26 / 04 / 2024

Çatalca'ya yeni baraj inşa edilecek!

Çatalca'ya yeni baraj inşa edilecek!

Megakentin içme suyu kalitesinin yükseltilmesi için çalışma başlatıldı. Su kaynaklarının temiz havzada toplanması amacıyla Çatalca'da bir baraj yapılacak..



İstanbul'da içme suyu kalitesini yükseltmek, doğal suların kent yaşamı nedeniyle kirlenmesinin önüne geçmek amacıyla yeni bir baraj kuruluyor. Büyükçekmece Gölü'nün kireç, fosfat ve kirlilik artışı yüzünden kullanılamaz duruma gelmesi nedeniyle yeni bir baraj gölü oluşturulması kararlaştırıldı. DSİ tarafından fizibilite çalışması tamamlanan yeni baraj, ormanlardan gelen suların binaların etki alanına girmeden tutularak şehre kazandırılmasını amaçlıyor. Çatalca'nın Dağyenice, Kızılcaali, Kestanelik ve Örcünlü köylerinin yeraldığı bölgede kurulacak barajın mutlak koruma alanı İSKİ tarafından kamulaştırılacak. Yakın koruma ve uzak koruma havzasında ise imar kısıtlanacak. 7200 hektarlık alanın baraj kullanımına açılması planlanıyor. Barajın kapasite ve su tutma durumuna göre yapılacak planla, hangi alanların kamulaştırılacağı belirlenecek. Sanayi ve kentleşme nedeniyle kirlenen Büyükçekmece Gölü'nün su seviyesi de azalacak. 


GÖL HAVZADAN ÇIKARILABİLİR 

Büyükçekmece Gölü'ndeki su kalitesinin azalması, fosfat, kireç ve kirlilik oranının yükselmesi nedeniyle, ileriye dönük olarak su havzasından çıkarılması planlanıyor. Deniz suyu ile karışan gölün çevresindeki sanayi, turizm kuruluşları, konut ve işyerleri de göl için büyük bir tehdit oluşturuyor. Gölü besleyen kaynak sularının da tehlikeye düşmesi riskini önlemek isteyen Devlet Su İşleri kent yaşamından uzak alanda, suyu kaynağından almayı amaçlıyor. Büyükçekmece Gölü'nün etrafındaki imar kısıtlaması da yeni duruma göre belirlenecek. 


Zeynel Yaman-Sabah


Geri Dön