24 / 04 / 2024

Çalık Holding, Türkmenistan'ın en büyük enerji projesini aldı!

Çalık Holding, Türkmenistan'ın en büyük enerji projesini aldı!

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya geldi. Çalık, Devlet Başkanı Berdimuhamedov'a yeni enerji projesini sundu



Türkmenistan'da altı tane elektrik santrali inşa eden Çalık Holding, yeni bir dev enerji projesine imza atacak.

Çalık Holding, Türkmenistan'daki enerji yatırımlarını artırıyor. Bu ülkede 6 tane elektrik santrali inşa eden Çalık Holding, yeni bir dev enerji projesine imza atacak.


Türkmenistan'da uzun yıllardır başarılı faaliyet gösteren Çalık Holding, bu ülkenin tarihindeki en büyük enerji projesi için onay aldı. Türk şirketi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ın kesintisiz elektrik teminatı ve ülkenin elektrik enerji sisteminin modernizasyonunu sağlayacak.


Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya geldi. Çalık, Devlet Başkanı Berdimuhamedov'a yeni enerji projesini sundu.


Türk işadamı Çalık, Türkmenistan'ın tarihinin en büyük enerji projesinin teknik özellikleri hakkında bilgi verdi. 5 yıl sürecek proje 3 aşamada hayata geçirilecek. Proje kapsamında inşa edilecek 60 trafo tek bir güç kaynağıyla birleştirilecek. Projenin birinci aşamasında Aşkabat'ta kontrol ve gözetim merkezi inşa edilirken, ikinci aşamada bu merkezden Aşkabat'ın elektrik denetimi yapılacak. Çalık Holding bu projeyi Schneider Electric, Siemens, General Electric, ?BB şirketleri ile birlikte hayata geçirecek.


Projenin tanıtım töreninde enerji ve inşaattan sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Akmurat Yegeleyev, Enerji Bakanı M Artıkov ve Aşkabat Valisi Şamuhammet Durdılıyev de hazır bulundu.


Çalık Grubu Türkmenistan'da daha önce altı tane elektrik santrali kurdu. Bu ülkede tekstil, sağlık, inşaat, sanayi ve enerji alanında çok sayıda projeye imza atan Çalık Holding halihazırda, Aşkabat'ta 200 yataklı, Balkan, Mari, Lebap ve Daşoğuz vilayetlerinde 30 yataklı ilk yardım merkezleri kuruyor. Türk şirketi tarafından inşaatı devam eden diş hastanesinin önümüzdeki yıl teslim edilmesi bekleniyor.


Çalık Grubu'nun Türkmenistan'da kurduğu santraller:

Daşoğuz Devlet Elektrik Santrali ...........250 megavat

Türkmenbaşı Rafinerisi Enerji Santrali ..126 megavat

Abadan Enerji Santrali ..........................123 megavat

Balkanabat Enerji Santrali .................... 126 megavat

Aşkabat Enerji Santrali ..........................254 megavat

Balkanabat Devlet Elektrik Santrali ... 254.2 megavat


TÜRK ŞİRKETLERİ 3 MİLYAR DOLARLIK PROJE ALDI


Türkmenistan'da iş yapan Türk müteahhitlik şirketleri 2012 yılının ilk 6 ayında 3 milyar dolarlık proje üstlendiler. Türkmen pazarı Türk inşaat şirketleri açısından önemli bir pazar konumunda. Türkiye'nin yurtdışı müteahhitlik işlerinin yüzde 42'isi Türkmenistan'da alındı. Türk firmalarının 2012 yılının 6 ayında Türkmenistan'da aldığı işlerin değeri 3 milyar doları aştı. Yeni alınan işlerle bu rakamın hızla arttığı belirtilirken, yıl sonuna kadar rakamın 5 milyar doları bulması bekleniyor.


SABAH


Geri Dön