.

Genel Görünüm
Türk Lirası’nın sürekli değer kaybetmesi ile enflasyon önemli ölçüde yükselmiş, Türkiye ekonomisi yavaşlama noktasına gelmiştir. Yeni düzenleme ile tüm kira kontratları 2 Ocak 2018 tarihindeki kur üstünden TL’ye dönüştürülecek olup, kontratlar söz konusu tarihten önce yapılmışsa geçerli tarih için enflasyon düzenlemesi yapılacaktır. Bu durum, çok daha yüksek kur oranı nedeniyle mülk sahiplerine ve yüksek enflasyon endekslemesinden dolayı kiracılar üstünde baskı oluşturacak ve pazarın yeni gerçeklerine adapte olunmasını gerektirecektir. Varlık değerinin ABD$ bazında önemli ölçüde azalacağı beklentisi ile fırsat kollayan yabancı alıcıların ilgisinde artış öngürülmektedir.

Cadde mağazaları ve AVM kiraları düşecek!

Cadde mağazaları ve AVM kiraları düşecek!

 

Kiralamada TL dönemi sektörde büyük ses getirdi!

8 soruda gayrimenkulde TL dönemi!

Gayrimenkulde Türk Lirası ile sözleşme dönemi resmen başladı!


Geri Dön