20 / 04 / 2024

Çankaya Açelya Apartmanı'nın sorumlusu kim? 

Çankaya Açelya Apartmanı'nın sorumlusu kim? 

Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan Açelya Apartmanı'nın istinat duvarında çökme meydana gelmişti. Bina önünde önlem almadan kazı çalışması yapan müteahhit Süleyman A. ile hafriyat şirketi sahibi Serkan K. ve kepçe operatörü Özkan K. gözaltına alındıktan sonra mahkeme sonrasında serbest kaldı.  



Ankara'da inşaat çalışması yapılan mahallede kazılan temelin üst kısımda bulunan Açelya Apartmanı'nın istinat duvarı çökmüş ve temelinde kayma yaşanmıştı. Sabah'tan Ömer Çetin'in haberine göre; inşaat alanında önlem almadan kazı çalışması gerçekleştiren inşaatın müteahhidi Süleyman A. ile hafriyat şirketi sahibi Serkan K. ve kepçe operatörü Özkan K. gözaltına alındıktan sonra mahkeme tarafından adli kontrol şartı ile serbest kaldı. İfadelere göre, apartman sakinlerinin binaların çökme riskine karşı CHP'li Çankaya Belediyesi'ne yaptığı şikayetin ardından belediye yetkilileri inşaat alanına gelerek kaymanın olduğunu görmelerine rağmen fotoğraflama yaparak inşaatı durdurmadığı öğrenildi. 

ÇANKAYA BELEDİYESİNİ 3 AY ÖNCE UYARMIŞLAR 

Açelya Apartmanı sakinleri, 3 ay önce apartmanın ön cephesinde bulunan binanın yıkılıp yerine yenisinin yapılacağını öğrendikten sonra çevredeki 3 bina ile birlikte CHP'li Çankaya Belediyesi Yapı Denetim Müdürlüğü'ne dilekçe yazdı. 4 bina sakini açıklamasında "...Binamızın temelinde ya da binamız için tehlike oluşturabilecek muhtelif risk unsurlarına karşı, inşaatı başlanacak olan yapının temel aşamasında gerekli zemin etütlerinin yapılması gereken perde beton imalatlarının gerekli mevzuat çerçevesinde, standartlara uygun ve en önemlisi de binamız ve çevre binalara muhtelif tehlikeler oluşmayacak, can ve mal kaybına sebebiyet vermeyecek şekilde inşaata başlaması, devamı ve denetlenmesi hususlarını bilgilerinize arz ederiz" yazılı dilekçeyi Çankaya Belediyesi'ne gönderdi.

Çankaya Açelya Apartmanı nın sorumlusu kim? 

İNŞAAT ALANINI FOTOĞRAFLAMAKLA YETİNDİLER 

İnşaat firması, yıkılan binanın yerine inşaata çalışmasına başladı. Çevredeki bina sakinleri, inşaat alanında güvenlik için müteahhide uyarıda bulundu. Çankaya Belediyesi yetkilileri inşaat alanına gelerek müteahhit Süleyman A. ile görüşmenin ardından inşaat alanını fotoğrafladı. Herhangi bir uyarı ile karşılaşmayan kepçe Operatörü Özkan K., 8 katlı Açelya Apartmanı'nın istinat duvarının altında kazı çalışmasına devam etti. Akşam saatlerinde Açelya Apartmanın istinat duvarı çökmeye başladı. İnşaatın müteahhidi Süleyman A. ile hafriyat şirketi sahibi Serkan K. ve kepçe operatörü Özkan K., Cebeci Şehit Birol Öztekin Polis Merkezi Amirliği tarafından gözaltına alındı.

BELEDİYE YETKİLİLERİ KAYMAYI GÖRDÜ İNŞAAT DURDURMADI 

İnşaat firması sahibi Süleyman A. ifadesinde, "Arsa sahibi ile bina yapmak için anlaştım. Çankaya Belediyesinden gerekli ruhsat ve projelerimi tamamladıktan sonra inşaata başladım. İnşaatın temel ve kazı işlemleri için Serkan K. ile anlaştım. Çankaya Belediyesi yetkileri yanıma gelerek Altay sokak üzerindeki binaların kayma olduğunu ve o tarafta çalışma yapılmamasını söylediler. Bende o bölgeye destek amaçlı kum, çakıl ve çimento alarak üsteki binaların önüne bıraktım. Yapmış olduğum inşaat çalışması tamamen hukuka uygun, belge ve projem eksiksiz ve tamdır" şekilde beyanda bulundu.

Çankaya Açelya Apartmanı nın sorumlusu kim? 

İKİ KEPÇE OPERATÖRÜ RİSKLİ GÖRDÜĞÜ İÇİN ÇALIŞMAMIŞ 

Açelya Apartmanın yakınında bulunan 14 katlı Bahar Apartmanı da yıkılma riski ile karşı karşıya kaldı. Bahar apartmanı yöneticisi Hüseyin Benian, "İnşaat alanına ayrı ayrı iki kepçe operatörü geldi. Üst tarafta bizim binaları görünce çalışma yapmayız diye ayrıldılar. Sonradan gelen operatör çalışma yaptı. Uyardık defalarca. Çankaya Belediyesine dilekçe yazdık. Belediyeye kendim giderek sözlü uyardım" dedi.

Çankaya'daki Açelya Apartmanı makaslama yöntemiyle yıkılıyor! 


Geri Dön