18 / 04 / 2024

Çanakkale'de kentsel dönüşüm krizi! 

Çanakkale'de kentsel dönüşüm krizi! 

2014'te Çanakkale İsmet Paşa Mahallesi'nde başlayan kentsel dönüşümün üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen ilerleme kaydedilmedi. Mahallede riskli konutlarda yaşayan vatandaşlar ise bu duruma isyan etti. 



Çanakkale Belediyesi tarafından 2014 yılında İsmetpaşa Mahallesi'nde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında  depreme dayanıksız 860 konut için yenileme kararı alınmıştı.

Sabah'tan Ümit Erkan Demircan'ın haberine göre; projenin üzerinden yıl geçmesine rağmen  yol kat edilmedi. Riskli bölge ilan edilen semtte; mülk sahipleri derin çatlakların oluştuğu binalarda yaşamaya devam ederken, AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan bu duruma tepki gösterdi.

Milletvekili Turan; "Neredeyse dünyanın en uzun köprüsü bitecek. Üzerinden 7 yıl geçen kentsel dönüşüm projesinde hiç bir ilerleme yok. Başkan yıkılmaya yüz tutan binaları, mağdur ettiği insanlara çözüm odaklı proje üreteceğine fantezi peşinde. Proje 13 katlı binalardan oluşuyor. O bölgede 13 katlı bina mı? Olur." dedi.

1980 YILINDA YAPILDI 

İsmet Paşa Mahallesi'nde 69 bin 522 metrekare alanda bulunan Sosyal Konutlar 1980 yılında yapıldı. Geçen 40 yıllık süreç de sayısız deprem atlatan konutlar yaşadığı risk nedeniyle 2014 yılında Belediye tarafından kentsel dönüşüm kapsamına alındı. yüzde 76’sı özel mülkiyet, yüzde 24'ü belediyeye ait olan bölgede Belediye, açtığı yarışmada derece alan 3 projeyi Çataltepeliler Dernek Lokali'nde halk sahiplerine tanıttı. Belediye hak sahipleriyle yaptığı görüşmeler sonunda 855 hak sahibi projeyi onaylarken 39 hak sahibi ile anlaşılamadı. Ayrıca 860 konutun 296 tanesinde Ayrıca 860 konutun 296 tanesinde borçlu ve ipotekli olması nedeniyle ciddi şerh sorunlarının olduğu ortaya çıktı. Geçen 7 yıla rağmen Belediye konutlarla ilgili hiç bir ilerleme kaydedilmedi.

Çanakkale de kentsel dönüşüm krizi! 

BAKANLIK ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPTI 

Süreci yakından takip ettiğini ve sonuçlanması için tüm gayretlerin gösterildiğini söyleyen Ak Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, "Geçen 7 yıllık süreç de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız üstüne düşen tüm görevi fazlasıyla yerine getirdi. Bakanlık yetkililerimiz bu süre zarfında üniversitenin inşaat ve Jeoloji mühendisleriyle, yetkili inşaat firmalarıyla ve yapı malzemeleri laboratuvarlarıyla bir araya gelerek konutların yapısal durumlarıyla ilgili örnekleri aldılar. Bu süreç için yoğun emek sarf ettiler, bölgeyi riskli alan olarak belirlediler" dedi.

"AĞIR BEDELLER ÖDEMEYELİM" 

Belediye'nin Çanakkale'ye yakışacak, daha yaşanabilir bir proje sunması gerektiğinin altını çizen Ak Parti Gurup Başkan Vekili Turan "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız hak sahiplerinin mağdur olmaması adına bir taraftan alternatifler üretirken diğer taraftan Belediye'nin istediği proje içinde çalışmaları hızlı bir şekilde yürütmüştür. Belediye Başkanımız her fırsatta topu Ankara'ya ve bakanlığa atarken deprem riski taşıyan bölgeye 13 kat gibi yüksek katlı mimari yapılar inşa etmeye kalkıyor. Yatay mimari derken dikey mimari konusunda ısrarcı oluyor. Başkan "Mevzuata aykırı 500 daire Belediye'nin olsun" diye ısrar edeceğine deprem riski taşıyan o bölgeden hak sahiplerini nasıl biran önce kurtarırım derdine düşmeli. Deprem, ne yazık ki kapımızda. Neredeyse her gün sallanıyoruz. Depreme hazırlık konusunda ivedilikle tedbirler almalıyız. Başkan baş tacımız, Çanakkale'nin çıkarları için her türlü adımları atmaya hazırız. Bu geçen zaman zarfında neredeyse dünyanın en büyük köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü, Çokal Barajı, Taşoluk Barajı, 92 fabrikalı Ezine Gıda İhtisas OSB gibi dev projelerin bitme aşamasına geldiğini söyleyen Turan ' Anadolu'da çok sayıda ilin yaptığı kentsel dönüşümü merkez ilçe belediyesinin halen yapmamasının ileride şehrimize büyük bedeller ödetmesinden endişe duyuyorum " şeklinde konuştu.

Çanakkale de kentsel dönüşüm krizi! 

BÖLGE SAKİNLERİ ENDİŞELİ 

Yıkılma tehlikesi bulunan binalarda yaşamlarını sürdüren mülk sakinleri ise duruma isyan etti. Yapılan toplantılara rağmen henüz bir çözüm bulunmadığını söyleyen apartman sakinleri, " Evlerimiz başımıza yıkılacak. Daha hala Belediye neyi bekliyor anlamış değiliz. Başkanın süreci çözmesi için illa deprem mi olması gerekiyor. Evlerimizde başımızı yastığa huzurlu koyamıyoruz. Yoldan kamyon geçse dairelerimiz sallanıyor. Bu konuda Başkan fantezi peşinde koşacağına bakanlık yetkililerine kulak vermeli" diyerek tepki gösterdiler.
 

Çanakkale Sosyal Konutlar Projesi’nin akıbeti ne olacak?


Geri Dön