18 / 04 / 2024

Çatalca'daki 22 tarihi eser restore edilecek!

Çatalca'daki 22 tarihi eser restore edilecek!

Çatalca Belediyesi tarihi eserlere sahip çıkmaya devam ediyor. Ferhatpaşa Çeşmesi'nin Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri, Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı.




Çatalca Belediyesi tarihi eserlere sahip çıkmayı sürdürüyor. Ferhatpaşa Çeşmesi'nin Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri, Kültür Ve Turizm Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda onaylandı.


Çatalca Belediyesi’nin ilçenin doğal, tarihi ve kültürel varlıklarına hak ettiği özeni göstermek ve bu zenginliklerini gelecek nesillere aktarmak için yürüttüğü özenli çalışmaları sonuçlarını vermeye devam ediyor.


2011 yılında 47 adet ve 2012 yılında da 23 adet olmak üzere toplam 70 tane tescilli esere ait dosyanın, restorasyon projelerinin hazırlanarak Koruma Kurulundan onay işlemlerinin gerçekleştirilmesi işi ihale edilerek başlayan süreç, Çatalca Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü uhdesinde sürdürülüyor.


Tarihi ve kültürel miraslarımız


Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara tarihi ve kültürel mirasımız olan çeşmenin gelecek nesillere aktarmak amacıyla restore edileceğini söyledi. Başkan Cem Kara açıklamasında, “Geleneksel Türk kent dokusunun en önemli öğeleri olarak kabul edilen çeşmeler, Çatalca’da da geçmişte ve günümüzde önemli yapılar olarak varlıklarını sürdürmüştür. İlçede 5 adet tescilli eser niteliğindeki çeşmeden 102 ada 1 parselde bulunan Alipaşa Çeşmesi ve 96 ada 7 parselde bulunan Hacı Mahmut Çeşmesinin restitüsyon ve restorasyon projeleri 2014 yılında; 100 ada 11 parseldeki Abdullah Efendi Çeşmesinin restitüsyon ve restorasyon projesi ise 2015 yılında İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda onaylanarak restorasyon çalışmalarına Çatalca Belediyesi tarafından başlandı” sözlerine yer verdi.


22 proje onaylandı


Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunda takip edilen projelerden biri olan, Ferhatpaşa Mahallesi 127 ada 1 parseldeki Ferhatpaşa Çeşmesi ilk olarak 08.01.1983 yılında tescil edildi. Ferhatpaşa Çeşmesinin rölevesi 03.07.2014 tarihinde onaylanmış olup, devam eden çalışmalar neticesinde, restitüsyon ve restorasyon projeleri 23.02.2017 tarihinde İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda onaylandı. Yetkililer tarafından, ihale edilen 70 projenin 21'inin kurulda onaylandığı belirtilirken, Ferhatpaşa Çeşmesi restorasyon projesinin onaylanması ile birlikte, bu sayının 22 olduğu ifade edildi.



Çatalca Belediyesi



Geri Dön