20 / 04 / 2024

Çatalca ormanlar için toplandı!

Çatalca ormanlar için toplandı!

Çatalca ormanlar için toplandı. Çatalca'da İhsaniye, Karamandere, Belgrat, Çiftlikköy, Gümüşpınar Mahallelerini etkileyecek olan rüzgar enerji santralinin Çevresel Etki Değerlendirme ( ÇED ) Raporu halk toplantısı İhsaniye'de yapıldı



Ulusal basında bir hayli geniş yankı bulan ve 88 adet rüzgar tribünü ile İstanbul'un en büyük rüzgar enerji santrali olması düşünülen, Çatalca'da İhsaniye, Karamandere, Belgrat, Çiftlikköy, Gümüşpınar Mahallelerini etkileyecek olan rüzgar enerji santralinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu halk toplantısı İhsaniye'de yapıldı ÇATALCA'DA imar planlan, Çatalca Belediyesi'nin çalışmaları, tarım ve hayvancılık ile ilgili gelişmeler gibi her konuda Çatalca insanına en doğru bilgiyi vermeyi hedefleyerek faaliyetleri de böyle yürüten Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara da davet edilmemesine rağmen toplantıdaydı. 

Kurulacak olan rüzgar eneıji santralleri ile ormanlık alanlarda ağaçların kesileceğini söyleyen Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, toplantıda; "Çatalca'ya firma tarafından ne gibi katkı sunulacak, Çatalca Belediye Başkanı olarak ilçe insanımın hakkını sonuna kadar koruyacağım. Çatalca'da ormancılık ile uğraşan insanlarımız çalı bile kesemezken, firma ağaç keserek rüzgar tribünleri mi kuracak? Fizibilite çalışmaları yapılarak ormanlara zarar vermeden, daha tiz ormanlık alanlara bu tesis kurulmalı" dedi. 


ALANDA30 BİN İLE 40 BİN ARASI AGAÇ KESİLECEK 


Konu ile ilgili açıklamalarına; "Çatalca halkı hiçe sayılarak bu projeler hayata geçirilemez. Çatalca'nın İhsaniye, Gümüşpınar Mahallelisinden, halkın elinden bu ormanlar alınacak, insanlarımızı ormana sokmayacaksınız ama buralarda bu tür rüzgar enerjisi tribünleri oluşturacaksınız. Buna Çatalca halkından kimse razı olmaz." şeklinde devam eden Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, kurulacak olan rüzgar enerji santrali ile ağaçların kesilecek olmasına da değinerek; 'Alan orman arazisi vasfında diyorsunuz, orman yollarının kenarlarına bu tesisler kurulacak diyorsunuz, şimdi buradan sormak istiyorum; bu santralleri kuracağınız alanda kaç tane ağaç keseceksiniz? 

Verdiğiniz cevaplarda ağaç kesileceğini bırakın tahmini sayı bile vermyoı sunuz. 

Biz burada halkımız ile birlikteyiz. Ben halkıma asla yalan söylemedim. Sevgili vatandaşlarım bu alanda 30 bin ile 40 bin arasında ağaç kesilecektir." dedi. Çevre Bakanlığı ve firma yetkililerine de seslenen Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, "88 adet rüzgar tribünü yapacağız dediniz. Bu projeye ilk talip olduğunda kesilecek ağaçların 4 katı. 5 katı iki yüz bin ağaç, hadi bilemedin yüz bin ağaç dik, biz de görelim. Ondan sonra gel bu santralleri yap." dedi. 

Rüzgar Eneıji Santrallerinin zararsız elektrik üretimini gerçekleştirdiğini de sözlerine ekleyen Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara 'Bu santraller kurulurken titiz davranılması gerektiğini, çevreye en az zararın verilmesini belirterek: 'Arkadaşlar ÇED ne demek? ÇED yapılacak olan çalışmaların veya projelerin çevreye vereceği zararı en az seviyeye indirebilmek adına etkilerin değerlendirilmesi demektir. Biz bu toplantıda bunu dile getirmeyecek miyiz? 

Çatalca'daıı kaç dönüm orman arazisi yok edilecektir? Biz rüzgar eneıj isi santrallerine çok uzak bir ilçe değiliz. Siz benim ormanımı benden alırken, Çatalca halkına ne vereceksiniz. Ben bugün burada İhsaniye, Karamandere. Belgrat. Çiftlikköy, Gümüşpınar ve diğer tüm mahalle halkını temsil ediyorum. İşte elimde 88 tane bugün kurulması planlandığı için toplantısı yapılan İstanbul RES projesi, diğer tarafta ISTRES diye 30 santrallik bir proje daha karşımıza çıkıyor. Evet en iyi en zararsız elektrik üretimi bu santraller ile gerçekleşiyor ama bunun kurulabilmesi için fizibiltelerin çok iyi yapılması gerekiyor. Orman arazisi olmayan alanlar yok mu? Bunlar araştırılmalı." dedi. 

Çatalca'nın İstanbul'un suyunu karşıladığını dile getirerek, buna rağmen ilçenin cezalandırıldığını sözlerine ekleyen Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, "Öncelikle bizim halkımız İstanbul gibi bir metropolün su ihtiyacını büyük bir bölümünü karşılayan bölgedir. Biz bu su ihtiyacını karşılarken ayrıca cezalandırılan bii" ilçeyiz. Suyu verdiğimiz için ihsaniye'de, Gümüşpmar'da, Karamandere'de ev yapamıyorsunuz, dam yapamıyorsunuz, ahır yapamıyorsunuz, kümes bile yapamıyorsunuz. Ama bu tür projeler için size gelip sorulabiliyon devlet köylüme çalı bile kestirmiyor." dedi. Ayrıca bölge halkının; 290 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak bu santrallerden yan fiyatına veya 4'te 1 fiyatına neden elektrik verilmediğini, bölge halkının bu projeden yararlandırılmadığmı da sözlerine ekledi. 


Haber Manşet 


Geri Dön