25 / 04 / 2024

Çanakkale köprüsüne 2.3 milyar euro finansman!

Çanakkale köprüsüne 2.3 milyar euro finansman!

Çanakkale köprüsü ve otoyolu projesi için ağırlıklı yabancılardan oluşan 24 banka ve finans kuruluşundan 2.3 milyar euro tutarında kredi finansmanı sağlandı. 



1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi'nde ağırlıklı bölümü yabancı finans kurumları ve bankalardan olmak üzere 2 milyar 265 milyon avro tutarında finansman geldi.

Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından kurulan Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme AŞ, 10 değişik ülkeden toplam 24 banka ve finans kuruluşundan kredi sağladı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; 2023 metrelik ana açıklığı ve 318 metre yüksekliğindeki kuleleri ile dünyanın en uzun asma köprüsü olarak hayata geçirilen 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi'nde ağırlıklı bölümü yabancı finans kurumları ve bankalardan olmak üzere 2 milyar 265 milyon euro tutarında finansman sağlandı.

Finansman sağlanan ülkeler Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Çin, İngiltere, Danimarka ve Türkiye olarak belirtildi.

Toplam 2 milyar 265 milyon avroluk kredinin yüzde 70'ine tekabül eden 1 milyar 582 milyon avroluk bölümü yabancı bankalardan, yüzde 30'una tekabül eden 683 milyon avroluk bölümü ise Türk Bankalarının yabancı şubeleri tarafından sağlandı. 

Doğrudan İslami finansman katkısına ilave olarak İslam Kalkınma Bankası'na bağlı yatırım sigortası ve ihracat kredisi destek kuruluşu ICIEC'in sağladığı garanti ile İslami finansmanın payı 300 milyon avro seviyesine ulaştı.


Geri Dön