26 / 04 / 2024

Can Fuat Gürlesel: Kamu inşaatları sektörü hareketlendirdi!

Can Fuat Gürlesel: Kamu inşaatları sektörü hareketlendirdi!

Can Fuat Gürlesel: Kamu inşaatları sektörü hareketlendirdi. Yapı - Endüstri Merkezi tarafından Türk yapı sektörünün yıllık performansına dair değerlendirmeyi sunan Türk Yapı Sektörü Raporu 2013 yayımlandı.



Yapı-Endüstri Merkezi tarafından Türk yapı sektörünün yıllık performansına dair değerlendirmeyi sunan Türk Yapı Sektörü Raporu 2013 yayımlandı. Rapora göre; 2013 yılının ilk dokuz ayında toplam konut satışları 862 bin 651 olarak gerçekleşti. 2012 yılının ilk dokuz ayında 488 bin 693 olarak kaydedilen konut satışları ile karşılaştırıldığında yüzde 76 oranında ciddi bir yükselme yaşandığı gözlendi. 


Türk Yapı Sektörü Raporu'nda özellikle 2013 yılında inşaat sektörünün gösterdiği büyüme performansında, kamu inşaat harcamalarındaki sıçramanın üstlendiği rol dikkat çekti. 


Raporu açıklayan Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, "2013 yılında inşaat sektörünü doğrudan etkileyen beş önemli gelişmeden biri kamu inşaat harcamalarındaki sıçratmayı yaratan ve kentsel dönüşüm yasası çıkarıldıktan sonra 2013 yılında fiili uygulamaların artmaya başlaması ile ivme kazanan çoğu büyük ölçekli olan kamu alt yapı yatırımları oldu" diye konuştu. 2B arazilerinin satışlarının yasal çerçevesi içinde 2012 yılında gerçekleştirildiğine Krediler arttı Rapora göre sektörü etkileyen bir diğer gelişme de yabancılara gayrimenkul satışında mütekabiliyet koşulunu kaldıran yasanın hayata geçirilmesi. Böylece yabancıların gayrimenkul alımları da kademeli olarak artmaya başladı. Konutlardaki KDV uygulamalarındaki belirsizliğin ortadan kalkması da diğer bir etken olarak değerlendirildi. Yüzde 1 KDV oranı olanağından yararlanmak isteyenlerin yarattığı ilave bir talep oluştu. Rapora göre; ayrıca 2013 yılında konut satışlarında gerçekleşen artış ile birlikte konut üreticileri yeni konut ruhsatları alımlarını artırdılar. Türk Yapı Sektörü Raporu'na göre; 2013 yılında inşaat sektöründe, hem nakdi kredilerde, hem de gayri nakdi kredilerde büyüme yeniden hızlandı. 

2013 yılının ilk on bir ayında inşaat sektörünün kullandığı nakdi krediler yüzde 42,9, gayri nakdi krediler ise yüzde 32,7 oranında artış gösterdi. 


İnşaat sektörünün kullandığı nakdi krediler kasım ayı sonu itibariyle 65 milyar 700 milyon TL'ye ulaştı. 

dikkat çeken Gürlesel, satışların beklentilerin altında kaldığını ve inşaat sektörüne etkisinin sınırlı olduğunu belirtti. 


Gözlem


Geri Dön