19 / 04 / 2024

Çalışanlara kıdem tazminatı müjdesi! Kıdem tazminatına Temmuz'da büyük artış geliyor! Kıdem tazminatı alma şartları...

Çalışanlara kıdem tazminatı müjdesi! Kıdem tazminatına Temmuz'da büyük artış geliyor! Kıdem tazminatı alma şartları...

Milyonlarca çalışan kıdem tazminatı ile ilgili detayları araştırıyor. Kıdem tazminatı tutarı Temmuz ayında artacak. Peki kıdem tazminatı kaç lira olacak? İşte kıdem tazminatı alma şartları...



Milyonlarca çalışanın, çalıştığı dönemi ve sonrasını güvence altına alan yasal hakları bulunuyor. Yasalarda işçileri koruyan önemli maddeler bulunuyor. Bunlardan biri de kıdem tazminatı. İş yeri ve iş ortamı sebebiyle sağlığı bozulan çalışanlar raporla beraber kıdem tazminatı alarak işten ayrılma hakkına sahip. Kıdem tazminatında Ocak ve Temmuz zamlarıyla beraber artışlar yaşanıyor. Temmuz 2022'de 10.848 Türk Lirası olan kıdem tazminatı tavanının 14.971 TL'ye yükselmesi bekleniyor. 

Çalışanlara kıdem tazminatı müjdesi! Kıdem tazminatına Temmuz da büyük artış geliyor! Kıdem tazminatı alma şartları... 

Kendi istek ve kusuru haricinde işten ayrılan kişiler, iş yerinde en az 1 senelik çalışmaları olması halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Ayrıca emeklilik, askerlik, kadınlar için evlilik ve haklı fesih gibi nedenlerle istifa eden kişiler de kıdem tazminatı alabiliyor. 

Kıdem tazminatı hesabı, son alınan giydirilmiş brüt ücret üzerinden belirleniyor ve çalışılan süre bu ücret ile çarpılarak kıdem tazminatı tutarı hesaplanıyor. Kıdem tazminatından yalnızca damga vergisi için kesinti yapılıyor.

Çalışanlara kıdem tazminatı müjdesi! Kıdem tazminatına Temmuz da büyük artış geliyor! Kıdem tazminatı alma şartları...

KIDEM TAZMİNATINA TEMMUZ GÜNCELLEMESİ

Kıdem tazminatında son brüt ücret dikkate alınsa da bunun bir üst sınırı yani tavanı da mevcut. Giydirilmiş son brüt ücreti tavanının altında olan kişiler kendi ücretleri üzerinden hesaplanan miktarı alıyor. Fakat ücreti tavanı geçen kişilerin kıdem tazminatı, kazançları ne kadar olursa olsun belirlenen tavan üzerinden veriliyor. 

Her sene Ocak ve Temmuz aylarında memur maaş katsayısının artmasıyla kıdem tazminatının tavanı da yükseliyor. Ocak'ta uygulanan yükselişle 2022 yılının ilk altı aylık döneminde kıdem tazminatı tavanı 10.848,51 TL oldu. Bir yükseliş de Temmuz ayında uygulanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeni tavan, sene sonuna kadar geçerli tutulacak. 

Bu dönemde işten ayrılan çalışanlara, çalıştıkları her sene için yeni tavanı geçmeyecek tutarda kıdem tazmiantı verilecek. 

Peki kıdem tazminatı ne kadar olacak? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön