19 / 04 / 2024

Çatalca Barajı kurudu!

Çatalca Barajı kurudu!

Barajda sadece balıkların yaşayabileceği kadar su bulunduğunu kaydeden Çatalca Köyü Muhtarı Süleyman Güner, şöyle konuştu: “Eskiden şuanda bulunduğumuz yerde sular vardı. Suyu biraz fazla kullandık" dedi




Menderes'e bağlı Çatalca köyünde bulunan Çatalca Barajı, fazla kullanım ve yağış azlığı sebebiyle sadece içindeki balıklara fayda sağlıyor.


Çatalca köyünde işletmesi Çatalca Köyü Kooperatifi’ne ait Çatalca Barajı, bilinçsiz kullanım ve yağış azlığı sebebiyle kurumaya yüz tuttu. 900 bin metreküp su barındırma kapasitesi olan baraj, daha önce 240 hanesi bulunan 700 nüfuslu köyün yalnızca yüzde 10’luk kesimi tarafından kullanılıyordu. Teknik ilerleme sayesinde köyün yüzde 90’ı tarafından kullanılmaya başlanan barajda, hem fazla kullanım hem de yağış azlığı sebebiyle şimdilerde sadece içinde bulunan balıkların yaşayabileceği kadar su bulunuyor. Baraj suyuyla tarım arazilerini sulayan köylüler şimdi yağmurların yağmasını ve barajın tekrar dolmasını bekliyor.


BARAJ DOLMAZSA SUYU İDARELİ KULLANACAKLAR


Barajda sadece balıkların yaşayabileceği kadar su bulunduğunu kaydeden Çatalca Köyü Muhtarı Süleyman Güner, şöyle konuştu: “Eskiden şuanda bulunduğumuz yerde sular vardı. Suyu biraz fazla kullandık, yağmurlar da geç geldi. Köylü suyla ilk kez bu kadar çok tanıştı. Eskiden sadece belli bir kesim tarafından kullanılıyordu ama kapalı sisteme geçince artık köyün yüzde 90’ı suyu kullanmaya başladı. İlk kez su seviyesi bu kadar düştü. Eğer yağış başlamayıp burası dolmazsa köylüye haftanın yedi günü değil de iki-üç günü su vereceğiz. Birkaç gün yağan yağmur bizi sevindirdi ama destek olursa damlama sistemine geçeriz. O zaman burası bu hale gelmez. Damlama sistemiyle burası 2-3 senede bu hale gelmez.” 



Yenigün


Geri Dön