25 / 04 / 2024

Çam ağaçlarının üzerindeki ev yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya!

Çam ağaçlarının üzerindeki ev yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya!

Artvin'in Hopa İlçesinde İskender çiftinin çam ağaçları üzerine yaptığı dubleks ev, ağaçların kurumaya başlaması nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı




İlçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Çamlıköy köyünde ikamet eden Neriman İskender (62) ile Orhan İskender (68), 1991 yılında Karadeniz fıkralarını aratmayacak bir yöntemle 3 çam ağacının üzerine yerden 8 metre yükseklikte iki katlı ev yaptı.


Oturma, yatak ve misafir odası, mutfak, banyo ve tuvaleti bulunan 70 metrekare alana sahip evde yaşamlarını sürdüren İskender çifti, evi ayakta tutan çam ağaçlarının aradan geçen sürenin ardından kurumaya başlamasıyla evi yıkılmaktan kurtarmak için çare aramaya başladı.


Neredeyse çeyrek asırdır yaşamlarını sürdürdükleri evlerini yıkılma tehlikesinden kurtarabilmek için çeşitli yöntemler denediklerini belirten Neriman İskender, AA muhabirine yaptığı açıklamada, henüz başarı sağlayamadıklarını söyledi.


Zamanla ağaçlara böceklerin dadandığını ve tek tek kurumaya başladıklarını belirten İskender, "Böceklerle birlikte ağaçlar tepeden itibaren kurumaya başladı. Ağaçlar kurumasın diye önce kabuklarını soyarak böceklerden kurtarmaya çalıştım. Ardından ağaçların kuruyan tepelerini budadım ve tepeleri muhafaza altına aldım ancak kurumayı önleyemedim" dedi.


-"Evimizi çocuğumuz gibi seviyoruz"-


Evi inşa ederken tek bir çivi bile kullanmadıklarını anlatan İskender, evlerini adeta bir çocuk gibi sevip koruduklarını ifade ederek, şunları söyledi:


"Evimizi çocuğumuz gibi seviyoruz. Yıkılma tehlikesinden dolayı çok üzgünüz. Ağaçların kurumasını önlemek, dolayısıyla evimizi kurtarmak istiyoruz. Manzaramız muhteşem, buradan ayrılamıyoruz. Havadar, ferah, önü açık, çam kokusu ve kuş sesiyle uyanıyoruz. Sincaplar evin içine kadar giriyor.


Evimiz ile ilgili haberlerin 2.5 yıl önce yayımlanmasıyla çok sayıda kişi evi merak edip buraya geldi. Misafir ağırlamadığımız akşam olmadı. Hiç tanımadığımız kişiler kapımızı çaldı. Ancak bir süre önce çam ağaçları tek tek kuramaya başladı. Eve çok emek verdik ve burada çok güzel zaman geçirdik. Evimizin yıkılmasını istemiyoruz. Evde oturmaya devam ediyoruz ama eskisi gibi misafirlerimizi burada ağırlayamıyoruz. Çünkü ev sallanıyor, yıkılma tehlikesi var."


-"Yetkililerden destek bekliyoruz"-


İlaçlamaya rağmen ağaçların kurumasını engelleyemediklerini dile getiren Orhan İskender ise evin yıkılmaması için yetkililerden yardım beklediklerini belirterek, "Evimizi ayakta tutmak için ne yapacağımızı düşünmeye başladık. Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden bize yardımcı olmalarını istiyorum. Ağaçların kurumaması için teknik heyet buraya gelerek inceleme yapabilir. Evimizin ilçemiz ve Artvin'in tanıtımına büyük katkı sağladığına inanıyorum. Bu eve sahip çıkalım, kimseden maddi bir beklentimiz yok. Sadece bize destek versinler" ifadelerini kullandı.

Habertürk


Geri Dön