18 / 04 / 2024

Çatalca'da kamulaştırma kargaşası!

Çatalca'da kamulaştırma kargaşası!

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında 11 Ekim 2016 tarihinde yapılan kamulaştırma kararı yeni kararname ile değiştirildi ve kararnameye göre Çatalca'da yüzlerce parsel kamulaştırmadan çıkartılırken, yeni birçok parsel için de kamulaştırma kararı alındı.



Bakanlar Kurulu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu için acele kamulaştırma yapılması kararı aldı. Bakanlar Kurulu'nun kamulaştırmaya ilişkin kararı 22 Nisan tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Yavuz Sultan Selim Köprüsü de dahil olmak üzere Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında bazı taşınmazlar, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma yapacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yazısı üzerine alınan karara göre, İstanbul'un Silivri, Çatalca, Arnavutköy, Sultangazi, Eyüp, Şile, Pendik, Tuzla İlçeleri, Kocaeli'nin Gebze, Dilovası, Körfez, Derince, İzmit, Karatepe, Serpan, Adapazarı, Akyazı ve Hendek ilçelerinde bazı alanlar Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılacak. 


Güzergah değiştirildi

Yeni kararla birlikte 11 Ekim 2016 tarihinde Çatalca'da kamulaştırılan birçok parsel de kamulaştırmadan çıkarıldı. Kamulaştırmadan çıkarılan parsellerin yanında birçok yeni parsel için de kamulaştırma kararı alındı. Kamulaştırılan parsellerde yapılan değişiklik yol güzergahının değiştirildiğinin işareti olarak kabul edildi. Özellikle Nakkaş, İzzettin, Kaleiçi ve İnceğiz mahallelerinde birçok parselin kamulaştırma kararından çıkartılması dikkat çekti. Ekim 2016'da alınan kamulaştırma kararı sonrasında birçok ev ve mesken kamulaştırılacak alan içerisinde kalıyordu. 11 Ekim 2016 tarihli kararda Çatalca'da 28 bin dönüme tekabül eden yaklaşık 2 bin parsel için kamulaştırma kararı alınmıştı. Karar öncesinde Nakkaş Mahallesi'nin yarısından fazlasının kamulaştırıldığı gerekçesiyle mahalle sakinleri eylem yapmış, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara da kamulaştırmanın iptali için dava açmıştı. 


Gazetem İstanbul


Geri Dön