26 / 04 / 2024

Çamlıca'daki caminin yüzde 20'si tamamlandı!

Çamlıca'daki caminin yüzde 20'si tamamlandı!

Cumhuriyet tarihini de yapılan en büyük cami olma özelliği taşıyacak Çamlıca'daki caminin inşaatının yüzde 20'si tamamlandı. Türk İslam Eserleri Müzesi, sanat galerisi ve konferans salonları da bulunacak...




Cumhuriyet tarihini de yapılan en büyük cami olma özelliği taşıyacak Çamlıca'daki caminin inşaatının yüzde 20'si tamamlandı. 300'e yakın işçinin çalıştığı cami inşaatında minarelerin 1,5 ayda yükselmesi bekleniyor. 15 bin metrekare alana kurulacak camide Türk İslam Eserleri Müzesi, sanat galerisi ve konferans salonları da bulunacak. 


Cami inşaasıyla ilgili bilgiler veren İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, 29 Mart 2013'te ilk hafriyatı almaya başladıklarını söyledi. Külünk, "6 minaleri caminin kubbe yüksekliği 70 metre, kubbe çapı 34 metre olacak. Cami, A, B, C ve D olmak üzere 4 ana bloktan oluşuyor." dedi. Camide kültür sanat alanında da gelişmelerin olacağını dile getiren Ergin Külünk, şu bilgileri verdi: "Camimiz yaklaşık olarak 15 bin metrekare alanda oturacak. Ancak burada 30 bin metrekarelik yapmış olduğumuz katlann içinde sosyal donatı alanları da olacak. Türkiye'nin en büyük müzelerinden Türk İslam Eserleri Müzesi'ni kurmayı da hedefliyoruz. 3 bin 500 metrekare büyüklüğünde ve 6 metre yüksekliğinde sanat galerisi yapmaya çalışıyoruz. Bin kişilik konferans salonu, geleneksel Türk el sanatlarının usta-çırak ilişkisi içinde eğitimlerinin verildiği 8 adet sanat atölyesi kurulacak. 3 bin araçlık kapalı otoparkımız olacak." Caminin klasik Osmanlı, Selçuklu mimari geleneğinin bir devamı olan neoklasik tarzda yapıldığını kaydeden Külünk, "Minarelerimizden 4 tanesi 107.1 metre yüksekliğinde. Diğer iki minaremiz 90'ar metre yüksekliğinde." dedi. Caminin 130 milyon TL'ye mal olacağını söyleyen Külünk, "Çalışmalarımız inşaat anlamında caminin yüzde 20'sini geçtiğimizi göstermekte. Yaklaşık 37 bin 500 kişilik ibadet alanı hazırlıyoruz. Sert zeminlerle birlikte toplamda cemaat sayısı 50-60 binlere çıkabilecek." dedi. 


Zaman Gazetesi 


Geri Dön