19 / 04 / 2024

Caretta Caretta Havalimanı için şok iddia!

Caretta Caretta Havalimanı için şok iddia!

Batı Antalya’yı uçuracak Caretta Caretta Havalimanı için ‘istemezükçüler’ devreye girdi. Daha havalimanı ile ilgili kesin bir açıklama yapılmadan akıl almaz iddialar ortaya atıldı.



İstanbul'un ardından üç havalimanlı ikinci şehir olma yolundaki Antalya'da, dev yatırımla ilgili devreye giren istemezükçüler farklı iddialar ortaya atmaya başladı. Her şey isminin Caretta Caretta olması beklenen Batı Antalya Havalimanı için Kaş-Demre arasında bir arazinin seçildiğinin duyurulmasıyla başladı. Kesin açıklama yapılmadan itirazlar da yükselmeye başlandı.


YATIRIMIN KADERİ

İstanbul'da 3'üncü boğaz köprüsü ve 3'üncü havalimanı projelerinde havalarda uçuşan iddialara benzer yaklaşımlar Batı Antalya Havalimanı için de yapıldı. Havalimanı için tahsis edilen arazinin 5 köy, 4 SİT alanı ve 1 antik kentin ortasında kaldığı, Atatürk Havalimanı'nın iki katı büyüklüğünde olduğu gibi inanılması güç iddialar, belli bir kitleyi ikna etmeye yetti.


KAŞ'A 10 KM Batı Antalya Havalimanı Yer Seçimi Etüd Raporu'na yansıyan tablo ise daha farklı. Pist ve terminal yapımı için tespit edilen alan, Kaş'a bağlı Ağullu, Pınarbaşı ve Çukurbağ mahalleleri ile Elmalı yol sapağı ortasında yer alan yüksek plato üzerinde yer alıyor. 2 bin 750 metre uzunluk ve 45 metre genişlikte olması planlanan pist, 190 yolcu kapasiteli Boeing 737-800 tipi uçakların inişine uygun olacak. Arazi, Kaş merkezindeki yoğun yerleşim alanlarına yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor.


5 YER İNCELENDİ

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün teknik personelinden oluşan heyet bölgede inceleme yaparken, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu uzman personeli de eşlik etti. Rapora göre, bölgede havalimanı yapımına yönelik alternatif 4 alanla ilgili yapılan çalışmalar, söz konusu alanların SİT alanına isabet etmesi nedeniyle sonuçlanmadı. Ayrıca pist ve apron bölgesi deniz seviyesinden yaklaşık 650 metre yükseklikte bulunuyor. En yakın yerleşim alanının 150 metre daha alçakta bulunması, bu bölgelere havalimanının etkisini sınırlayacak. Pistin yönü itibari ile de iniş ve kalkış yapacak uçakların toplu yerleşim alanları üzerlerinden geçişi söz konusu görülmüyor.


20 BİN DEĞİL 750 DÖNÜM

Atatürk Havalimanı'nın iki katı büyüklüğünde yani 20 bin dönümlük bir alana yayılacağı iddia edilen havalimanı için ayrılan arazi ise sadece 750 dönüm seviyesinde. Pist ve apronun yanı sıra yaklaşım ve güvenlik bölgesi kısıtlamaları ile birlikte ise alan 2 bin 500 dönüme çıkıyor. Havalimanı için 5 köyün taşınacağı iddiaları da rapora göre gerçeği yansıtmıyor. Sadece Pınarbaşı ve Ağullu köylerinin bir bölümünde kamulaştırma yapılacak. Havalimanının yer alacağı platonun üzerinde 4 SİT alanı ve 1 antik kentin yer aldığı iddiaları da rapora göre gerçeği yansıtmıyor. Rapora göre, bölgede tespit edilmiş sadece bir antik sarnıç yer alıyor. Bu sarnıç da pist alanında değil, güvenlik bölgesi sınırları içinde yer alıyor.


SEZONLUK ÇALIŞACAK

Havalimanı trafiğinin de Antalya veya İstanbul havalimanları gibi yüksek kapasite olmayacağı da raporda vurgulanıyor. Batı Antalya Havalimanı'nın Yunan adalarındaki benzerleri gibi sezonluk faaliyet göstermesi öngörülüyor. Bir diğer iddiada yer aldığı gibi havalimanında uçak bakım, onarım ve hangarlarının yer alması da uzun vadeli plan kapsamında dahi planlanmıyor.


EN BÜYÜK ENGEL

Batı Antalya'nin alternatif turizm olarak tanımlanan inanç, yatcılık, arkeolojik ve doğa turizm gelişimi için büyük potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Akıncıoğlu, "Bu olanaklara rağmen bölgede turizmin gelişmemesinin nedenlerinden biri havalimanına olan uzaklıktır. Özellikle yat turizmi gibi yüksek gelir gurubuna mensup müşterilerin bölgeye geliş güçlükleri yaşamaktadır" dedi.


DOĞAYA ZARAR VERMEZ

Yap işlet devret yöntemiyle yapılması halinde havalimanı için talip olacaklarını açıklayan Demre Yatırımcıları İnşaat Turizm Ortak Girişimi Ticaret ve Sanayi AŞ Başkanı Hasan Akıncıoğlu da ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Havalimanının yöredeki bitki örtüsüne ve SİT alanlarına olumsuz bir etkisinin olmayacağını vurgulayan Akıncıoğlu, "Bilakis ilave koruma alanlarının oluşumu söz konusu. Bölgedeki arkeolojik yapılara zarar verilmesi söz konusu değil" açıklamasını yaptı.


BUTİK TURİZM ARTAR

Havalimanı sayesinde bölgeye turistlerin daha kolay ulaşacağını anlatan Akıncıoğlu, "Bu durum üst gelir grubundan turistler ile yöre halkının ulaşımları için de kolaylık yaratacaktır. Talep artışı bölgeye özgü alternatif turizmin gelişmesine imkan sağlayacak, bu vesile ile daha fazla butik otel ve villa oluşumu ile yat kapasitesi artışı sağlanacaktır" diye konuştu. Akıncıoğlu, kitle turizminin bölgede gelişmesinin ise mümkün olmadığını, çok yataklı büyük oteller için arazi olmadığını sözlerine ekledi.



Sabah Akdeniz


Geri Dön