19 / 04 / 2024

Altınkaya Barajı yağış azlığı nedeniyle kurudu!

Altınkaya Barajı yağış azlığı nedeniyle kurudu!

Türkiye’ nin 4. büyük barajı olan Altınkaya Baraj Gölü’ nü besleyen Kızılırmak Nehri yatağı kurudu ve yaklaşık 10 kilometrelik alan, çölü andıran hale geldi.



Samsun’un Bafra ve Vezirköprü ilçeleri ile Sinop’un Durağan ilçesi sınırları içinde bulunan Altınkaya Barajı, Türkiye’de Atatürk, Karakaya ve Keban Barajı’ndan sonra 4. büyük baraj konumunda. Yeterince kar ve yağmur yağmaması sebebiyle su seviyesi 7 metreye düştü. Altınkaya Barajı’nı besleyen Kızılırmak Nehri’nin debisinde büyük çaplı düşüş meydana geldi. Altınkaya Barajı’nın önünde bulunan Durağan-Boyabat Hidroelektrik Santrali’nde ise su tutulmasından dolayı Kızılırmak Nehri neredeyse kurudu. Durağan-Boyabat Hidroelektrik Santrali’nde elektrik üretimi sırasında salınırken, geri kalan zamanlarda Kızılırmak Nehri bir dere görünümünde akıyor. Su seviyesi 7 metre düşen Altınkaya Barajı Hidroelektrik Santrali’nde de zaman zaman elektrik üretimi yapıldığı öğrenildi.


‘SU ŞEHRİ’ BURSA’DA DA BARAJLAR ALARM VERİYOR


Evliya Çelebi’nin ‘Hasılı Bursa sudan ibarettir’ sözleriyle özetlediği kenti de susuz günler bekliyor. Şehrin iki su deposu konumundaki Nilüfer ve Doğancı barajlarındaki su seviyeleri rekor oranda düştü. Geçen yıla göre yüzde 16’lık azalma yaşanan barajların, en fazla 133 günlük su ihtiyacını karşılayabileceği belirtiliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden alınan bilgiye göre iki barajın toplam kullanılabilir su hacmi 26,8 milyon metreküp. Doluluk ortalaması ise yüzde 40,24. 


Zaman


Geri Dön